ONG
Al treilea sector
Data: 02.06.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Zece tineri reînvie micile oraşe de provincie

Lucrează în ONG-uri, instituţii publice, companii ori ca liber-profesionişti şi au un scop comun: să readucă la viaţă oraşele româneşti cu mai puţin de 30.000 de locuitori.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Şi-au propus să creeze o mişcare capabilă să revitalizeze oraşele mici din România, „aflate într-o stare structurală de decădere şi inerţie”. Aşa că, în septembrie 2013, au înfiinţat asociaţia Urbanium, una dintre cele mai noi iniţiative din țară, în domeniul dezvoltării comunitare.

În spatele ONG-ului se află un grup de zece tineri, cu experienţe profesionale variate, de la finanţe, advertising şi inginerie, până la avocatură, criminalistică ori logistică. Şapte dintre ei sunt din Turnu-Măgurele.   La mai bine de un an de la startul activităţilor „neoficiale” ale organizaţiei neguvernamentale, cei zece tineri se pregătesc să organizeze prima lor acțiune importantă - o caravană de trei zile, cu proiecţii de filme româneşti, excursii şi sesiuni de mentorat pentru elevi de liceu. Caravana va avea loc în Turnu-Măgurele, în perioada 6-8 iunie.

Ana-Maria Paladuş, preşedintele asociaţiei, ne vorbeşte, în continuare, despre soluţiile pe care Urbanium  le-a găsit pentru a opri decăderea economică şi culturală a oraşelor cu mai puţin de 30.000 de locuitori din România, precum şi despre caravana care se va desfășura la sfârşitul săptămânii.    

ATS.ro: Ați început cu Turnu-Măgurele doar pentru că șapte dintre voi sunteți de acolo sau au fost și alte motive?

A.M.P.: Unul din motivele decisive pentru care am ales Turnu-Măgurele ca primă locație pentru „pilotarea” demersului nostru a fost că majoritatea dintre noi provenim din acest oraș, îi cunoaștem bine poveștile și „actorii” și, prin urmare, putem propune mai simplu soluții adaptate și atrage comunitatea în implementarea lor. Am considerat, însă, că Turnu este și foarte reprezentativ pentru micile orașe de provincie românești: dimensiuni medii (circa 20.000 de locuitori), situat aproape (aproximativ două ore) de un spațiu urban mare (București), dezvoltat în jurul industriei chimice și agro-alimentare în perioada comunistă, cu un bagaj istoric și cultural complet nevalorificat – implicit, cu un bun potențial turistic. Prin urmare, experiențele turnene pot fi ușor extrapolate către alte spații urbane mici de la noi din țară urmând a fi, desigur, adaptate la contextul local.

urbanium 2

ATS.ro: De ce ar vizita cineva Turnu-Măgurele? Cu ce îi atrage orașul/zona pe turiștii români și cu ce îi atrage pe turiștii străini?

A.M.P.: În primul rând, din punct de vedere istoric, Turnu-Măgurele este reprezentativ pentru cetățile de fortificație construite de Mircea cel Bătrân la finalul secolului XIV, pentru a apăra Țara Românească de atacurile din sud. Cetatea Turris, ale cărei ruine se pot încă vizita, este sugestivă în acest sens. În apropiere de Turnu-Măgurele se află, de asemenea, cetatea Sucidava (patrimoniu UNESCO), una dintre cele mai bine prezervate cetăți din bizantismul timpuriu. Din punct de vedere al atracțiilor naturale, în apropierea orașului, la confluența Oltului cu Dunărea, se află o zonă – Natura 2000, cu o varietate impresionantă de specii de păsări, printre care și cea protejată a cormoranului mic, loc propice pentru pasionații de „bird watching” (privitul păsărilor – n.red.). La aceste atuuri ale orașului și împrejurimilor sale se adaugă cele arhitecturale, de exemplu, catedrala Sfântul Haralambie, considerată a treia cea mai „frumoasă” din țară, piscicole (pescuitul sportiv la Dunăre și Olt), dar și post-industriale, precum peisajele impresionate ale combinatului chimic Donau Chem. Și, cel mai important, pe timp de vară, experiențele de „scăldare” în Olt sau Dunăre sunt de neuitat și incomparabil mai ieftine decât un ștrand din București sau o ieșire la Marea Neagră.

ATS.ro: De ce ați decis să organizați caravana la cinematograf?

A.M.P.: Din fericire, Turnu-Măgurele deține încă un cinematograf funcțional, spre deosebire de multe alte spații urbane mici din țară. Majoritatea evenimentelor de până acum au fost organizate la cinematograf din considerente logistice. Ne bucurăm din acest punct de vedere de sprijinul Primăriei și al unui voluntar deosebit din cadrul acesteia – Ionuț Floricel. Cinematograful este situat în centrul orașului și al Grădinii Publice, numită și Parcul Mare, fiind un punct inconturnabil în promenadele turnenilor.

ATS.ro: În ce zile vor fi proiectate filmele?  

A.M.P.: Proiecțiile de filme din cadrul caravanei vor avea loc pe 6, 7 și 8 iunie. Atât prin proiecțiile realizate în 2013 în cadrul serilor ALTfilm, cât și prin această caravană, ne-am concentrat pe filme românești relativ recente. Unul dintre obiectivele noastre este să aducem mai aproape cinematografia românească de publicul larg din țară, mai ales de cel din spațiile urbane mici. Caravana este organizată în două secțiuni, prima cu filme care tratează problematici sociale actuale, iar cea de-a doua cu reconsiderări ale trecutului traumatic recent.

urbanium 1

ATS.ro: Ce se va întâmpla la sesiunile de mentorship pentru elevi și de ați ales tocmai această categorie de vârstă?

A.M.P.: Sesiunile de mentorship au fost lansate în toamna lui 2013 pentru a le permite elevilor de liceu, din oraș, să afle despre diverse parcursuri personale, educaționale și profesionale ale unor colegi mai mari, astfel încât să ia decizii de viitor într-un mod asumat și informat. Nevoia a pornit din propriile experiențe din liceu, când majoritatea dintre noi, în lipsa unor surse de informare alternative, am ales parcursurile universitare la îndemnul părinților și profesorilor sau sub influența grupului de prieteni. În 2014, pe lângă astfel de prezentări de parcursuri ale colegilor din generația noastră – a membrilor organizației – dorim să oferim posibilitatea elevilor să ia parte la  workshopuri ținute de persoane cu rol de „mentor”, prin care să își dezvolte o serie de abilități, cea mai importantă fiind gândirea critică, și competențe creative, puțin dezvoltate de mediul școlar actual. În cadrul caravanei vom organiza o primă astfel de inițiativă sub marca „Mentorshipului Urbanium” și propunem elevilor un atelier de dezvoltare personală și de dezvoltare a încrederii în sine ținut de un psiholog – Ana Papahagi.

ATS.ro: Unde veți organiza excursii?

A.M.P.: Una dintre activitățile pe care le propunem în cadrul caravanei, în afara proiecțiilor de film, constă într-o excursie ghidată organizată sâmbătă, 7 iunie, de la 11.30. Vom vizita cetatea Turris, cetatea Sucidava și zona Natura 2000 din apropierea comunei istorice Islaz. Avem disponibile 20 de locuri, iar înscrierile, care sperăm să provină, în mare parte, de la turneni, se fac în baza principiului „primul venit, primul servit”.

ATS.ro: Câți participanți sperați să aveți în cele trei zile de eveniment?  

A.M.P.: Din experiențele din trecut, proiecțiile de film în oraș atrag între 40 și 60 de persoane. De data aceasta sperăm să avem mai multe, ținând cont că este un eveniment mai complex pe care îl promovăm intens la nivel local, în special prin distribuția mini-broșurilor cu programul caravanei. Putem spera la un public total de circa 200 de persoane pe durata celor zile, inclusiv la atelierul privind istoria orașului Turnu-Măgurele, pe care îl organizăm duminică, 8 iunie, în cadrul caravanei.

urbanium 3

ATS.ro: Ce veți face după acest eveniment?

A.M.P.: Pentru finalul lui august 2014 pregătim, de asemenea, un eveniment de un weekend, care se va axa pe promovarea turistică a orașului: vom încerca să dezvoltăm o rețea de B&B (Bed & Breakfast) locală și să atragem potențiali turiști, mai ales din București, într-un „city-break” alternativ în care vor putea îmbina plaja de malurile Oltului și Dunării cu vizite la bâlciul din oraș – experiență inedită și „exotică” pentru mulți români. De asemenea, în toamnă vom organiza workshopuri marca „Mentorship Urbanium”, pe teme precum public speaking, creative writing, fotografie și video. Nu în ultimul rând, avem în plan să dezvoltăm o serie de întreprinderi sociale în oraș, în domenii precum catering social, îngrijire la domiciliu și producție vestimentară responsabilă, prin aplicarea la call-uri de proiecte de fonduri structurale.

ATS.ro: Aveti o listă cu orașe pe care intentionați să le promovați, în afară de Turnu-Măgurele? Dacă da, veți alege ca modalitate de promovare tot o caravană de genul celei din Turnu-Măgurele?

A.M.P.: Avem în vedere alte orașe de mici dimensiuni în care vom dori să replicăm ori să adaptăm instrumentele testate în Turnu-Măgurele, unul dintre ele fiind Tecuci. Sunt planuri pe termen mediu, 1-2 ani, deoarece, înainte, dorim să avem un impact structural în Turnu.

ATS.ro: Ce planuri aveți pe termen mediu și lung cu organizația?

A.M.P.: În Turnu-Măgurele, cel puțin, dorim ca pe termen mediu și lung să reușim să creăm o echipă locală de persoane motivate și abilitate să propună intervenții de impact, capabile să contribuie la dezvoltarea socio-economică a orasului, fie că o fac în mod voluntar, fie că obțin și o remuneratie, de exemplu prin diverse finanțări nerambursabile. Cu asociaţie, la nivel general ne propunem să dezvoltăm un număr cât mai mare de hub-uri capabile să stimuleze comunitățile locale din spațiile urbane mici să își asume un rol proactiv în procesul de dezvoltare locală.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, așa cum este cazul asociației Urbanium, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea și vom scrie povestea.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări