ONG
Al treilea sector
Data: 06.07.2015
ONG / Portret de ONGist

Viziunea Danielei: o lume a copiilor fericiţi

Daniela face parte din prima generație de asistenți sociali de după 1989. Recent, a fost numită director executiv al uneia dintre cele mai mari fundaţii din România.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

În copilărie își dorea să devină învățătoare. În liceu, a hotărât să se înscrie la asistență socială și să ajute copiii care trăiau în instituțiile de stat. În prezent, Daniela Buzducea, 43 de ani, este director executiv la World Vision România - una dintre cele mai mari fundații din țară, cu un buget anual de peste zece milioane de dolari.

dana 1

„La Revoluție tocmai terminam liceul. Cred că, într-un fel, imaginile cu copiii din instituțiile de stat din România, pe care le difuzau televiziunile internaționale, m-au determinat să merg, din punct de vedere profesional, către zona de asistență socială. Atunci, multă lume considera că în România este o adevărată criză umanitară. Erau copii care mureau și, în plus, nimeni nu știa, cu exactitate, câți copii trăiau în instituțiile de stat. Mai mult, condițiile în care trăiau copiii din instituții erau condiții de lagăr”, declară Daniela.

A avut primul contact cu sistemul asistență după terminarea facultății. Dorea să-și găsească un loc de muncă. „Țin minte că m-am dus la <<Forțele de Muncă >>. Acolo era o doamnă plictisită. I-am spus: <<am terminat facultatea de asistență socială și am venit să mă angajez>>. Iar doamna respectivă mi-a răspuns: <<mă bucur pentru dumneavoastră, domnișoară. Înseamnă că știți să vă faceți singură dosarul de șomaj>>. Am plecat de acolo și nu știu cum am ajuns acasă, pentru că nu am văzut foarte bine drumul. Am terminat facultatea cu conștiința unei misiuni de viață, importantă pentru mine. Văzusem deja ce înseamnă copiii din instituții și simțeam că trebuie să fac ceva în legătură cu asta”, afirmă Daniela.

World Vision a fost una dintre multele organizații neguvernamentale internationale care, când Daniela intra la facultate, a decis să vină în România și să ajute copiii din instituții. Peste 25 de ani, Daniela avea să ajungă la conducerea World Vision România, parte din organizația federativă World Vision.

Inițial, organizația internatională a venit în România cu ajutoare umanitare. Apoi a decis să aducă în țară echipe de medici specialiști, ca să opereze copiii institutionalizaţi care aveau nevoie de intervenții chirugicale. 

„World Vision România s-a înregistrat în 1990, ca filială națională a World Vision, iar în 1997 s-a înregistrat ca fundație românească. În timp, fundația românească a asimilat filiala organizației internaționale”, explică Daniela.

dana 3

În anii ’90, organizația neguvernamentală a continuat să dezvolte sistemul de protecție a copilului, prin diverse programe care vizau, printre altele, prevenirea abandonului sau formarea de personal specializat în asistență socială.

„România a fost considerată rușinea lumii din cauza felului în care statul aprecia să-și trateze copiii. România a fost prima țară în care Uniune Europeană a simțit nevoia să identifice problema sistemului de protecția a copilului ca pe o problemă de aderare. Totuși, datorită investițiilor masive și a oamenilor cu viziune în ceea ce privește protecția copilului, România a fost declarată, în 2004, un model în protecția copilului. Din păcate, după 2004 nu s-a mai investit și tot ceea ce s-a construit bine până atunci, a luat-o la vale”, arată șefa World Vision România.

Daniela adaugă că sistemul de protecție a copilului nu suferă doar din lipsă de resurse, ci și din cauză că fondurile disponibile nu sunt alocate corect. „Dacă nu aloci resursele necesare, nu poți să faci reformă decât la suprafață. De asemenea, dacă ne uităm la salariile profesioniștilor din sistemul de asistență socială, ne putem explica de ce direcțiile de protecție a copilului plâng de ani de zile că au posturi deschise, scoase la concurs, pentru care nu aplică nimeni. Prin urmare, este foarte greu de apreciat dacă, în prezent, avem o problemă de bugetare insuficientă sau o problemă de proastă alocare a bugetului”, subliniază Daniela.

dana 2

World Vision România se concentrează, în general, pe bunăstarea copilului din zonele rurale. Organizația lucrează în mod direct nu doar cu copiii, ci și cu familiile lor sau comunitățile din care fac parte. „Modelul de dezvoltare comunitară al organizației se poate rezuma prin proverbul care spune că ai nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”. Astfel, fundația se asigură că toți copiii pe care îi sprijină sunt sănătoși, au acces la educație, nu abandonează școala și că familiile lor nu suferă de sărăcie. Pe locul al doilea după instituționalizare, cea mai mare dramă pe care o trăiesc copiii din România este sărăcia. Societatea nu conștientizează pe deplin această dramă, dar mai ales nu conșientizează consecințele sărăciei pentru copii. Prin tot ceea ce facem încercăm să combatem sărăcia”, precizează Daniela.

„Donator de viitor” și „Vreau în clasa a noua” sunt două dintre cele mai importante programe pe care organizația neguvernamentală le durelează în prezent. Ambele încurajează românii să doneze recurent pentru menținerea în școala generală sau în liceu a copiilor din familii modeste.

World Vision suportă jumătate din bugetul anual al World Vision România. Proiectele finanțate din banii europeni, companiile și donatorii persoane fizice asigură cealaltă jumătate a bugetului fundației din România.

CV Daniela Buzducea

2015 – prezent: director executiv, Fundația World Vision România;

2009 – 2015: director advocacy, World Vision România

2008 – 2009: director de programe, Fundația Motivation România

1999 – 2008: manager de program, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID)

1998 – 1999: director adjunct, Health Aid România

1997 – 1998: asistent social, Health Aid România

1995 – 1997: asistent social, International Children’s Care

1994 – 1995: profesor suplinitor, Liceul Pedagogic Tulcea

Educație

1990 – 1994: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, diplomă de licență

1997 – 1999: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, diplomă de master

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociaţiilor şi fundaţiilor locale, pentru a surprinde ce experienţe profesionale au şi ce activităţi derulează organizaţiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

One thought on “Viziunea Danielei: o lume a copiilor fericiţi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări