ONG
Al treilea sector
Data: 07.06.2013
ONG / Social

Viaţa după trofeu: ce fac câştigătorii ultimelor cinci ediţii ale Galei Societăţii Civile

Câştigătorii celor cinci mari premii decernate la Gala Societăţii Civile în ultimii cinci ani, continuă să dezvolte iniţiative cu un impact semnificativ atât în comunităţile locale, cât şi la nivel naţional.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

AlTreileSector.ro a analizat activitatea asociaţiilor şi fundaţiilor care au obţinut premiul cel mare la ultimele cinci ediţii ale Galei Societăţii Civile, un eveniment anual care premiază cele mai bune proiecte ale organizaţiilor nonprofit, neguvernamentale, grupuri de iniţiativă sau persoane fizice.

Vieţile românilor sunt în mâini bune

Înfiinţată în 2006, la Târgu-Mureş, Fundaţia pentru SMURD este, probabil, una dintre cele mai cunoscute şi mai influente organizaţii neguvernamentale din România. Din conducerea sa fac parte, printre alţii, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii şi cel ce a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), Frank Hajdinjak, director general E.ON România, companie cu afaceri anuale de peste un miliard de euro, şi Alex Serban, senior partner al casei de avocatură Şerban & Musneci Associates. Organizaţia este extrem de solidă financiar şi derulează anual numeroase proiecte. Fundaţia a înregistrat, în perioada 2007-2011, un excedent cumulat de peste zece milioane de lei.

La saşe ani de la înfiinţare, Fundaţia pentru SMURD a primit premiul cel mare la Gala Societăţii Civile, pentru iniţiativa „Parteneriat pentru viaţă – Soluţia de telemedicină”. Scopul proiectului a fost de a transmite, în timp real, ceee ce se întâmplă cu victimele accidentelor, astfel încât medicii să poată acţiona în consecinţă.

Din 2011 până în prezent, organizaţia a avut mai multe realizări. Printre cele mai importante se numără şi:

-          achiziţia unui avion sanitar destinat SMURD, care a presupus o investiţie de aproape 900.000 de euro;

-          luna trecută a achiziţionat o autospecială utilă subunităţilor de pompieri şi paramedicilor SMURD.

În 2011, premiul cel mare al galei a revenit asociaţiei Salvează Vieţi. Campaniile media de impact şi colaborările cu postul de televiziune Pro TV, i-au permis să devină, în scurt timp, una dintre cele mai vizibile organizaţii neguvernamentale din România. Proiectul câştigător, „Nu mă ignora!”, a avut ca scop realizarea unui Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului. Fondurile necesare au fost strânse prin mecanismul financiar 20% (posibilitatea companiilor de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză socială).

În perioada 2009 – 2012, Salvează Vieţi a strâns peste 1,7 milioane de euro de la companiile care au ales să-i redistribuie asociaţiei 20% din impozitul pe profit.

În fiecare an, organizaţia a derulat câte un proiect major:

-         2009: iniţiativa „Salvează copiii care se sting aşteptând” (Centrul de Transplant Medular al clinicii Louis Ţurcanu din Timişoara a fost dotat cu o cameră sterilă în valoare de 100.000 de euro);

-          2010: proiectul „Nu mă ignora!”;

-          2011: „Cifrele înseamnă viaţă” – crearea unor centre standardizate pentru tratarea leucemiilor şi a cancerelor limfatice la copii şi adulţi;

-          2012: o campanie pentru crearea unui centru oncologic în cadrul spitalului pediatric Constanţa.

„Toate proiectele pe care le-am început în anii trecuţi sunt finalizate. În scurt timp urmează să lansăm şi o secţie de transplant de celule stem, în cadrul Spitalui Univesitar de Urgenţă Bucureşti. Investiţia pentru acest proiect, început în decembrie 2012, este de circa 400.000 de euro”, spune Oana Gheorghiu, vicepreşedinte Salvează Vieţi. Organizaţia nu va mai derula niciun proiect în 2013, urmând ca toate iniţiativele viitoare să se desfăşoare printr-un alt ONG – Dăruieşte Viaţă. Organizaţia a fost înfiinţată anul trecut de trei dintre fondatoarele Salvează Vieţi. Asociaţia Salvează Vieţi va continua să funcţioneze, dar se va concentra pe consilierea pacienţilor bolnavi de cancer, în special.

Impact local, răsunet naţional

Câştigătorii galelor din 2009 şi 2010 continuă şi ei activităţile, prin implicarea în proiecte cu impact la nivelul regiunilor în care activează, respectiv Vâlcea şi Transilvania.

Asociaţia Kogayon, din judeţul Vâlcea, a câştigat marele premiu al ediţiei din 2009 a Galei Societăţii Civile, cu proiectul „Stop vânătorii în parcurile naţionale”, demarat în 2008. Iniţiativa, cu un buget de doar 1.000 de lei, a pornit ca o reacţie la propunerea legislativă care permitea vânătoarea în parcurile naţionale şi în ariile naturale protejate. Asociaţia s-a bucurat de susţinerea a peste 80 de organizaţii neguvernamentale şi a reuşit să blocheze promulgarea legii.

„Din 2009 si până în prezent am derulat cam 2-3 proiecte în fiecare an”, spune Florin Stoican, preşedintele asociaţiei, care are ca scop protejarea mediului. Organizaţia neguvernamentală a fost implicată mereu în proiecte cu buget redus. Cele mai costisitoare iniţiative nu au atras finanţări mai mari de 100.000 de euro. „Asociaţia funcţionează 100% pe baza de voluntariat, astfel că proiectele în care am fost implicaţi nu au necesitat atragarea unor finanţări importante”, menţionează Stoican.

Asociaţia Kogayon, fondată în 2003, a ajuns la aproape 150 de membri şi voluntari. Principalele realizări ale sale sunt:

-          înfiinţarea Parcului Naţional Buila – Vânturariţa;

-          custodia ariei naturale protejate Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti; 

-          deschiderea unui punct de informare turistică în oraşul Horezu, cu un buget de 7.000 de euro.

Cu trei ani înainte de înfiinţarea asociaţiei Kogayon a fost fondată Asociaţia The Mihai Eminescu Trust (MET), câştigătoarea din 2010 a marelui premiu oferit de Gala Societăţii Civile. În 2000, fundaţia a dat startul programului „Satul de sine stătător”,  premiat 10 ani mai târziu în cadrul galei.

„Satul de sine stătător” are ca scop revitalizarea comunităţilor rurale din Transilvania şi Maramureş. Între 2000 şi 2011, MET a conceput şi implementat peste 1.000 de proiecte în cadrul acestui program iar bugetul total a depăşit cinci milioane de euro.

 „<<Satul de sine stătător>> este un program de lungă durată şi, cu siguranţă, va continua şi în anii următorii, pentru că este vorba de un concept integrat de dezvoltare. Cea mai mare parte din proiectele derulate de fundaţie până acum a fost parte a acestui program”, spune Oliviu Marian, responsabilul organizaţiei pentru comunicare şi relaţii publice. Programul MET este finanţat de investitori din Statele Unite şi Olanda,  şi de un grup de persoane fizice. Iniţiativele pe care fundaţia le implementează independent de “Satul de sine stătător” au alte surse de finanţare, care provin din Elveţia sau Norvegia.

De curând, Prinţul Charles al Marii Britanii a contribuit activ la o altă iniţiativă a MET, începută în 2009, care presupune combaterea despăduririlor din Transilvainia. Alteţa Sa a plantat, pe 31 mai, copacul cu numărul un milion în cadrul proiectului desfăşurat de fundaţie.

Planurile premianţilor din 2013

Asociaţia Little People, din Cluj, este marele câştigător al celei mai recente ediţii a Galei Societăţii Civile, cu cinci trofee în palmares. “Şcoala mea în spital”marele proiect câştigător, constă în continuarea educării copiilor bolnavi de cancer aflaţi în spitale. Fiecare activitate didactică se desfăşoara sub formă de joc, prin materiale creative şi distractive.

„Proiectul cu care am câştigat marele premiu la Gala Societăţii Civile se va derula şi în perioada următoare. Este o iniţiativă de lungă durată, care a pornit anul trecut”, subliniază Oana Rusu, responsabil de comunicare în cadrul organizaţiei.

În 2013, asociaţia, care oferă servicii de suport psiho-social bolnavilor de cancer şi familiilor lor, va relua o parte dintre proiectele derulate în 2012. Little People România îşi asigură bugetul necesar din surse private. Până în prezent, ONG-ul nu a apelat la proiecte finanţate prin intermediul fondurilor europene. „Reuşim să atragem bani din campaniile de CSR pe care le derulează companiile. Totodată, avem parteneriate cu anumite lanţuri de magazine în care există nişte cutii pentru donaţii, în care clienţii pot să lase restul primit la achiziţionarea unui produs”, precizează Rusu.

Iniţiativele Asociaţiei Little People, Fundaţiei pentru SMURD, Asociaţiei Salvează Vieţi, Fundaţiei MET ori ale Asociaţiei Kogayon, arată că al treilea sector continuă să se dezvolte încurajator, iar premianţii Galei Societăţii Civile îşi merită din plin laurii. 

Credit foto: cont Facebook Gala Societăţii Civile

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări