ONG
Al treilea sector
Data: 28.03.2014
ONG / Dezvoltare comunitară

Uniţi, salvăm participarea publică!

„Participare publică înseamnă să fi gata să te baţi”. Şi românii ştiu să se bată. Cu reprezentanţii autorităţilor, cu indiferenţa vecinilor şi cu neîncrederea apropiaţilor. La sfârşit, primesc nişte premii.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

300 de oameni au luat cu asalt Atelierul de Producţie, 450 de metri pătraţi ce balansează între o galerie de artă neconvenţională şi un spaţiu pentru evenimente. Cu toţii au fost invitaţi la cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Participării Publice, eveniment care premiază cetăţeni, organizaţii sau autorităţi publice care, prin acţiunilor lor, reuşesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă.

Moderatorul evenimentului, ziaristul Mircea Toma, le-a mulţumit invitaţilor că au venit „la o petrecere a democraţiei”. O sărbătoare cu slogan: „participare fără corset”. Scena întunecată şi „încorsetată” simbolic cu sfoară a început să primească lumina reflectoarelor şi primii laureaţi. Tineri, părinţi şi copii şi-au făcut apariţia, din spatele unei pancarte care anunţa că Roşia Montană este „revoluţia generaţiei noastre”. Au fost doar o mică parte dintre cei ce au mărşăluit zile întregi pe străzile Capitalei împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Şi-au primit premiul, au tăiat corsetul de sfoară şi au animat sala cu îndemnul „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”. După ce s-a topit zgomotul de PET în asfaltul podelei, pe scenă şi-au făcut apariţia, rând pe rând, şi ceilalţi 11 premianţi, de la Asociaţia IHTIS, până la Petre Florin Manole (pentru prieteni, Mexicanu’)  sau Lenuţa Zamfirescu.

„Am ales să mă implic pentru că mi-am zis că nu se poate ca strada pe care locuiesc să rămână singura neasfaltată şi fără canalizare din cartier (Bereasca, Ploieşti – n.red.) . Cei de la primărie ne-au spus că s-au terminat banii chiar la noi. Aşa că m-am apucat să bat din uşa în uşă la vecini şi să mă documentez. La început, oamenii au fost sceptici, dar eu nu m-am lăsat. Am chemat televiziunile şi le-am prezentat situaţia noastră. Am avut şi mai multe discuţii cu cei de primărie. După două luni, au venit să asfalteze, fără să facă însă lucrările de canalizare. Au vrut să ne păcălească. M-am pus în faţa utilajelor şi le-am zis că nu mă dau din faţa lor dacă nu ne bagă şi canalizare”, a spus Lenuţa Zamfirescu, cea care a primit premiul „Bereasca după Lenuţa se cunoaşte”.

Din cei 61 de nominalizaţi, 12 au fost declaraţi câştigători. Peste 246.000 de oameni au fost implicaţi în toate cele 61 de campanii înscrise în competiţie. Totodată, mai mult de şase milioane de români au fost informaţi despre iniţitiative.

„Dacă ne uităm la aceste cifre, putem spune că societatea civilă din România este trează şi luptă”, a declarat Oana Preda, director executiv al organizaţiei neguvernamentale Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), organizatorul galei.

Evenimentul s-a încheiat aşa cum a început. Cu sunet de PET pe asfalt.

AICI puteţi găsi mai multe informaţii despre toate proiectele câştigătoare.

 

Sursa foto: Facebook Gala Premiilor Participării Publice

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări