ONG
Al treilea sector
Data: 23.03.2016
ONG

Un mic producător din Timiş gustă din beneficiile ASAT

Sătul să-şi vândă roșiile naturale intermediarilor, cu doar 60 de bani kilogramul, un mic producător din Timiș alege să dezvolte relații directe cu consumatorii.

Mittel Grațian este un tânăr producător din județul Timiș, care lucrează de peste 3 ani pentru a produce legume și răsaduri. Situat în satul Herneacova, acesta este foarte pasionat de producerea unor soiuri tradiționale de roșii, pe care adesea era nevoit să le vândă la prețuri foarte mici unor intermediari din piețele timișene.

“Au fost ani în care mi s-a propus să vând un kilogram de roșii crescute natural și cu 60 de bani. Este revoltător că munca pe care o faci pentru a produce legume de calitate nu este apreciată. În cultura naturală, munca pe care o depui este mai mare (în mare parte e vorba de muncă manuală), există o productivitate mai mică, dar și o serie de pierderi a producției. Aceste aspecte sunt importante pentru a fi cunoscute de consumatori, poate că astfel vor înțelege mai bine de ce întâlnesc în piețe tot mai puțini producători și tot mai mulți intermediari care comercializează produse provenite din agricultura intensivă” (Mittel Grațian, producător de legume)

În piață, Mittel Grațian a întâlnit o tânără care i-a povestit că există posibilitatea de a-și dezvolta relații directe și echitabile cu consumatorii. Aşa a aflat Graţian despre parteneriatele de solidaritate ASAT și despre faptul că de peste 9 ani consumatorii din România și-au construit un sistem alternativ de achiziționare a hranei. A înțeles că acest tip de relații i-ar permite să producă în continuare natural şi a decis că este un sistem potrivit pentru. Recent, Graţian a renunţat la locul de muncă pe care îl avea şi se va dedica producţiei de legume naturale pentru 25 de familii din Timișoara. În acest moment, el are terenul și răsadurile gata şi este pregătit să hrănească timişorenii care vor dori să cumpere direct de la el.

„ASAT-ul este o alternativă viabilă pentru consumatorii care doresc să se hrănească în mod diferit (natural, cu produse de sezon și realizate local), dar care sunt dispuși să își asume responsabilități pentru a-și dezvolta relații de durată cu mici producători locali. Peste 1.500 de familii din România au fost parte a acestui demers și au ales să susțină micii producători care le realizează hrana. Suntem bucuroși că anul acesta putem susține în Timișoara un producător tânăr, decis să cultive natural și diversificat.” (Vețan Mihaela, președinte ASAT)

Persoanele interesate despre modul de funcționare a parteneriatelor ASAT și beneficiile de a fi parte din acestea pot consulta site-ul www.asatromania.ro. Informații suplimentare pot obține de la voluntarii ASAT, la adresa timisoara@asatromania.ro sau prin participarea la întâlnirea de prezentare a parteneriatului cu Grațian, organizată joi, 24 martie a.c, ora 18.00, la Reciproc Café, strada Mărășești, nr 14.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări