ONG
Al treilea sector
Data: 17.02.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Un egoist aduce binele în oraşe

Aţi văzut prin Bucureşti un bărbat de 34 de ani care scrie cu creta lângă excrementele de câine de pe trotuar? Atunci l-aţi întâlnit deja. El este Dan, un operator de imagine care schimbă în bine oraşele româneşti, din egoism.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Dan Patzelt avea 27 de ani când a început primul lui proiect. Nu a făcut decât să încerce să rezolve o nemulţumire proprie, prin crearea unei baze de date cu aparate foto, telefoane şi biciclete furate. Au urmat peste 20 de iniţiative asemănătoare.

În 2009, împreună cu alte două persoane, a înfiinţat Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană – un ONG concentrat în jurul nemulţumirilor lui legate de reciclare, comportament în trafic, igienă în spaţii publice, protecţia mediului şi altele. Marele „of” al lui Dan este că a început foarte multe proiecte, pe care nu a apucat să le termine, din lipsă de timp şi resurse. Speră totuşi, să găsească oameni care cred în ideile lui despre  şi vor să se implice.

AlTreileaSector.ro vă invită să descoperiţi povestea lui Dan Patzelt, un om care prin energia şi iniţiativele lui, schimbă oraşele României în bine.

dan patzelt

ATS.ro: Cine este Dan Patzelt?

D.P.: Sunt o persoană care a descoperit că poate să-şi vindece frustrările făcând ceva. Până acum şapte ani, eram omul care stătea în autobuz şi zicea: „ia uite-l şi pe ală!”. Am descoperit că, dacă fac ceva, poate că nu o să mai existe acel lucru care obişnuia să-mi atragă atenţia. Filosofia mea este să lucrez pentru unul dintre proiectele mele măcar cinci minute pe zi. Nu mă erijez într-un creator sau într-un inventator, ci mă consider o persoană care pur şi simplu împinge lucrurile, pentru ca ele să se întâmple. Înainte, eram o persoană foarte frustrată de tot felul de injustiţii. Aşa am început şi prima mea campanie, dintr-o frustrare. Primul proiect pe care l-am făcut a fost „obiecte pierdute sau furate”. La un moment dat, am vrut să-mi cumpăr un aparat foto. Era o ofertă foarte bună şi mi-am dat seama că trebuie să fie furat. Aşa am constatat că nu există nicio bază de date cu seriile aparatelor foto furate. Şi am făcut eu, sub forma unui blog.

ATS.ro: Câte dintre proiectele pe care le-ai pornit au fost inspirate de experienţele altora?

D.P.: Niciunul dintre proiectele mele nu este inspirat. Toate au pornit din nişte nemulţumiri personale legate de calitatea vieţii.

ATS.ro: Care a fost cel mai de impact proiect pe care l-ai desfăşurat?

D.P.: Proiectul cu cel mai mare impact a fost „eu nu blochez intersecţia”, în 2008. A fost un proiect la nivel naţional, în 55 de oraşe, unde am trimis conducătorilor auto 2.000 de stickere cu mesajul „Eu nu blochez intersecţia”. 70.000 – 80.000 de oameni au vizitat site-ul. Cu ajutorul acestei iniţiative, am reuşit să scot şi poliţiştii comunitari în intersecţii. Până atunci, ei nu aveau voie să staţioneze pe carosabil şi nu puteau să-i ajute pe poliţiştii rutieri.

ATS.ro: De ce proiectele tale se adresează doar românilor de la oraşe? 

D.P.: Pentru că încerc să rezolv doar problemele cu care mă întâlnesc zilnic. Nu am făcut proiecte cu care nu empatizez. Practic, sunt un egoist, în sensul că încerc să rezolv lucrurile care mă deranjează pe mine. Nu salvez planeta. Nu am o viziune să hrănesc copiii sau să dau apă oamenilor care nu au resurse.

ATS.ro: Ce experienţe inedite trăieşti, ca activist?

D.P.: Cred că unul dintre cele mai interesante lucruri este momentul în care oamenii au încredere într-una din ideile mele şi aleg să mă susţină. Fac ceea ce fac pentru că ideile mele creează comunităţi şi oamenii iau, la rândul lor, iniţiativa.

ATS.ro: Ce planuri de viitor ai?

D.P.: Să finalizez proiectele pe care le-am început şi să încep încă 50, în următorii trei ani. Îmi doresc să cresc calitatea vieţii în jurul meu. Este foarte mult de lucru. Poate că oamenii nu-şi dau seama, dar calitatea vieţii nu înseamnă câţi bani am în buzunar, ci cât timp fac până la parc şi cât de mare e parcul.

ATS.ro: De unde ar trebui să înceapă românii care vor să facă schimbări în societate?

D.P.: Ar trebui să înceapă cu ceea ce este în jurul lor. Din scara blocului, din prima nemulţumire, din prima frustrare. Schimbările mici pot duce la schimbări mari în societate, pentru că schimbările se fac mici şi multe. Activismul social nu trebuie gândit ca un business, ci trebuie văzut ca un hobby. Este foarte distractiv şi oferă multe satisfacţii. Crearea unei comunităţi este cea mai plăcută parte a activismului social.

AlTreileaSector.ro a aflat povestea lui Dan dintr-un formular anonim primit pe adresa redacţiei. Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui prin acest formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Surse foto: www.procivic.ro, contul lui Dan Patzelt

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări