ONG
Al treilea sector
Data: 21.07.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea ,ONG ,ONG / Sport

Un antreprenor în construcţii investeşte în tineri

O organizaţie neguvernamentală, înfiinţată de un antreprenor în domeniul construcţiilor, foloseşte fotbalul ca să-i pregătească pe tineri pentru meciurile cu viaţa.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Acum mai bine de trei ani, Beni Zărnescu, preşedintele asociaţiei Inimi Noi, din Tăncăbeşti, a realizat că menirea lui este de a-i ajuta pe oameni, prin educaţie. Aşa că, împreună cu Dan Nedelcu, a început să lucreze cu adolescenţi şi copii. Au organizat tabere de vară, de iarnă, „de oraş”, o şcoală de fotbal şi evenimente locale pentru copii şi tineri, pentru a-i învăţa, prin sport şi joc, ce înseamnă autocontrolul, spiritul de echipă şi disciplina.

Asociaţia Inimi noi nu are angajaţi, dar are 15 voluntari. Finanţările pentru proiecte vin pe calea donaţiilor sau din buzunarele membrilor fondatori. Beni, antreprenor în construcţii, nu ezită să contribuie cu bani ori de câte ori este nevoie.

inimi noi 1

ATS.ro: Ce aţi urmărit prin proiectele pe care le-aţi desfăşurat până acum?

B.Z: Am urmărit creşterea nivelului de educaţie al adolescenţilor, în sensul de a-i învăţa să se descurce în situaţiile limită pe care le trăiesc. De asemenea, am urmărit să-i învăţăm să trăiască în pace cu persoanele pe care nu le suportă, de multe ori fiind vorba chiar de oameni din familiile lor.

ATS.ro: Ce v-au arătat proiectele pe care le-ați făcut până acum despre copiii și tinerii din România?

B.Z: Am constatat că adolescenții și copiii din România au nevoie, cel mai mult, de o relație. Cea mai importantă cauză a infracționalității este lipsa relației adolescentului sau a copilului cu tatăl lui. Din cauza faptului că nu au această relație tată-fiu, copiii și tinerii cad foarte ușor în situații nepotrivite, cu oameni care abuzează sexual și fizic de ei. Se duc în anturaje greșite, care îi trag în jos. De multe ori, noi, adulții, îi condamnăm și îi blamăm pe adolescenți pentru că fac alegeri greșite. Dar este normal să facă alegeri greșite, atât timp cât nu îi învață nimeni să facă alegeri bune.

inimi noi zilele bucuriei 2013

ATS.ro: În ce măsură poate compensa sportul lipsurile materiale şi afective din viaţa unui copil sau a unui tânăr?

B.Z: Am descoperit că fotbalul este un ajutor foarte mare în ceea ce ne dorim să facem cu adolescenții. Ne legăm de multe idei din fotbal, cum ar fi să joci un sport de echipă ori să repari greșeala coechipierului care a greșit o minge, și apoi le transpunem în viața lor socială. Astfel, ei învață să renunțe la egoism. Totodată, am observat că tinerii și copiii au un respect mai mare pentru un om care poartă titulara de antrenor, ceea ce ne este de folos când îi învățăm să fie disciplinați.

ATS.ro: Considerați că statul român face suficient de mult pentru copiii de care se ocupă organizația voastră?

B.Z: Din păcate, consider că statul român nu face suficient pentru ei. Asistența și Protecția Copilului s-a dovedit, până acum, incapabilă să facă ceva. Din punctul meu de vedere, căminele de stat sunt, majoritatea dintre ele, centre de produs infractori. Legea română nu este aplicată cum trebuie în această situație.

Statul român trebuie să ia măsuri speciale pentru protejarea familiei, însă nu își dă interesul. De exemplu nu poţi să dai o lege ca mămicile care sunt în primii doi an de la naștere să primească bani dacă se duc la muncă, când ele trebuie să stea acasă mai ales în primii ani de viață ai copilului. Ele ar trebui remunerate mai bine dacă stau acasă.

Totodată, nu poți să lași pornografia să avanseze atât de mult în rândul adolescenților, permițând ca în aproape orice ziar să fie femei dezbrăcate. Mai mult, statul român a introdus tot felul de reguli în școli, dar nu este atent la faptul că unele învățătoare înjură copiii la clasele primare.

inimi noi zilele bucuriei 2013 2

ATS.ro: Ce planuri aveţi cu organizaţia, pe termen mediu şi lung?

B.Z: Dorim să ne extindem şi în alte zone din ţară însă pentru început o să ne dezvoltăm în zona Tâncăbeşti – Ploieşti. Ne dorim ca la Ploieşti să facem un centru, ca o şcoală de fotbal, dar încă nu avem finanţele necesare. Dorim să putem construi o generaţie de oameni care să fie pozitivă pentru societatea românească. O generaţie solidă, care să nu cadă pradă viciilor, aşa cum se întâmplă acum.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea apoi şi vom scrie povestea.

Sursa foto: Facebook Inimi noi

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări