ONG
Al treilea sector
Data: 10.03.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Tică, băiatul bălai de la Roşia Montană

La 21 de ani, Tică nu ştie, încă, multe lucruri despre viaţa lui. Pare să nu aibă planuri pe termen lung, dar îşi trăieşte din plin prezentul – cu bicicleta, camera de filmat și pălăria de paie, pe un munte de aur.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

„Minunea blondă” de la Roşia Montană nu joacă fotbal, aşa cum au făcut-o Baratky sau Ilie Balaci. Nici nu are parte de tribune pline, care să-l aplaude la fiecare schimbare de direcţie. Dar lui nu îi pasă de ovaţii, ci de oamenii care trăiesc la Roşia Montană – „casa” uneia dintre cele mai controversate iniţiative de exploatare minieră din România.

RM Tica Darie

Pe 22 august, Tică Darie va împlini 22 de ani. S-a născut în Suceava, a studiat la Copenhagen School of Design and Technology (Danemarca), iar în septembrie anul trecut s-a stabilit la Roşia Montană. „M-am mutat pentru că vreau să contribui la dezvoltarea Roşiei Montane”, spune Tică. Tânărul a hotărât să locuiască în comuna din judeţul Alba, exact în perioada în care mii de oameni protestau împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianură de la Roşia Montană. A ieşit şi el în stradă. „Am participat (la acţiuni de protest – n.red.) în Bucureşti, Braşov, Suceava, Constanţa, Câmpeni şi Roşia Montană. Ceva deosebit, oameni din toată lumea s-au unit pentru o comunitate din Munţii Apuseni. Chiar dacă oamenii nu sunt sau nu au fost în Roşia Montană, au arătat că nu sunt indiferenţi şi că le pasă. M-am energizat cu adevărat, pentru a mă muta, apoi, la Roşia”, dezvăluie Tică.

Compania minieră canadiană Gabriel Resources a pus bazele proiectul Roşia Montană în 1997 

Circa 1.500 de localnici din Roşia Montană ar fi primit, până în februarie 2010, 70 de milioane de dolari pentru a-şi vinde proprietăţile către investitorul canadian 

Tică şi-a descoperit spiritul civic încă din 2005, când a ales să devină cercetaş. Și-a făcut prieteni, a învăţat să lucreze în echipă, să se descurce în natură şi în viaţă și nu se teme să admită influenţa pe care a avut-o cercetăşia în dezvoltarea lui. Spune, totuși, că implicarea civică a fost ceva spontan. „Nedreptăţile care s-au făcut şi care se vor face în Roşia Montană, m-au activat. M-am informat, am conştientizat nedreptatea şi am luat atitudine”, explică tânărul. A considerat că nu este normal ca, pentru o exploatare auriferă, să fie distruse mediul şi o comunitate de oameni. Astfel, a hotărât să lupte împotriva proiectului prin împărțirea unor „fluturaşi” informativi, participarea la diverse evenimente şi chiar organizarea unei zile pentru Roşia Montană, la Copenhaga.

Tot pentru a susține Roșia Montană, Tică a făcut două călătorii pe bicicletă prin Europa. Prima a avut loc în vara lui 2012. Îşi dorea să pedaleze din Copenhaga până acasă, la Suceava. Dar s-a gândit mai bine şi a ajuns la concluzia că trebuie să pedaleze pentru o cauză, pe care a găsit-o în proiectul de la Roşia Montană. După o lună de zile şi peste 2.500 de kilometri pedalaţi prin Europa, reuşea să ajungă la Roşia.

Anul trecut, a refăcut călătoria. Însă, nu a mai fost singur, ci a avut-o alături pe Louisa Hoppe, o nemţoaică pe care a cunoscut-o în România, la ediţia din 2012 a festivalului cultural şi ecologic FânFest. Atunci, cei doi şi-au promis că vor face lumea un loc mai bun şi că vor începe prin salvarea Roşia Montană.  Aşa că, un an mai târziu, s-au apucat de pedalat, pe o bicicletă tandem. Pe durata călătoriei lor, au organizat mai multe evenimente, în oraşe europene diferite, cu scopul de a atrage atenţia la nivel internaţional asupra situaţiei de la Roşia Montană.

„Consider că (Roşia Montană – n.red.) e o problemă la nivel european, atâta timp cât suntem în Uniunea Europeană. Au fost oameni (din străinătate – n.red.) cărora le-am povestit de Roşia Montană, apoi au vizitat-o. Au fost oameni care au plecat din Copenhaga pe bicicletă până la Roşia Montană, care s-au mobilizat şi au organizat proteste în alte ţări, în septembrie 2013 şi care susţin, direct sau indirect, Roşia Montană. Multor persoane cărora le-am povestit, li se părea incredibil că aşa ceva se întâmplă în Europa, alţii chiar se confruntau cu probleme asemănătoare în Grecia sau Spania”, spune Tică Darie.

În timpul călătoriilor lui prin străinătate, Tică a încercat să afle ce cred oamenii nu doar despre situaţia de la Roşia Montană, ci şi despre România, în general. Cu ocazia unui film pe care l-a realizat în Oslo (Norvegia), a constatat că românii au, în general, o imagine proastă în străinătate, de hoţi sau cerşetori.

„Cu toţii suntem responsabili de imaginea României”, consideră tânărul.

Pentru moment, Tică va continua să locuiască la Roşia. Nu ştie cu exactitate pentru cât timp, dar nu va înceta  să se implice. Acum lucrează la înfiinţarea unui centru de cercetaşi, împreună cu localnicii, pentru a îmbunătăți viața copiilor şi tinerilor din zonă și pentru a-i ajuta să devină cetăţeni responsabili în comunitatea lor. „Sunt foarte mulţi oameni care contribuie la schimbarea în bine a României. Sunt foarte mulţi care se implică în alte cauze din România şi cu toţii sunt de apreciat. Totuşi, nu trebuie să credem că deja sunt nişte oameni care se implică şi că ei au grijă de planetă. Nu. Trebuie să facem cu toţii lucruri pentru ceilalţi, să ne implicăm în comunitatea în care trăim sau la nivel naţional ori internaţional. Alţii îşi dedică mai mult timp, alţii mai puţin, dar oricum, putem conta foarte mult”, conchide Tică Darie.

AlTreileaSector.ro a aflat povestea lui Tică dintr-unul din formularele anonime primite pe adresa redacţiei. Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui prin acest formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Sursa foto și video: Tică Darie

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări