Legislaţie
Al treilea sector
Data: 10.03.2015
Legislaţie / Noutăţi legislative

Românii care donează ar putea primi bani înapoi

Românii care fac donații anuale către una sau mai multe organizații neguvernamentale ar putea primi înapoi o parte din banii plătiți statului sub formă de impozit pe venit.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Organizația neguvernamentală United Way România vrea să readucă în vizorul autorităților o propunere de modificare a legislației care ar putea încuraja filantropia la nivel național. Inițiativa prevede, pe scurt, ca românii care donează anual către una sau mai multe organizații neguvernamentale să primească înapoi o parte din banii plătiți statului sub formă de impozit pe venit.

„Propunerea noastră presupune ca sumele donate de către angajați, într-un an, către una sau mai multe organizații neguvernamentale, în baza unui contract de sponsorizare, să poată fi deduse din baza impozabilă, în limita a minimum un salariu lunar minim brut pe economie și maximum cinci salarii lunare medii brute pe economie. De exemplu, să presupunem că un salariat care are venituri anuale de 100.000 lei realizează o donație către un ONG într-un an de minimum 975 lei și maximum 12.075. Prin propunerea pe care dorim să o promovăm, angajatul va beneficia de o reducere a impozitelor datorate cu minim 156 lei, dar nu  mai mult 1.932 lei”, spune Ana Elefterescu, marketing & communication coordinator la United Way România.

Organizația neguvernamentală a discutat inițiativa de modificare legislativă atât cu reprezentanții companiei de audit și consultanță KPMG România, cât și cu alte asociații și fundații. În prezent, propunerea se află în evaluare în grupurile de lucru de la Camera de Comerț Americană în România (AmCham) și Consiliul Investitorilor Străini (FIC), care analizează toate inițiativele de modificare ale Codul Fiscal. Obiectivul final al United Way România este ca propunerea de schimbare legislativă să ajungă la ministerul Finanțelor Publice și să fie inclusă în noua formă a Codului Fiscal.

„Această propunere, prin care cei care donează primesc niște bani înapoi, ar fi singura măsură concretă de încurajarea a filantropiei în România”, precizează Elefterescu.

Propunerea organizației neguvernamentale nu vizează doar donațiile făcute de salariați, ci și mecanismul prin care companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către asociații și fundații, în limita a 0,3% din cifra de afaceri.

„Am dori ca limitarea de 0,3% din cifra de afaceri să crească până la 0,6%, astfel încât mai multe companii să poată beneficia de această facilitate fiscală”, afirmă Elefterescu.

Introducerea deductibilității fiscale pentru angajații români care donează și creșterea limitei cifrei de afaceri pentru companiile care aleg să redistribuie până la 20% din impozitul pe profit către sectorul ONG au fost incluse, în 2012, într-o propunere de politică publică pentru încurajarea filantropriei a Coaliției pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale. Din respectiva coaliție făceau parte United Way România, Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) România, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Fundația Soros România (actualmente Fundația pentru o Societate Deschisă), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și Romanian American Foundation (RAF).

„Coaliția există în continuare și are aceeași componență”, mai spune Elefterescu.

Propunerea inițială nu a mai ajuns pe masa autorităților, așa că United Way a decis să o readucă în dezbatere, într-o formă simplificată. Prima varianta prevedea:

- deducerea sponsorizărilor în limita a 5% din baza impozabilă, dar nu mai mult de 6.000 de lei din veniturile din salarii, dividende și cedarea folosinței bunurilor (închirieri);

- stimularea donațiilor cu o valoare de peste 100 de salarii minime pe economie prin majorarea la 10% a deducerii din baza impozabilă;

- majorarea limitei sponsorizărilor companiilor de la 0,3% din cifra de afaceri la 0,6% din cifra de afaceri;

AlTreileaSector.ro sprijină demersul United Way România și vă vom oferi, periodic, informații noi despre statusul inițiativei Coaliției pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări