ONG
Al treilea sector
Data: 08.06.2015
ONG / Portret de ONGist

Tânăra care s-a luat la trântă cu statul

Elena are 29 de ani și conduce o asociație care încearcă să traducă, pe înțelesul tuturor românilor, cum funcționează instituțiile statului.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

„Dorința ei de a schimba lumea este mai importantă decât un salariu burghez, motiv pentru care este Doamna Președinte”. Așa sună finalul descrierii pe care Elena Calistru, 29 de ani, președintele asociației Funky Citizens, o are pe site-ul organizației neguvernamentale.

Asociația a fost înființată în 2012 de către Elena, Alina (sora Elenei) și Livia, o prietenă comună de-ale Elenei și Alinei. Funky Citizens a prins contur în februarie 2012, când Elena a văzut că School for Leaders Association, o organizație neguvernamentală poloneză, oferă finanțări tinerilor între 25 și 35 de ani, care își doresc să facă o schimbare în carieră. „Grantul respectiv era un fel de <<money to fail>> (banii pentru a eșua – n.red.). Am aplicat cu proiectul de a înființa o asociație – Funky Citizens, și am câștigat. Am primit vreo 3.000 de dolari”, își amintește Elena.

Elena a fost inspirată în alegerea numelui organizației de „Funky Business”, titlul cărții de business scrise de Jonas Ridderstrale și Kjell Nordstrom. A citit-o în vara lui 2011, în Deltă. „În 2011 mi-am dat demisia de la Transparency International. Eram hotârătă să merg în mediul privat. Simțeam că nu am niciun fel de impact în mediul ONG. După ce am plecat de la Transparency, mi-am luat vreo trei luni sabatice. Am umplut portbagajul mașinii cu cărți și filme și am plecat în Deltă”, dezvăluie președintele Funky Citizens.

Când a revenit acasă, în București, Elena s-a trezit cu o decizie de impunere de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Trebuia să plătească o amendă de circa 500 de lei. „După o săptămână mi-a venit o a doua notificare de la ANAF, care îmi cerea să plătesc și penalizări la suma de 500 de lei. Ajunsesem, în total, pe la 800 de lei. Am încercat să aflu ce s-a întâmplat, dar nu am reușit să obțin niciun răspuns. M-am enervat teribil, dar am plătit”, spune Elena. La scurt timp după întâmplarea cu ANAF, tânăra a auzit despre ReStart România, un program al TechSoup România, finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. ReStart România acorda câte 5.000 de dolari pentru trei proiecte care promovau utilizarea tehnologiei pentru rezolvarea unor probleme sociale: transparentizare și acces la date deschise, o administrație publică utilă cetățeanului și agregare comunitară.

„Bani pierduți”, ideea cu care Elena a aplicat în cadrul ReStart România, a fost acceptată pentru finanțare. „Inițial, varianta beta a proiectului <<bani pierduți>> își propunea să ia bugetul central și, prin intermediul tehnologiei, să-l transforme într-o chestie ușor de înțeles pentru cetățeanul de rând”, afirmă Elena. „Bani pierduți” s-a transformat dintr-o variantă de test în primul proiect complex al asociației. Apoi, au urmat și altele, cum ar fi „factual”, „piața de șpagă”, „onorată instanță”, „șapte ani de acasă”, „nu vă supărați” și „politică fără bariere”. Toate inițiativele de până acum ale Funky Citizens se încadrează în misiunea organizației de a transpune politicile publice și modul în care funcționează instituțiile statului pe înțelesul tuturor românilor. „Încă de la început ne-am dorit să fim o organizație de genul unui think tank, care să acționeze în zonele de politici publice și advocacy. Ideea a fost de a ne baza munca pe date și cercetări foarte bine documentate”, precizează Elena Calistru.

Inspirați de Europa 2020, strategia Uniunii Europene (UE) de creștere economică în perioada 2010 – 2020, membrii Funky Citizens au elaborat un plan de acțiune propriu, pentru perioada 2014 – 2020, care se va concentra pe patru direcții strategice:

1. Funky Money – analiza gestionării banilor publici de către reprezentanții statului;

2. Funky Institutions – creșterea calității și eficienței în furnizarea serviciilor publice din administrația publică și justiție;

3. Funky Town – sprijinirea comunităților urbane care adresează problemele specifice din bloc sau din cartier, prin responsabilizarea autorităților și prin resursele comunității;

4. Funky Galaxy – asumarea rolurilor de facilitator și mentor pentru oamenii cu idei sociale.

„Mi-aș dori ca în 2019, când România va avea președinția rotativă a Uniunii Europene, să putem să îndeplinim această chestie cu bine și cu un proiect de țară. Din păcate, după aderarea României la UE și NATO, țara noastră nu a mai avut un proiect de țară serios. De asemenea, mi-aș dori să avem autorități care cheltuie banii cu viziune. În România avem o mare problemă cu corupția, dar cred că cei mai mulți bani nu se pierd din cauza corupției, ci din cauză că sunt cheltuiți fără viziune, fără o bună administrare”, arată Elena.

Tânăra care conduce Funky Citizens a lucrat până acum în mediul neguvernamental, cu excepția unei singure zile. „Am fost corporatistă pentru o zi. M-am angajat la o companie din domeniul IT&C. Trebuia să mă ocup de relația cu oamenii din Marea Britanie. M-am adus acolo la ora nouă dimineața și am stat lângă persoana de la care trebuia să preiau postul până la ora 17. Mi-am dat seama că eu nu o să pot să fac ceea ce făcea respectiva persoană așa că, a doua zi dimineață, mi-am dat demisia”, mai spune președintele Funky Citizens.

Asociația are șase angajați, trei tineri în internship plătit și trei voluntari. Bugetul organizației va depăși 100.000 de euro în 2015.

CV Elena Calistru

2012 – prezent: președinte, Funky Citizens

2008 – 2011: project manager, Transparency International România

2004 – 2008: Facultatea de Științe Politice, Universitatea București / Universitatea Sapienza (Roma)

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociațiilor și fundațiilor locale, pentru a surprinde ce experiențe profesionale au și ce activități derulează organizațiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări