Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 16.02.2016
Ştiri şi Joburi

Susţinem educaţia copiilor cu abilităţi înalte din România?

În perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfăşoară o campanie naţională de conştientizare privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt.

În cadrul proiectului Gifted (for) You este creată curricula individualizată şi dedicată, sunt oferite training-uri de specialitate părinţilor şi profesorilor şi se promovează o abordare educaţională nouă, prin campanii de conştientizare a societăţii civile şi a comunităţilor locale privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt, copii cu metacogniţie, cu sau fără dizabilităţi de văz, auz sau Asperger.

Proiectul Gifted (for) You creează şi promovează metode noi de învăţare prin intermediul TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor): învăţare colaborativă, stimularea gândirii critice şi a creativităţii, dezvoltarea abilităţilor artistice şi kinestezice.

Echipa de implementare a proiectului Gifted (for) You a gândit un program pentru copiii cu abilităţi înalte cu asincronie (copii fără deficienţe fizice) şi dublă excepţionalitate (copii cu deficienţă de învăţare: Asperger sau cu deficienţe fizice: nevăzători sau hipoacuzici) tocmai pentru a veni în întâmpinarea risipei unor inteligente nedescoperite.

Proiectul este organizat la nivel naţional de un consorţiu de organizaţii şi se derulează până în august 2016. Platforma online generată în urma proiectului va conţine module de învăţare atât pentru copiii şi adolescenţii cu abilităţi înalte cu sau fără deficienţe, cât şi pentru părinţii şi profesorii acestora.

Sistemele clasice de învăţământ sunt bazate în primul rând pe principiul repetitivităţii a ceea ce i se predă elevului şi mai puţin pe mecanisme de gândire, de reflexivitate. În şcolile de masă încă se practică efective mari de elevi. Dacă se pleacă de la aceste realităţi şi se adăugă la colectivul clasei câţiva copii cu metacognitie, cu sau fără dizabilităţi de văz, auz său Asperger, procesul de adaptare a predării centrate pe elev devine extrem de dificil.

Diferenţa între abilităţile cognitive avansate şi o intensitate emoţională înaltă se îmbină pentru a crea experienţe interioare şi o conştiinţă care sunt calitativ diferite faţă de norma pentru aceşti copii şi adolescenţi cu abilităţi înalte. Aceştia au nevoi educaţionale speciale în ceea ce priveşte educaţia parentală, mecanismul de învăţare şi consilierea pentru a obţine dezvoltarea optimă.

Adulţii care îi instruiesc în şcoală pe aceşti copii nu au formare în psihopedagogia excepţionalităţii:

- nu cunosc metode de observare a acestor tipuri de profiluri psihologice şi a conflictelor cu care se confruntă copiii din punct de vedere al dezvoltării fizice comparativ cu dezvoltarea lor cognitivă pe un anumit domeniu sau pe mai multe;
- nu deţin instrumentele unor stimulări calitative în concordanţă cu dezvoltarea mentală a acestor copii;
- nu ştiu să consilieze asupra unui traseu de carieră identificabil.

În perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfăşoară o campanie naţională de conştientizare a societăţii civile şi a comunităţilor locale privind susţinerea copiilor cu potenţial înalt.

Toţi cei care doresc să spijine educaţia copiilor cu abilităţi înalte o pot face trimiţând prin SMS cuvântul „supradotat” la 8836 şi astfel donând 2 euro.

Proiectul Gifted (for) You promovează valorile specifice educaţiei diferenţiate în funcţie de abilităţile copiilor cu potenţial înalt şi sporirea gradului de implicare a cadrelor didactice, a părinţilor şi comunităţii în dezvoltarea unui mediu echilibrat de viaţă.

Detalii pot fi găsite dacă accesaţi ProgramulSMART.

Gifted for you_Kleine Schule (1) Gifted for you_Kleine Schule (6) Gifted for you_Kleine Schule (7) Gifted for you_Kleine Schule (8)

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări