ONG
Al treilea sector
Data: 15.12.2014
ONG / Drepturile omului

Sub semnul protestelor

Românii vor protesta în continuare dacă liderii politici le vor mai încălca drepturile, au arătat participanţii la Forumul Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est, organizat recent la Bucureşti.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Noua cultură a protestelor, născută în ultimii ani pe străzile mai multor oraşe din Europa, a fost unul dintre cele mai importante subiecte de discuţie prezente pe agenda participanţilor la Forumul Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est. Evenimentul a fost organizat la sfârșitul lui noiembrie, în Bucureşti, de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC). La forum au participat peste 50 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Europa Centrală şi de Est, care au dezbătut viitorul democraţiei şi al societăţii civile din Europa.

„Una dintre concluziile acestui eveniment este că aderarea la Uniunea Europeană nu a rezolvat problemele pe care le aveam înainte de aderare, cum ar fi dorinţa statului de a-şi crea o societate civilă parelelă, prin care să închidă gura organizaţiilor critice. Aceste lucruri nu s-au întâmplat doar în România, ci şi în majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est. O altă concluzie este că, în contextul crizei economice şi a problemelor care trebuie rezolvate cam în toate statele de pe continent, cu excepţia celor nordice, asistăm la o micşorare a spaţiului democratic. Lucruri câştigate de societatea civilă în zeci de ani de discuţii cu reprezentanţii autorităţilor au fost pierdute sau micşorate. Acest lucru s-a întâmplat pentru că, întotdeauna, critica din partea organizaţiilor neguvernamentale a deranjat”, a declarat Ionuţ Sibian, director executiv FDSC, pentru AlTreileaSector.ro.

Mişcările de stradă care au apărut în ultimii ani în România, Bulgaria, Ucraina sau Ungaria au arătat că nici oamenii obişnuiţi, nici reprezentanţii sectorului nonprofit, nu acceptă ca spaţiul democratic să fie micşorat. „Ca societate civilă, trebuie să găsim un echilibru între cum participăm și cum protestăm. În Bulgaria, noi (Protest network – n.red.) controlăm un pic Guvernul, ceea ce este un pic înfricoșător. Nici nu mai trebuie să ieșim în stradă, ci doar să-i amenințăm că ieșim în stradă, și cei din Guvern își schimbă deciziile”, a spus Georgi Iliev, reprezentantul Protest network, o platformă care și-a propus să-i încurajeze pe bulgari să protesteze împotriva nedreptăților autorităților.

Circa 100.000 de bulgari protestau, la începutul lui 2013, din cauza creșterii prețului la energie

În octombrie 2014, Ungaria s-a confruntat cu cele mai importante proteste de la preluarea mandatatului de către premierul Viktor Orban. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă după ce Executivul maghiar a anunțat că vrea să aplice o nouă taxă pe utilizarea Internetului

De mai bine de un an, manifestațiile din Ucraina fac înconjurul lumii

În România, ultimele proteste au avut loc cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care s-a desfăşurat în noiembrie. Atunci, zeci de mii de oameni, din mai multe oraşe ale ţării, au ieşit în stradă ca urmare a modului deficitar în care a fost organizat procesul de votare din străinătate. „Oamenii au devenit mult mai dispuşi să iasă din zona de interes personal şi să lupte pentru nişte probleme de interes public. Şi se vede asta nu numai la protestele mari, din centrul oraşelor, ci şi la protestele mici, din cartiere, acolo unde oamenii încep să lupte pentru că vor să vadă rezolvate problemele locurilor în care trăiesc. Protestele reprezintă una dintre principalele forme de participare publică la care ajungi, de obicei, când faci alte lucruri şi veţi că nu-ţi ies”, a afirmat Oana Preda, director executiv al Centrului de resurse pentru participare publică (CeRe).

twitter proteste

Istoria recentă a manifestaţiilor din România a început să se scrie în 2012, după ce doctorul Raed Arafat și-a dat demisia din funcția de subsecretar de stat din cadrul ministerului Sănătății, în contextul unei dispute cu Traian Băsescu, președintele României. Protestele au debutat la Târgu-Mureș și au ajuns ulterior în Piața Universității, din București.

„Cred că oamenii au ieșit să protesteze la al doilea tur al alegerilor prezidențiale recente din același motiv pentru au făcut-o și în 2012 și 2013. S-au săturat să fie luați de proști și să fie guvernați precum o turmă de oi”, a arătat sociologul Mircea Kivu, prezent la eveniment, pentru AlTreileaSector.ro.

El a adăugat că, deocamdată, oamenii care au protestat cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale sunt mulțumiți de rezultatul acțiunii lor. „O să vină însă momentul următor, când noua conducere o să dezamăgească din nou oamenii. Pentru că societatea civilă nu a reușit decât să împiedice un exces de putere. Însă, până la urmă, sunt aceleași partide care ne conduc”, a mai spus Mircea Kivu.

Sursa foto: Twitter

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări