Studii & Cercetări
Al treilea sector
Data: 24.01.2014
Studii & Cercetări / ONG

Studiu: Dizabilităţile omoară şansa unei vieţi împlinite

Românii care suferă de un handicap, se mişcă într-o spirală a neputinţei. Dizabilităţile îi împiedică să meargă la şcoală, lipsa studiilor îi menţine în afară pieţei muncii, iar fără venituri nu îşi pot întemeia o familie.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Aproape doi din zece români care au dobândit o dizabilitate înainte de vârsta de 15 ani şi acum au între 16 şi 29 de ani, nu au mers niciodată la şcoală. 35% dintre tinerii care au o dizabilitate mentală încă dinaintea vârstei de 15 ani,  nu au fost încadraţi într-o instituţie de învăţământ.

Principalele trei motive pentru care oamenii cu o dizabilitate dobândită în adolescenţă, nu au mers la şcoală, sunt problemele de sănătate, lipsa metodelor pedagogice adaptate şi dezinteresul faţă de şcoală.

În ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii, una din două persoane cu dizabilităţi, nu a avut un loc de muncă niciodată. În regiunea de Nord-Vest a ţării, trei sferturi dintre românii cu dizabilităţi, au avut un loc de muncă, în vreme ce în Nord – Est, mai puţini de jumătate.

Cei mai mulţi români care suferă de o dizabilitate gravă se găsesc în Vestul ţării

Aproape 60% dintre românii cu dizabilităţi suferă de ele de la naştere

73% dintre românii cu dizabilităţi mintale locuiesc alături de rude

71% dintre persoanele inactive, cu dizabilităţi, îşi doresc un loc de muncă

Cele mai multe persoane cu handicap, care depind de familie, se află în regiunea Bucureşti – Ilfov.

Pentru o persoană cu dizabilităţi, pe primele poziţii într-un clasament al principalelor bariere în găsirea sau păstrarea unui loc de muncă, sunt invaliditatea în sine, prejudecăţile angajatorilor şi inexistenţa unor stimulente suficiente pentru angajatori.

Aproximativ trei sferturi dintre persoanele fără un loc de muncă îşi doresc să poată lucra. La nivelul tinerilor, 84% dintre cei cu o formă de dizabilitate, şi-ar dori un loc de muncă.

Datele au fost colectate din studiul „Bariere în integrarea şi reintegrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi”, realizat de Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR). Studiul, realizat în cadrul proiectului Excelnet, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), s-a desfăşurat pe un eşantion de 500 de respondenţi care suferă de diverse tipuri de dizabilităţi şi au vârsta medie de 35 de ani. Raportul studiului poate fi solicitat la ONPHR, e-mail: silvia.ursu@onphr.ro, persoana de contact Silvia Ursu, Responsabil Comunicare.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări