ONG
Al treilea sector
Data: 27.09.2013
ONG / Social

Studiu de caz: responsabilitate socială în ONG

Trocul, muzica şi schimbarea regulamentului de ordine interioară au ajutat o organizaţie neguvernamentală să fie responsabilă social.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Timp de nouă luni, filiala din Iaşi a Asociaţiei Române Anti-SIDA a arătat, printr-un proiect cu un buget puţin peste 4.000 de euro, că nu numai companiile pot să fie responsabile social, ci şi organizaţiile neguvernamentale.

“Proiectul (Think positive! Stay negative! – n.red.) pe care l-am desfăşurat a avut două componente majore. Prima a constat în organizarea unei tabere pentru voluntari, iar cea de-a doua a fost reprezentată de proiect în sine”, spune Cornelia Cozmiuc, reprezentant al Asociaţiei Române Anti-SIDA, filiala Iaşi.

Voluntarii care au lucrat în proiect au învăţat încă de la îceput ce înseamnă responsabilitatea socială. „De exemplu, în tabăra destinată voluntarilor am pus peste tot mesaje de sensibilizare a lor, prin care le arătam cât costă apa şi curentul pe care se foloseau. Mai mult, în băile asociaţiei există şi acum postere cu Loredana şi Ruby (artistele cântă melodiile “Apa” şi “Stinge lumina”- n.red.) care le amintesc voluntarilor să oprească apa sau să stingă lumina”, afirmă Cozmiuc.

Scopul proiectului Think positive! Stay negative!, finanţat prin „Tineret în acţiune”, a fost de a încuraja testarea HIV voluntară în rândul tinerilor din judeţul Iaşi.

„Finanţarea pe care am primit-o prin intermediul programului <<Tineret în acţiune>> nu ne-ar fi fost suficientă pentru a duce la căpăt proiectul, aşa că am încercat să găsim tot felul de soluţii care să ne ajute şi să fie şi responsabile social. Am atras sponsorizări şi am făcut chiar şi troc. La un moment dat am oferit 1.500 de prezervative pentru a acoperi costurile cu sonorizarea unui eveniment. Au fost şi situaţii în care am împrumutat lucruri, cum ar fi un videoproiector, de la alte asociaţii neguvernamentale. Au fost şi mulţi oameni din comunitate care ne-au ajutat fără să ne ceară nimic în schimb”, mentionează Cozmiuc.

Pentru a implementa un proiect responsabil social, filiala din Iaşi a Asociaţiei Române Anti-SIDA şi-a bazat activităţile pe un ghid de responsabilitate socială dezvoltat de organizaţia neguvernamentală Reper21. Documentul prezintă peste 35 de indicatori de atins pentru ONG-urile care vor să devină responsabile social. Indicatorii sunt împărţiti în patru categorii – economic, guvernamental, mediu şi social. „Am respectat toţi indicatorii, cu excepţia celor care nu se potriveau proiectului nostru. Pentru noi, ca organizaţie, nu a fost greu să ne adaptăm activitatea la aceşti indicatori. Mai mult, când am prezentat proiectul voluntarilor, ne-am asumat toţi aceşti indicatori în regulamentul nostru de ordine interioară”, precizează Cornelia Cozmiuc.

Ghidul întocmit de Reper21 este unul din rezultatele proiectului Societal, care şi-a propus să sensibilizeze ONG-urile în ceea ce priveşte responsabilitatea socială. Proiectul a durat trei ani şi s-a finalizat în septembrie 2013, cu un eveniment la care au participat şi reprezentanţii filialei din Iaşi a Asociaţiei Române Anti-SIDA. Societal a fost finanţat din Fondul Social European (FSE), prin intermediul Programului Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane  2007 – 2013 (POSDRU).

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări