ONG
Al treilea sector
Data: 20.06.2013
ONG / PR & marketing

Street Delivery a scos ONG-urile în stradă

La finalul săptămânii trecute, societatea civilă a fost scoasă în stradă, la Street Delivery. Timp de trei zile, pe Arthur Verona, în Bucureşti, întreprinderi sociale, organizații neguvernamentale și asociații informale și-au prezentat proiectele.

Madalina Oprisan, redactor Altreileasector.ro

Sacoșa de pânză, nu de plastic

Aflați la cea de-a șasea participare la Street Delivery, cei de la Viitor Plus au militat pentru folosirea sacoșei de pânză și renunțarea la plastic. Au fost alături de ei și trei dintre doamnele cu dizabilități care lucrează de acasă pentru Atelierul de Pânză.

“Pentru noi participarea la acest eveniment este și un prilej de a ne face proiectele cunoscute și de a cunoaște oameni faini. Avem în organizație voluntari care au aflat despre ViitorPlus la edițiile anterioare ale Street Delivery și au decis să susțină organizația.” spune Gabriela Ticu responsabil comunicare Viitor Plus.

Tradiția dincolo de trend

Cei de la Fundația PACT au dus tradiția dincolo de trend și au invitat meșteri populari care să le povestească orășenilor despre obiceiurile, porturile și datinile lor.

Cei de la Asociația Împreună pentru Viitor din Spanțov, județul Călărași, i-au învățat pe bucureșteni cum se fac lingurile și scaunele din lemn, covoarele tradiționale și ghemotoacele de lână. Familia Târu din jud. Giurgiu i-a învățat pe trecători să împletească coşuri din nuiele sau să ţeasă la război, iar doi tineri din Corabia, județul Olt au modelat în lut după tehnica Vădastra.

“În fiecare zi, ni s-au alăturat oameni din comunităţile în care lucrăm, iar ei au adus, la rândul lor, meşteşuguri şi tradiţii proprii.” ne-a spus Laura Oanca de la Fundatia Pact.

22 de proiecte în categoria societate civilă/ecologie

Mediu, activism, regenerare urbană, drepturile omului, economie socială

Urăsc v 2.0 – cel mai controversat proiect

Despre stereotipuri și discriminări

Asociația ActiveWatch a testat vigilența la stereotipuri și discriminari, au reinventat ghicitul în palma cetățeanului implicat și au adunat dorințe pentru o viață mai tihnită într-un oraș agitat. Toate acestea, spun ei, pentru că Street Delivery este despre oameni care trăiesc în acest oraș, nu doar îl locuiesc.

Troc de cunoștințe

Cei de la TimeBank.ro fac troc de cunoștințe, abilități și timp, așa că la Street Delivery din București i-au invitat pe trecători să se gândească la ce știu, ce-și doresc să învețe sau ce i-ar putea învăța pe alții.

“Participanții la Street Delivery știu și pot să îi învețe pe alții multe despre arte și meșteșuguri, limbi străine, sporturi și IT” spune Armina Stepan, coordonarea acestui proiect.

Dacă vrei și tu să înveți ceva nou, intră pe www.timebank.ro și alege-ți cursul.

Alte proiecte interesante

FreeMiorița – Lumină pentru Ursici

Cei de la asociația Free Miorița au strâns bani pentru a duce lumină în Ursici, un sat de munte din Țara Hațegului, unde 50 de oameni trăiesc fără curent electric. Toți banii strânși se vor duce către cumpărarea și montarea unor panouri solare pentru cele 14 gospodării.

Balconul alternative – Asociația România în Tranziție

Permacultură pe înțelesul orășenilor sau cum să-ți faci gradină în balcon și să-ți crești propriile legume.

ReLotca

Oamenii de la ReLotca vor să construiască o barcă din lemn în mijlocul orașului, în timpul unor evenimente culturale publice, și să readucă astfel la viață vechile meșteșuguri din Delta Dunării. “Prin expunerea meșteșugului în mijlocul orașului stârnim curiozitatea viitorilor vizitatori ai Deltei asupra unui mod de viața în armonie cu natura și în același timp foarte avansat din punctul de vedere modern, al sustenabilității și reciclării”, se arată în descrierea proiectului. Pe noi, proiectul lor ne-a convins să vizităm Delta Dunării mai des.

Urăsc v 2.0 – mărul discordiei de la Street Delivery

Urăsc varianta 2.0 a fost un proiect inițiat de câțiva adolescenți care și-au dorit să exprime frustrările generației foarte tinere. Oricine putea scrie pe o foaie de hârtie ce urăște. Mesajele xenofobe, homofobe sau rasiste au stârnit furia comunității online.

“Ne cerem scuze celor ce se simt ofensaţi/jigniți de acest proiect, el nefiind cenzurat pentru a reflecta cât mai bine părerile oamenilor” a fost una dintre reacțiile inițiatorilor acestui proiect.

“Mesajele care au generat reacții atât de dure – și firești – din partea comunității au fost preluate ca atare de inițiatori, care au ales să le facă publice, în loc să le cenzureze pe cele nepotrivite. Cei care îi judecă ar trebui să țină totuși cont de faptul că autorii proiectului au doar 16 ani.” a fost o parte din explicația organizatorilor.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări