ONG
Al treilea sector
Data: 15.03.2013
ONG / PR & marketing

Soluții IT pentru bugete reduse

Instrumentele online potrivite pot ajuta organizaţia ta să promoveze mai bine, mai clar și mai frumos cauza pentru care luptă. Nici nu trebuie să te coste o avere.

Mădălina Oprișan, redactor AlTreileaSector.ro

Peste 90% dintre cei care folosesc internetul intră online cel puțin o dată pe zi și accesează canalele de social media. Dacă vrei ca organizația ta să fie în același loc în care este toată lumea, iată câteva soluții online care-ți vor ușura munca.

 

  • 25 de aplicatii online pentru al treilea sector
  • Ease.ly si Visua.ly – instrumente gratuite de creat infografice
  • Asana si Toggl – aplicatii de eficientizare a lucrului in echipa
  • Bursabinelui.ro, Donatie.ro sau Crestemidei.ro – instrumente de fundraising
  • Cloud computing

 

Eficiență și lucru în echipă

Vrei să comunici în timp real cu echipa ta? Fă-ți un obicei din a încărca documentele online și a le împărţi. Nu, nu ai nevoie de un server costisitor pentru asta. Google Drive îţi poate fi de folos, pentru că îți permite să ai același calendar cu colegii tăi, să editezi în comun documente și să îți stochezi online arhive destul de mari, până la 5 GB. Pentru mai mult spațiu de depozitare online, poți folosi SkyDrive-ul celor de la Microsoft (7GB), iar pentru mai puțin, foloseşte Dropbox (2GB).

Pentru a împărți sarcinile și proiectele în echipa, Asana este o aplicație gratuită care îți ușurează munca și te ține la curent cu evoluția proiectelor în care lucrezi. Dacă ești curios să știi cât timp stai pe Facebook (61% dintre utilizatorii americani au luat cel puțin o pauză) și cât timp lucrezi efectiv, Toggl îți cronometrează și îți spune la final cât ai lucrat pentru fiecare proiect în parte.

solutii IT

Când scrii un raport, un text sau o prezentare și vrei să-o faci în liniște, folosește OmmWriter – aplicația care face liniște pe computerul tău cât timp lucrezi la documente importante.

Buget mic pentru evenimente? Te salvează online-ul

Vrei să faci un webinar sau un training fără buget pentru toți colegii tăi care nu sunt în același oraș? Poți folosi Justin.tv, Anymeeting sau Google Plus HangOut pentru sedințele tale online.

Dacă vrei să faci o ședință de lucru pe anumite documente sau dacă vrei să le ceri părerea pe rapoarte sau prezentări, folosește LiveMinutes, un serviciu care te ajută să creezi împreună cu ei documente în timp ce discutați live.

Informare fără bătăi de cap

Dacă ai deja o bază de date cu cei pe care ai vrea să-i ții la curent cu ceea ce se întâmplă în organizația ta, folosește MailChimp, un sistem gratuit prin care poți crea și trimite newslettere. În plus, cei interesați de activitatea organizației tale se pot abona și la pagina ta de Facebook.

Ai la dispoziție și soluții românești: Conectoo este o aplicație care te ajută să trimiți gratuit până la 3000 de mesaje lunar.

Cine, ce şi când vorbeşte despre organizaţia ta?

Dacă vrei să afli primul ce se scrie online despre organizaţia ta, poți folosi Zelist Monitor sau MediaIQ - servicii de monitorizare online care oferă pachete speciale pentru ONG-uri.

Poți încerca și LiveFeedBack – o aplicație creată de un român, accesibilă gratuit pentru ONG-uri, prin care poți afla în timp real ce cred oamenii despre tine. Poți folosi LiveFeedBack chiar şi ca un formular de contact.

Pentru a fi la curent cu ce se întâmplă sau ce se caută pe Google, poți folosi Google Trends sau Consumer Barometer.

Se poartă infograficele

Dacă vrei să faci infografice, rapoarte de activitate sau să prezinți informații într-o formă ușor de înțeles și de reținut, poți folosi câteva instrumente gratuite.

Utilizând Visual.ly poți crea propriile infografice, adăugând date sau personalizând anumite template-uri. Easel.ly este un sistem și mai simplu: trebuie doar să personalizezi cu informațiile tale unul dintre multele grafice create deja.

Mai multe instrumente prin care poți crea infografice sunt disponibile aici – http://www.seomoz.org/blog/10-tools-for-creating-infographics-visualizations

Fundraising sigur şi simplu

În România există deja câteva platforme online care te-ar putea ajuta să asiguri suportul financiar pentru cauza ta. Bursabinelui.ro, Donatie.ro sau Crestemidei.ro sunt doar câteva dintre ele. GoFundme, FundRaise.com și Razoo sunt alte trei plaforme internaționale care ţi-ar putea fi de folos.

Soluții de viitor? Stocare online

Dacă în prezent organizațiile neguvernamentele se bazează pe o tehnologie hardware mai veche și pe soluții de comunicare foarte accesibile (email, Skype, intranet), în viitor tot mai multe ONG-uri își vor muta online toată infrastructura IT.  Un studiu international realizat de TechSoup Global în 88 de țări, arată că 53% dintre cei chestionați plănuiesc să-și mute o mare parte din activitățile IT, în zona online.  90% dintre aceștia declară că folosesc cel puțin o soluție de arhivare, stocare și lucru online, de tipul “cloud computing” se mai arată în studiu.

Cum te folosești de tehnologia online pentru a transmite mesajele organizaţiei tale într-un mod transparent și ușor de înțeles depinde doar de curiozitatea şi deschiderea spre soluţiile tehnologice de ultimă generaţie. Instrumente există şi sunt accesibile oricui este interesat să aducă activitatea online a organizaţiei la “următorul nivel”.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări