ONG
Al treilea sector
Data: 08.01.2015
ONG

Semne de întrebare în strategia anti-sărăcie

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul strategiei naționale de incluziune socială și de reducere a sărăciei, pentru perioada 2014-2020. Multe dintre soluţiile anti-sărăcie propuse de autorităţi nu sunt susţinute de date concrete.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

România ar trebui să aibă, în 2020, 4,4 milioane de săraci, față de 4,8 milioane, cât există în prezent. Pentru diminuarea numărului persoanelor sărace, reprezentanții Guvernului au elaborat „Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei (2014 – 2020)”.

Proiectul strategiei a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). În documentul menţionat, autorităţile subliniază că îşi doresc să combată sărăcia din România prin „crearea de locuri de muncă şi asigurarea unor oportunităţi pentru persoanele sărace, precum şi promovarea egalităţii de şanse în sferele economice şi sociale pentru grupuri vulnerabile”. „Pentru a atinge ținta naţională în ceea ce priveşte sărăcia, am propus ca Guvernul să implementeze măsuri concepute să dezvolte capacitatea de generare de venituri a celor mai săraci 4,8 milioane de români, astfel încât veniturile acestora să crească mai repede decât venitul mediu. Acest lucru înseamnă dezvoltarea aptitudinilor, a educaţiei şi experienţei pe piaţa forţei de muncă a celor săraci din punct de vedere al venitului, creşterea ratei de ocupare a acestui segment al populaţiei, şi implementarea unor măsuri care ar spori plăţile relative pentru grupul ţintă”, se arată în strategie.

Românii sunt cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană. Salariu minim brut în România este de 157,5 euro, potrivit Eurostat

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient (Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei, 2014-2020)

Trei sferturi dintre românii săraci au probleme materiale de cel puțin trei ani (Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei, 2014-2020)

Documentul este structurat în două secţiuni. Prima prezintă tendinţele din ultimii ani referitoare la sărăcie şi la excluziune socială, precum şi o prognoză a sărăciei în România pentru perioada 2015 – 2020. Cea de-a doua parte a strategiei face trecerea de la prezentarea contextului, la soluţii care vizează reducerea sărăciei atât la nivelul indivizilor, cât şi la nivel zonal. Multe dintre soluţiile propuse de autorităţi pentru diminuarea sărăciei nu sunt susţine de date concrete. De exemplu, în strategia elaborată, autorităţile menţionează că îşi doresc să crească ocuparea forţei de muncă în rândul populaţiei sărace, fără a arăta clar câte locuri noi de muncă vor fi create anual, până în 2020. De asemenea, reprezentanţii statului evidenţiază în document că îşi propun să suplimenteze anumite fonduri sau bugete, dar nu explică, efectiv, la ce valori se doreşte să se ajungă ori de unde vor proveni respectivii bani.

Un aspect pozitiv al strategiei ar fi că economia socială este văzută ca un instrument care vizează creşterea oportunităţilor de angajare pentru grupurile vulnerabile și egalitatea de şanse pe piaţa muncii. „Pentru a da amploare rolului jucat de sectorul economiei sociale în furnizarea de asistenţă socială, între 2014 şi 2020, Guvernul urmăreşte: punerea la dispoziţie de fonduri europene pentru sprijinirea sectorului economiei sociale, elaborarea legislaţiei secundare necesare pentru dezvoltarea durabilă a economiei sociale şi încurajarea ONG-urilor să se implice în mai multe activităţi”, potrivit documentului. În strategie nu se menţionează, însă, la cât se vor ridica fondurile europene destinate sprijinirii sectorului economiei sociale sau cum vor fi încurajate concret organizaţiile neguvernamentale să se implice în „mai multe activităţi” ori care sunt activitățile în cauză.

Propunerile şi sugestiile societăţii civile, referitoare la proiectul strategiei, pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro, până pe 19 ianuarie.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări