Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 11.03.2016
Ştiri şi Joburi

Se pregăteşte ghidul de măsurare a impactului voluntariatului

Organizațiile neguvernamentale pot contribui la realizarea primului ghid de măsurare a impactului voluntariatului în România.

În perioada iulie 2015 – martie 2016 Federația VOLUM, cu sprijinul experților cooptați în cadrul unui grup de lucru, a demarat un proces de creare a unui sistem de măsurare a impactului social și economic pe care voluntariatul îl are în România. Acest demers are ca scop întărirea capacității ONG-urilor de a măsura impactul programelor și al activităților de voluntariat în rândul organizațiilor din România.

Ghidul de măsurare a impactului voluntariatului va fi prima resursă de acest tip din România și va pune la dispoziția organizațiilor care lucrează cu voluntari instrumente și modele de măsurare a impactului personal și comunitar cu valoare socială, utilizând scale multiple. Un grup de lucru va adapta ghidul situației socio-economice din România și va dezvolta un instrumentar aplicabil în cazul României. Realizarea ghidului este un prim pas spre studierea impactului organizațiilor care mobilizează voluntari în România, implicit a voluntariatului în general.

În acest demers, au fost luate în considerare metode propuse prin modelul dezvoltat de „International Labour Organization” – ILO pentru organizații care implică voluntari, aplicate pentru teritoriul României. Scopul acestei inițiative este furnizarea de date cu privire la impactul activităților de voluntariat la nivel personal, comunitar și social, în domeniile în care se desfășoară. Grupul de lucru coordonat de Federația VOLUM va prelua și va adapta aceste metode propuse de Organizația Mondială a Muncii în „Manualul de măsurare a activităților de voluntariat”.

O etapă importantă în realizarea ghidului de măsurare a impactului activităților de voluntariat este consultarea organizațiilor care implică voluntari, cu privire la practicile de management și evaluare a activităților acestor. Așadar, Federația VOLUM invită organizaţiile din toată ţara să completeze chestionarul disponibil AICI.

Pe baza acestor informații, Federația VOLUM va genera un ghid metodologic despre evaluarea impactului voluntariatului în organizații.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări