Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Se mai lansează, în iunie, banii pentru economie socială?

Apelul de proiecte pentru domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”, parte din POSDRU, ar trebui să fie lansat până la sfârșitul lunii. Deocamdată însă, nu există nicio certitudine.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, anunța recent că fondurile structurale pentru economie socială vor fi lansate până la sfârșitul lunii iunie. Contactați de AltreileaSector.ro, membrii biroului de presă al ministerului Fondurilor Europene nu au putut confirma dacă apelul de proiecte pentru domeniul major de intervenţie (DMI) 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” (Axa  prioritară 6) va începe până la sfârșitul săptămânii în curs, ori săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), au spus că ar trebui să apară legea economiei sociale mai întâi. Senatul României a adoptat săptămâna trecută proiectul legii economiei sociale, care urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

Totodată, Ionuț Sibian, directorul executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), spune că este foarte probabil ca linia de finanțare pentru economie socială să fie lansată până la finalul lunii, potrivit declarațiilor oficiale ale ministrului Teodorovici. „Din ceea ce știu eu, ghidul solicitantului are o formă cât de cât ok, așa că nu cred că o să fie probleme”, afirmă Sibian.

La mijlocul lui aprilie, AMPOSDRU a publicat, spre consultare, ghidul solicitantului pentru DMI 6.1 și, până acum, nu a încărcat pe site-ul propriu varianta finală a documentului. Reprezentanții AMPOSDRU declarau anul trecut pentru AlTreileaSector.ro că „apelurile de proiecte s-au lansat, de regulă, la o săptămână sau două distanţă de publicarea finală a ghidurilor destinate solicitanţilor”.

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, la secţiunea „Calendar orientativ lansări POS DRU”, în cadrul axei prioritare 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, informațiile nu sunt actualizate. Conform datelor online, lansarea apelului de proiect pe DMI 6.1 este „preconizată pentru 2013”.

Dacă apelul de proiecte pentru economie socială nu va fi lansat până la sfârșitul lunii, nu ar fi pentru prima oară când autotoritățile nu și-ar respecta promisiunea în ceea ce privește finanțarea în cauză.

Încă din luna februarie 2013, după ce reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat deblocarea fondurilor POSDRU pentru România, Cristian Ababei, directorul general al AMPOSDRU,  afirma că instituția pe care o conduce se pregăteşte să înceapă trei noi sesiuni de depunere de proiecte, printre care şi DMI 6.1. Însă, lansarea apelului destinat dezvoltării economiei sociale preconizată pentru martie – aprilie, nu a mai avut loc

De asemenea, Ababei declara şi la finele lunii august 2013 că apelul de proiecte pe DMI 6.1 va fi lansat la jumătatea lunii septembrie 2013. Tot atunci, directorul AMPOSDRU preciza că bugetul pentru DMI 6.1 va fi de circa 200 de milioane de euro şi că suma ar putea creşte până la sfârşitul anului, dacă vor rămâne bani necheltuiţi de la proiectele încheiate în 2013.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări