ONG
Al treilea sector
Data: 30.09.2013
ONG / Advocacy

Scrisoarea deschisă a ONG-urilor intrigate de afirmaţiile deputatului Calimente

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente declara pe 24 septembrie, pentru “Gândul”, că finanţările externe primite de ONG-urile din România sunt un pericol la adresa siguranţei naţionale. ONG-urile au reacţionat printr-o scrisoare deschisă, adresată domnilor Crin Antonescu şi Andrei Dominic Gerea.

în atenţia domnilor Crin Antonescu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal,
şi Andrei Dominic Gerea, lider al Grupului parlamentar liberal din Camera Deputaţilor

Stimaţi domni,

Noi, reprezentanţii organizaţiilor semnatare, suntem serios alarmaţi de declaraţiile făcute de deputatul PNL Mihăiţă Calimente, într-un interviu acordat cotidianului Gândul, la 24 septembrie 2013, în care acesta afirma că finanţările externe de care beneficiază organizaţiile neguvernamentale din România sunt un pericol la adresa siguranţei naţionale.

Suntem îngrijoraţi de faptul că un demnitar român, aflat la al patrulea mandat de deputat, exponent al doctrinei liberale în Parlamentul României, preşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe, face declaraţii defăimătoare la adresa societăţii civile, fără să aibă probe în acest sens.

Declaraţii precum cele ale parlamentarului Calimente, citate de cotidianul Gândul, în care admite că deşi nu are informaţii concrete, se bazează pe articole de presă şi pe deducţii personale, nu fac decât să alimenteze suspiciuni nefondate privitoare la activitatea organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor civile şi să ducă la o decredibilizare a acestora. Este surprinzător că astfel de declaraţii de demonizare a finanţărilor externe primite de ONG-uri, vin tocmai din partea unui parlamentar liberal.

Dacă un deputat care are acces la informaţii verificabile face declaraţii fără temei, „din auzite”, el este, din punctul nostru de vedere, de mai multe ori incompatibil cu poziţia de şef al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe. În primul rând, modul în care înţelege domnia-sa să verifice validitatea informaţiilor denotă un amatorism de la nivelul căruia nu are cum să verifice activitatea unor profesionişti într-un domeniu în care informaţiile sunt subiect de o importanţă majoră; în al doilea rând, afirmaţiile pe care le face, de la înălţimea funcţiei pe care o ocupă, beneficiază de un impact public deosebit; or’, dacă domnia-sa lansează declaraţii lipsite de temei precum cea pe care a făcut-o acum, există riscul de a instiga populaţia la ostilitate împotriva unor vectori de consolidare a democraţiei în România. Din ambele puncte de vedere, deputatul Calimente reprezintă un risc pentru siguranţa naţională – pe de o parte pentru că nu pare a dispune de abilităţile necesare pentru a identifica eventuale derapaje în funcţionarea unei instituţii cu un rol extrem de sensibil în relaţiile diplomatice şi economice internaţionale ale României şi, apoi, pentru că erodează structurile încă fragile ale noii societăţi democratice autohtone, promovând mesaje xenofobe inspirate direct din dictatura comunistă.

Dacă societatea civilă reprezintă un partener pentru structurile puterii din România şi dacă, într-adevăr, convingerile lui Calimente nu coincid cu poziţia Partidului Naţional Liberal, aşa cum a fost aceasta formulată oficial de purtătorul său de cuvânt, deputat Cristina Pocora, vă solicităm, domnilor Crin Antonescu şi Andrei Gerea, să puneţi în practică dezacordul exprimat faţă de colegul dumneavoastră de partid dându-i acestuia o sancţiune disciplinară şi retrăgându-i sprijinul politic de care se bucură în Parlament, cu consecinţa firească a înlocuirii sale de la conducerea Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

Considerăm că astfel de declaraţii iresponsabile, adevărate derapaje nedemocratice, venite din partea unor demnitari cu funcţii importante, precum Mihăiţă Calimente, pot aduce atingere siguranţei naţionale, şi mai mult decât atât, pot genera o fractură gravă între societatea civilă şi Parlament, prin slăbirea încrederii societăţii civile că vocea ei se poate face oricând auzită liber şi nedistorsionată de bârfe şi suspiciuni nefondate care nu-şi au locul în Parlamentul României.

Semnează

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki  
Centrul pentru Jurnalism Independent
 
Centrul de Resurse Juridice
 
ActiveWatch
 
Asociaţia Miliţia Spiritual
ă
Expert Forum

Grupul pentru Dialog Social

Fundaţia pentru Parteneriat 

Terra Mileniul III 

Asociaţia EPAS
  
Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locala
  
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
  
Centrul de Resurse pentru participare publică 

Freedom House
 
Societatea Academică din România

Asociaţia VIRA

Asociaţia Funky Citizens 

Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice

Romanian Harm reduction Network
  
Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni

Median Research Centre

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet
 
Centrul de resurse pentru Comunităţile de Romi 

Carusel 
 
Salvaţi Dunarea şi Delta 

Centrul Raţiu pentru Democraţie 

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis 

Coaliţia pentru Mediu din România
 (formată din 69 de organizaţii de protecţia mediului)

Asociaţia Greeninitiative
Fundaţia Gheorghe Ursu

 

 Declaraţiile deputatului Mihaita Calimente:

„În mod explicit, nu am primit asemenea informaţii pentru că fiind vorba de ONG-uri care îşi desfăşoară activitatea în România ele nu fac obiectul SIE. Dar este clar că finanţările care au venit din afara ţării au ajuns la foarte multe din aceste ONG-uri şi chiar şi în presa din România se arată că ele sunt finanţate de domnul George Soros. Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros.”

„Dacă facem o analiză economică, ce pierde şi ce câştigă România, în funcţie de acest rezultat, de rezultatul acestei analize ne putem da seama dacă este un pericol la adresa siguranţei a României şi a oricărui stat.”

Sursa: Gândul

Comunicat de presă semnat de Cristina Pocora, purtător de cuvânt al PNL

“PNL, mai mult decât orice alt partid politic, înţelege normalitatea existenţei protestelor şi apreciază rolul reacţiilor populare, că modalitate de manifestare a culturii democratice, cu atât mai mult într-o ţară cu trecutul României.

Liberalii au tot respectul atât faţă de protestatarii de la Roşia Montana şi faţă de situaţia dificilă a familiilor celor de acolo, cât şi faţă de protestatarii din Piaţa Universităţii.

Este de altfel de remarcat o deschidere fără precedent a societăţii civile din România, cea reală, din stradă, care simte că vocea ei contează.

După anii de comunism şi după guvernările anterioare, care adoptau orice măsură fără să asculte şi în dispreţ total faţă de cetăţeni, considerăm faptul că oamenii se simt încurajaţi să-şi exprime părerea drept o creştere semnificativă a gradului de democratizare a României. (25 septembrie 2013) “

Sursa: ŞtiriONG.ro

Sursa foto: sxc.hu

 

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări