ONG
Al treilea sector
Data: 07.11.2014
ONG

Șapte sfaturi pentru alegerea unui membru în consiliul director

Alegerea membrilor potriviți pentru consiliul director al unei organizații neguvernamentale poate fi o sarcină dificilă. Vă prezentăm șapte pași care să vă ghideze.

Angajarea unui nou membru în consiliul de conducere al unei organizații neguvernamentale reprezintă o provocare constantă pentru sectorul nonprofit. ONG-urile trebuie să aleagă candidații care au experiența, competențele și aptitudinile necesare, care rezonează cu misiunea asociației sau a fundației și care au suficient timp liber pentru a face față unor situații limită, scrie thirdsector.co.uk. Luke Stratchan, manager la organizația neguvernamentală britanică Reach Volunteering, descrie procesul pe care trebuie să-l parcurgă un ONG pentru a recruta cu succes un nou membru în consiliul de conducere:

Conștientizează nevoile pe care le ai

Primul pas într-un proces de recrutare este să identifici nevoile pe care le ai. Gândește-te la direcția în care merge organizația ta, la ce proiecte vei derula și la ce probleme vei întâmpina în următoarea perioadă. După, ia o decizie în ceea ce privește expertiza de care va avea nevoie board-ul pentru a trece prin toate încercările menționate anterior.

Schițează o fișă a postului interesantă

Când le vei descrie candidaților sarcinile pe care le vor avea de îndeplinit, evită să te concentrezi pe îndatoririle clasice. În schimb, prezintă cele mai interesante aspecte pe care le oferă statutul de membru în board și pune accentul pe provocările cu care se confruntă organizația și pe proiectele viitoare. O altă idee bună ar putea fi să prezinți impactul pe care noii membri ai consiliul director îl vor avea în organizație, precum și beneficiile pe care le vor primi.

Răspândește anunțul de recrutare

Multe organizații neguvernamentale aleg să își limiteze procesul de recrutare doar la cunoștințele personale, ceea ce poate afecta serios baza de candidați. ONG-urile ar trebui să facă vizibile anunțurile de angajare în mediul online (banner pe site-ul organizației, publicarea anunțului pe rețelele de socializare, crearea unei secțiuni dedicate pe site-ul propriu) și să nu excludă varianta de a lucra cu o firmă specializată în recrutarea de personal.

Comunică, comunică, comunică

Asigură-te că le mulțumești tuturor candidaților care aplică pentru jobul tău și stabilește un termen clar până la care cererea lor va primi un răspuns.

Fă-ți o listă scurtă cu candidații preferați

Procesul de selecție a CV-urilor și de intervievare a candidaților ar trebui să fie structurat și toți membrii board-ului ar trebui să fie implicați în alegerea candidaților potriviți.

Asigură-te că interviul este unul deschis și constructiv

Pregătește niște întrebări care să aibă legătură directă cu organizația ta și cu rolul pe care urmează să-l aibă noul angajat. Nu ocoli întrebările referitoare la motivațiile candidatului și invită-l pe candidat să îți adreseze întrebări prin care să afle cât mai mult despre organizația ta. O astfel de discuție va genera întrebări și răspunsuri reale și va scoate în evidență adevărata personalitate a candidatului.

Oferă o perioadă de inducție

Dacă ai recrutat deja un nou membru în consiliul director, trebuie să te asiguri că angajatul înțelege exact felul în care funcționează organizația din care face parte. Asigură-te că primește o copie după manualul de proceduri al organizației. Aranjează o întâlnire cu ceilalți angajați, la care să participe și directorul executiv, pentru a vedea cum este condusă organizația. Membrii consiliilor directoare au nevoie de 3-6 luni pentru a se acomoda cu noul loc de muncă.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări