Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 27.08.2015
Ştiri şi Joburi

Sănătate la borcan, cu potenţial de business

Bună cunoscătoare a plantelor şi a proprietăţilor acestora, Mioara Panait îşi doreşte să deschidă o mică afacere prin care să comercializeze siropuri şi dulceţuri.

Mioara locuieşte în comuna Izvoarele, judeţul Prahova, şi este una dintre cele 458 de femei calificate în prepararea conservelor din fructe şi legume, datorită proiectului „Anotimpuri la borcan”, implementat de Asociaţia React.

Mioara s-a înscris la cursurile de lucrător în producţia conservelor, de competențe TIC şi de antreprenoriat, dorindu-şi să afle cum să prepare, să promoveze şi să vândă produsele naturale. La cursuri a aflat, de exemplu, despre metoda pasteurizării. „Înainte nu răceam borcanele rapid, cum am învăţat la cursuri. Le lăsam sub o pătură, cum făceau bătrânii, dar prin pasteurizare se evită fermentarea şi dezvoltarea microbilor”, a povestit Mioara.

De când vine primăvara până toamna, Mioara profită de bogăţia zonei de munte şi   încearcă să valorizeze toate plantele pe care le are la îndemână. „Caut să fac din toate câte ceva, fiecare plantă are beneficiile ei. Anul acesta am început cu floarea de salcâm, din care fac dulceaţă şi sirop, recomandat pentru aciditatea stomacului. Apoi fac sirop de păpădie, bun pentru ficat, fiere, stomac, şi sirop de cimbrişor,bun pentru căile respiratorii dar şi pentru greaţă”, a declarat Mioara.

Seria de produse benefice şi gustoase continuă cu siropurile de brad, un leac binecunoscut pentru tuse, de pătlagină, măceşe şi cătină, siropuri de bujor de munte şi busuioc de munte, cel de sânziene sau drăgaică, de asemenea bun pentru plămâni şi sirop de salvie, un leac pentru digestie.

În ceea ce priveşte dulceţurile, pe lângă cea de floare de salcâm, Mioara mai prepară şi dulceaţă de trandafir roz şi alb, dulceaţă de nuci verzi şi prune verzi cu nucă sau alune de pădure, dulceaţă de cireşe şi de dude. O dulceață foarte apreciată, pe care o poate produce în cantități mari, este cea de ardei iute, recomandatăpentru aperitive, vânat sau pizza.

Pentru a nu altera proprietăţile curative ale plantelor, Mioara nu foloseşte conservanţi şi evită, pe cât posibil, zahărul. „Eu lucrez după reţete bătrâneşti, care se caută. În primul rând, nu folosesc conservanţi, prefer să adaug câte o feliuţă de lămâie. Apoi, folosesc zahărul numai la siropurile care stau mai multă vreme în stoc, pe celelalte le îndulcesc cu miere. Pentru miros, pun frunze de drusaim, plantă care se foloseşte de pe timpuri la dulceaţă. Şi mai e şi busuiocul japonez, care la anumite dulceţuri dă o aromă deosebită. Nu folosesc la toate dulceţurile aceste plante, cele care au arome proprii puternice nu necesită adaosuri”, a explicat aceasta.

Asemenea Mioarei, peste 560 de femei vor fi pregătite, până la finalizarea proiectului, în meseria de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi vor primi sprijin pentru demararea propriilor afaceri. În acest sens, Asociaţia React va înfiinţa, în localităţile în care cursantele au manifestat cel mai mare interes pentru lansarea în afaceri, trei bucătarii comunitare, complet dotate şi avizate igienic şi sanitar.

„Ocupare şi antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile București-Ilfov, Centru şi Sud Muntenia, implementat şi comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte ȋn oameni!

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări