ONG
Al treilea sector
Data: 08.05.2015
ONG / Social

Sâmbăta protestelor

Români din peste 35 de oraşe din ţară şi din străinătate vor protesta sâmbătă, 9 mai, împotriva despăduririlor abuzive. 

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

„Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989”. Aşa sună începutul unui îndemn publicat pe reţeaua de socializare Facebook, prin care oamenii sunt invitaţi să protesteze împotriva despăduririlor abuzive din România. Mesajul a fost iniţiat şi răspândit de mai multe organizaţii neguvernamentale şi grupuri din societatea civilă. Până în prezent, peste 20.000 de români din 37 de oraşe din ţară şi străinătate au susţinut, pe Facebook, că vor participa la proteste. „E complicat de estimat (câți oameni vor protesta – n.red.). Pe Internet avem, doar la București, 10.000 de oameni, dar nu te poți baza niciodată pe cifrele astea, pentru că mulți dintre cei care au confirmat pe Facebook că participă nu ies și în stradă. Însă estimez că 20.000 – 25.000 de oameni vor participa la protest în toată țara și în diaspora”, spune Alex Cârstea, activist la Rezistența Civilă, un grup civic de inițiativă, care se numără printre organizatorii protestelor. Astfel, pe 9 mai, ar putea avea loc cele mai importante mișcări de stradă din mandatul de pănă acum al lui Klaus Iohannis, preşedintele României.

„O parte din organizatori”, aşa cum apare pe reţeaua de socializare, atrage atenţia că evenimentul este apolitic şi aparţine „în exclusivitate societăţii civile”. „Trebuie să punem cât mai multă presiune publică pe instituţiile statului, pentru ca acestea să ia măsuri urgente pentru remedierea situaţiei. Este necesară o legislaţie care să protejeze atât pădurile de tăierile masive şi abuzive, cât şi comunităţile locale de monopolul câtorva companii care acaparează aproape tot lemnul de pe piaţă, acest lucru având consecinţe deosebit de grave pentru industria autohtonă de prelucrare a lemnului. Considerăm că actualul Cod Silvic are nevoie de modificări substanţiale”, arată un fragment din mesajul celor care semnează, pe Facebook, drept „o parte din organizatori”.

Mişcările de stradă din 9 mai, inițiate de Comunitatea Uniți Salvăm, sunt organizate în contextul în care presa naţională şi străină a scris că grupul austriac Holzindustrie Schweighofer ar accepta, cu bună ştiinţă, şi ar recompensa, printr-un sistem de bonificaţie, lemnul tăiat ilegal din pădurile româneşti. Environmental Investigation Agency, o organizație neguvernamentală de mediu, cu birouri în Statele Unite și în Marea Britanie, a dat publicității o filmare care incriminează subsidiara din România a grupului austriac. „Filmulețul acela a fost cumva cireașa de pe tort. Aveam în gând de ceva vreme să organizăm o astfel de acțiune. Motivele sunt clare – în România pădurile sunt masacrate, iar autoritățile nu iau deloc măsuri pentru a stopa acest fenomen. Nu am ales în mod simbolic data de 9 mai, a fost doar cea mai apropiată dată la care ne puteam mobiliza”, afirmă Cârstea. 

Totodată, societatea civilă acuză grupul austriac, care este cel mai mare procesator de lemn din România, că l-ar fi forţat pe Klaus Iohannis să solitice recent reexaminarea legii prin care se aduc mai multe modificări şi completări Codului Silvic.

Oraşele cu cel mai mare număr de protestatari vor fi (potrivit celor care au confirmat pe Facebook că vor participa) Bucureşti, Cluj, Constanţa, Oradea şi Braşov. Toate acţiunile din stradă vor începe la 16:00, ora României.

Protestatarii din Bucureşti se vor întâlni în parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, şi vor manifesta pe traseul Piaţa Victoriei – Cotroceni – sediul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Nu avem autorizație, libertatea de exprimare nu necesită aprobare. Sunt și câteva orașe în care cetățenii au mers și au luat autorizație în numele asociațiilor pe care le reprezintă. Noi, la București, nu am făcut acest demers”, mai spune Cârstea.

Organizatorii mişcărilor din 9 mai sunt: Comunitatea Uniţi Salvăm, AVAAZ Bucharest Climate March, Stop defrişărilor abuzive-Stop Schweighofer, Asociaţia Edelvais, România Vie, Rezistenţa Civilă şi Activişti fără Frontiere.

Ultimele proteste din România cu desfăşurare în mai multe oraşe din ţară au avut loc la sfârşitul lunii martie, când sute de oameni au ieşit în stradă după respingerea solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere şi arestare a parlamentarului Dan Şova.

În România, cele mai importante proteste din ultimii ani s-au desfăşurat cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din noiembrie 2014. Atunci, zeci de mii de oameni, din mai multe oraşe din țară și din străinătate, au contestat modul deficitar în care a fost organizat procesul de votare în diaspora.

AICI găsiți o listă cu soliticitările organizatorilor protestelor de mâine.

Sursa foto: Facebook Rezistența Civilă

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări