Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

S-a dat drumul la bani: 5 miliarde de euro pentru ONG-uri

Diverși finanțatori aruncă pe piață mai mult de cinci miliarde de euro, bani care pot fi atrași, în 2015, și de organizațiile neguvernamentale românești.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Cele peste cinci miliarde de euro puse la bătaie în 2015 de mai mulți finanțatori, atât pe plan local, cât și la nivelul Uniunii Europene (UE), ar putea reprezenta un ajutor real pentru organizațiile neguvernamentale românești, în condițiile în care lipsa banilor rămâne una dintre problemele acute ale sectorului nonprofit.

AlTreileaSector.ro vă prezintă, mai jos, cele mai importante programe de finanțare pe care le pot accesa ONG-urile din România, în 2015:

Orizont 2020

Orizont 2020 este un program prin care UE încurajează cercetarea şi inovaţia. Orizont 2020 se desfăşoară între 2014 şi 2020 şi dispune de o finanţare totală de 80 de miliarde de euro. Programul se adresează atât corporaţiilor, cât şi întreprinderilor mici şi mijlocii şi organizaţiilor neguvernamentale. Structura Orizont 2020 cuprinde trei domenii majore de finanţare: provocări societale, excelenţă ştiinţifică şi leadership industrial. În prezent, cei interesaţi pot încerca să obţină fonduri prin cele aproximativ 60 de linii de finanţare deschise, care dispun de un buget cumulat de aproape 4,6 miliarde de euro.

Mecanismul de conectare a Europei, componenta Transport

Programul (Connecting Europe Facility, Transport) a fost lansat anul trecut de reprezentanţii UE şi are un buget de 930 de milioane de euro, iar aplicaţiile pentru atragerea banilor pot fi trimise până pe 26 februarie. Suma disponibilă în cadrul programului de finanţare este împărţită în trei părţi, cu scopul atingerii unor obiective diferite. Ţintele propuse sunt referitoare la căile ferate, căile şi proiectele rutiere pentru reţeaua de bază, precum şi la implementarea de noi tehnologii ori acţiuni pentru ca persoanele cu handicap să aibă o infrastructură de transport mai accesibilă.

Europa pentru cetăţeni

Programul este derulat de Direcţia Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene (CE). „Europa pentru cetăţeni” îşi propune să promoveze cetăţenia activă prin implicarea societăţii civile. Obiectivul general al programului este ca toţi cetăţenii europeni să aibă posibilitatea să se cunoască, să interacţioneze şi să se implice în proiecte comune. Toţi cei care doresc să obţină finanţare pot aplica, în prezent, la una dintre cele patru linii de finanţare deschise până pe 2 martie. Bugetul programului, pentru perioada 2014 – 2020, este de circa 185,5 milioane de euro.

Programul european pentru drepturi, egalitate şi cetăţenie (2014 – 2020)

CE a lansat, anul, trecut o cerere de propuneri de proiecte în cadrul programului european pentru drepturi, egalitate şi cetăţenie, care se desfăşoară între 2014 şi 2020. Aplicaţiile pot fi trimise până pe 10 martie, iar bugetul liniei deschise este de 1,5 milioane de euro. Finanţările solicitate nu pot fi mai mici de 75.000 de euro sau mai mari de 300.000 de euro. Prin intermediul proiectelor care vor fi acceptate, CE îşi doreşte să ajute copiii care sunt victime ale discriminării atât la şcoală, cât şi în centrele de plasament sau în penitenciare.

LIFE 2014 – 2020

Programul LIFE (2014 – 2020) este instrumentul de finanţare al UE pentru proiecte legate de mediu şi climat şi înlocuieşte fostul Life+, valabil până în 2014. Obiectivul general al noului program este de a contribui la implementarea, actualizarea şi dezvoltarea policii de mediu şi climatice din UE, prin intermediul susţinerii financiare a unor proiecte care să aducă valoare adăugată. LIFE beneficiază de un buget de 3,4 miliarde de dolari până în 2020. În prezent, ONG-urile locale pot aplica pentru o linie de finanţare deschisă până 30 septembrie 2015, care dispune de 15 milioane de euro, pentru intervalul 2014 – 2017.

Granturile European Youth Foundation

European Youth Foundation (Fundaţia Europeană pentru Tineret) a fost înfiinţată de Consiliul Europei, ca să sprijine financiar activităţile europene de tineret. De regulă, fundaţia acordă, anual, pe proiect, un suport între 10.000 şi 50.000 de euro. În prezent, ONG-urile româneşti au la dispoziţie o linie de finanţare care expiră la 1 octombrie 2015. Proiectele declarate câştigătoare vor avea o durată de implementare de doi ani şi vor primi, anual, maximum 25.000 de euro.

Granturile National Endowment for Democracy

National Endowment for Democracy (NED) este o fundaţie privată, nonprofit, dedicată dezvoltării şi consolidării instituţiilor democratice din întreaga lume. În fiecare an, fundaţia acordă peste 1.000 de granturi pentru a sprijini organizaţii neguvernamentale care luptă pentru democraţie în mai mult de 90 de ţări. ONG-urile româneşti interesate să atragă finanţări din partea NED pot depune proiecte până 3 aprilie şi 19 iunie 2015. În 2014, valoarea medie a unui grant acordat de fundaţie a fost 50.000 de dolari.

ERASMUS+

România va primi 54,5 milioane de euro, în 2015, prin programul „ERASMUS+”, care a fost lansat anul trecut de CE și care se desfăşoară între anii 2014 și 2020. Orice organizaţie din domeniile educaţie, formare profesională, tineret şi sport, va putea aplica pentru finanţare din fondurile ERASMUS+. Cetăţenii UE nu pot solicita fonduri în nume propriu, ci trebuie să intre în legătură cu o organizaţie neguvernamentală sau cu o instituţie de învăţământ.

Finanțare ING Bank

ING Bank a lansat, în a doua parte a lunii ianuarie, o competiție de proiecte dedicată organizațiilor neguvernamentale. Instituția financiară pune la bătaie 200.000 de euro, pentru inițiative de educație financiară, antreprenoriat și dezvoltare urbană. Valoarea unui grant variază între 10.000 și 80.000 de euro. Organizațiile neguvernamentale interesate să obțină finanțări pot găsi informații despre criteriile de eligibilitate, criteriile de evaluare şi procedura de înscriere pe site-ul băncii, secțiunea „responsabilitate socială”. Ultima zi de înscrieri este 11 februarie 2015.

Spații Verzi

Compania MOL România și Fundația pentru Parteneriat au dat drumul celei de-a zecea ediții a programului Spații Verzi și au invitat organizațiile neguvernamentale să depună propuneri de proiecte în domeniul protecției mediului. Compania va acorda finanțări totale de 150.000 euro în cadrul celor două componente ale programului: spații verzi urbane și arii naturale protejate. ONG-urile pot trimite propunerile de proiecte până pe 18 februarie 2015. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, maximul de finanţare individuală este de 20.000 lei.

AlTreileaSector.ro va prezenta, pe tot parcursul anului, noutățile în materie de surse de finanțare destinate mediului neguvernamental.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

One thought on “S-a dat drumul la bani: 5 miliarde de euro pentru ONG-uri

  1. Buna ziua, numele meu este Iordache Laurentiu si asi doria sa stiu daca in 2016 aveti linii de finantare deschise pentru ONG-uri in desvoltare rurala sau in domeniul sportului. Eu am infiintat un ONG si am la baza un proiect pentru suventionare nerambursabila .Proiectul se bazeaza pe construirea unai hale cu patru terenuri de padel( un fel de tenis in dimensiuni mai mici si pereti de geam) in valoare de 250mi de euro. Orce informatir imi este de mare ajutor. O zi buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări