Studii & Cercetări
Al treilea sector

Românii cu dizabilități au prea puține șanse. 90% sunt șomeri

Românii cu dizabilități sunt ignorați atât de stat, cât și de mediul privat. Deși au dreptul să muncească, 90% dintre ei sunt șomeri.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

România are peste 322.000 de persoane, între 18 şi 60 de ani, cu dizabilităţi. Dintre ele, doar 30.500 (9,5%) au un loc de muncă, potrivit organizaţiei neguvernamentale ViitorPlus „Statul nu este un creator de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”, spune Teia Gavrilescu, preşedintele ViitorPlus. Din păcate, nici companiile nu creează suficiente oportunităţi de angajare pentru românii cu dizabilităţi, chiar dacă legea le oferă facilităţi fiscale prin care să o facă, atât direct, cât şi indirect. Una dintre facilităţile fiscale prin care companiile din România sunt încurajate să pună umărul la crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi este prevăzută în legea 48, din 2006. Actul normativ menţionat anterior subliniază, printre altele, că societăţile comerciale cu minimum 50 de salariaţi sunt obligate să angajeze „persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi”. Firmele care nu vor să recruteze persoane cu dizabilităţi au două variante: să plătească lunar către bugetul de stat o sumă de bani ori să „achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate”. Unităţie protejate sunt entităţi economice în cadrul cărora minimum 30% dintre angajaţi au dizabilităţi.

O companie cu 100 de salariaţi, care alege să nu recruteze patru persoane cu dizabilităţi sau să cumpere produse ori servicii de la o unitate protejate, trebuie să plătească statului, anual, 23.400 de lei

Însă companiile din România nu se înghesuie să sprijine cele 706 unităţi protejate acreditate să funcţioneze de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Cel puţin aşa arată studiul „Omenia ajută compania” realizat de Viitor Plus şi compania de audit şi consultanţă EY România. Doar 45% dintre societăţile comerciale chestionate au spus că au „utilizat, până acum, varianta achiziţiei de produse de la unităţile protejate” în loc să plătească bani către stat. Totodată, studiul evidenţiază că firmele cu venituri anuale de cel puţin 15 milioane de euro ocupă o pondere mai ridicată în totalul celor care au răspuns că achiziţionează bunuri sau servicii de la unităţile protejate.

De asemenea, 48% dintre companiile care au răspuns la întrebarea „care este motivul pentru care nu aţi utilizat această facilitate fiscală?” (prevăzută de legea nr. 48/2006 – n. red.) au spus că „produsele şi serviciile unităţilor protejate nu sunt de interes pentru activitatea firmei”, în vreme ce 18% au afirmat că „nu cunosc prevederile legii”, iar 12% au menţionat că nu au avut informaţii suficiente „despre calitatea sau credibilitatea serviciilor oferite.

Pe de altă, companiile care au colaborat pâna acum cu o unitate protejată şi-au motivat decizia astfel: îşi reduc costurile prin folosirea facilităţii fiscale (52% dintre respondenţi), pot susţine persoanele cu dizabilităţi angajate în cadrul unităţilor protejate (32%) şi iniţiază practici de business responsabile (11%).

„Unităţile protejate ar trebui să fie cât mai vocale şi ar trebui să popularizeze în rândul celorlalţi jucători din economie că există facilităţi fiscale pe care aceştia le pot folosi pentru a susţine diverse cauze sociale. În business, fiecare îşi vede de treaba lui, şi dacă nu este cineva care să tragă companiile de mână sau să le împingă de la spate, aceste facilităţi fiscale vor rămâne nefolosite”, spune Gabriel Sincu, director executiv Tax Advisory Services la EY România.

Studiul mai arată că produsele de birotică şi papetărie conduc în topul bunurilor şi serviciilor pe care companiile le achiziţionează de la unităţile protejate.

Analiza a fost realizată în martie, prin chestionarea online a 294 de companii de companii din România.

AICI găsiţi varianta integrală a studiului.

Sursa foto: atelieruldepanza.ro

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări