ONG
Al treilea sector
Data: 07.01.2015
ONG

Retrospectiva anului 2014 în lumea ONG

AlTreileaSector.ro vă prezintă o retrospectivă a anului recent încheiat, din prisma evenimentelor care au marcat societatea civilă românească.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Adoptarea noii legi a voluntariatului, lansarea fondurilor europene destinate dezvoltării economiei sociale prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU) şi cele două serii de consultări cu reprezentanţii mediului neguvernamental, organizate de fostul ministru delegat pentru Dialog Social, sunt doar câteva dintre momentele de referinţă pe care le-a trăit societatea civilă în 2014.

Vă invităm să vă reamintiţi cele mai importante evenimente surprinse și de AlTreileaSector.ro, care au marcat sectorul nonprofit în 2014:

Ianuarie

- De la 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare mai multe modificări ale facilității fiscale care permite companiilor să distribuie 20% din impozitul pe profit către organizațiile neguvernamentale. Ministerul Finanțelor Publice anunța că sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit al anului fiscal în curs vor putea fi raportate și deduse în următorii șapte ani.

- United Way România a lansat un apel de finanțare, cu o valoare totală de 500.000 de euro, pentru ONG-uri.

- Studiul „Bariere în integrarea și reintegrarea profesională a persoanelor cu dizabilități”, realizat de federația Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, arăta că 35% dintre tinerii cu o dizabilitate dobândită înainte să împlinească 15 ani nu au fost niciodată încadrați într-o instituție de învățământ.

Februarie

- ONG-urile s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților pentru a discuta despre proiectul legii economiei sociale.

- Analiza „Raport de cercetare privind nevoia de programe de tip școală după școală”, realizată de World Vision România, evidenția că părinţii din România îşi doresc să-şi înscrie copiii într-un program „after school”, însă, puţini sunt dispuşi să plătească pentru un asemenea serviciu.

- Proiectul noii legi a voluntariatului a trecut de Senat și se afla în analiză la Camera Deputaților.

- Se lansa programul Google Ad Grants în România, prin intermediul căruia orice organizație neguvernamentală poate accesa o finanțare lunară de 10.000 de euro, pe o perioadă nedeterminată, pentru a se promova online.

Martie

- S-a desfășurat a cincea ediție a Galei Premiilor Participării Publice, eveniment care premiază cetățeni, autorități și ONG-uri care, prin acțiunile lor, reușesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă.

- 17 martie a fost primul termen până la care ONG-urile au aplicat pentru o parte din fondurile puse la dispoziția României de către Uniunea Europeană, în 2014, prin intermediul programului „ERASMUS+”.

Aprilie

- Pe 6 aprilie au avut loc, în peste 60 de localități din România și din străinătate, mitinguri și marșuri împotriva exploatării gazelor de șișt prin metoda fracturării hidraulice.

- Până la finalul lui aprilie ONG-urile au aplicat pentru fondurile puse la bătaie de câţiva dintre finanţatorii sectorului non profit: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă (fosta Fundaţie Soros).

Mai

- A avut loc a cincea ediție a ONGFest, unul dintre cele mai importante evenimente stradale dedicate societății civile, la care au participat peste 140 de ONG-uri.

- Legea (62/2014) care modifică şi completează actul normativ (346/2004) referitor la stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua lege semnalează că asociaţiile, fundaţiile, cooperativele agricole şi societăţile agricole cu activităţi economice, sunt recunoscute ca IMM-uri. Adoptarea actului normativ a avut efecte directe în rândul a peste 12.500 de angajați din mediul neguvernamental.

- Studiul „Percepţia românilor asupra agendei publice europene a reprezentării la nivelul instituţiilor europene”, realizat de Centrul de Marketing şi Prognoză Socială, întreprindere socială dezvoltată de Asociaţia React, a evidențiat că locurile de muncă reprezintă marea dorință a românilor.

- Asociațiile și fundațiile au atras, până pe 26 mai, bani prin facilitatea fiscală „2%”.

- Noua lege a voluntariatului a fost adoptată de Camera Deputaților.

Iunie

- Sute de oameni au participat, în București, la „Marșul Diversității – Bucharest Pride 2014”.

- Institutul de Economie Socială a publicat Atlasul Economiei Sociale (2014), un raport care face radiografia economiei sociale în România.

- A avut loc a 12-a ediție a Galei Societății Civile, eveniment care se desfășoară anual și premiază cele mai bune proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, grupurilor de iniţiativă sau persoanelor fizice.

- Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural, 2014”, realizat de World Vision România a scos în evidență că 6% dintre copiii care trăiesc în mediul rural mănâncă o singură dată pe zi.

Iulie

- Aurelia Cristea, fostul ministru delegat pentru Dialog Social, a organizat o serie de consultări cu reprezentanții sectorului nonprofit.

- Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, a lansat prima linie de fonduri din 2014 destinate dezvoltării economiei sociale, prin POSDRU.

- Capitala a găzduit un marș dedicat drepturilor pietonilor. Oamenii au ieșit în stradă ca să atragă atenția asupra lipsei de accesibilizare a spațiului public.

- Între 25 și 27 iulie s-a desfășurat a doua ediție a Train Delivery, eveniment urban-feroviar care își propune să revitalizeze un spațiu simbolic al Bucureștiului: Gara de Nord

August

FânFest, un festival reprezentativ al luptei pentru salvarea Roșiei Montane, a ajuns la cea de-a noua ediție.

Septembrie

- Ministerul fondurilor europene a lansat a doua linie de finanțare destinată dezvoltării economiei sociale de către ONG-uri.

- UNICEF face publice rezultatele unei cercetări asupra sistemului de învățământ românesc: un copil din cinci, cu vârsta între 15 și 18 ani, nu merge la școală.

- Aurelia Cristea a organizat o nouă serie de consultări cu societatea civilă.

Octombrie

- A avut loc Forumul Național ONG, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate ONG-iștilor români.

- A început testarea certificatului de voluntariat, cel mai important instrument apărut în urma intrării în vigoarea a noii legi a voluntariatului.

Noiembrie

- S-a desfășurat a 11-a ediție a Galei Oameni pentru Oameni, eveniment de recunoaştere a iniţiativelor filantropice.

UNICEF România și World Vision România au lansat două studii care reflectă starea sistemul educațional la nivel național.

- Zeci de mii de români au protestat, atât în ţară, cât şi în străinătate, împotriva modului în care a fost organizat, în diaspora, cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Decembrie

- A avut loc Gala Națională a Voluntarilor.

- Până pe 31 decembrie, firmele din România au direcționat 20% din impozitul pe profit către ONG-uri.

Alte articole

Comentarii

One thought on “Retrospectiva anului 2014 în lumea ONG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări