ONG
Al treilea sector
Data: 08.10.2014
ONG / Social

Reţeta de 1,2 mil. dolari: voluntariat şi corporatişti

Un ONG din România îşi asigură un sfert din bugetul anual de la străini şi corporatişti români care plătesc să muncească pe şantier.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

600 de dolari. Atât a donat anul trecut, în medie, fiecare voluntar care a ales să lucreze timp de câteva zile pe şantierele Habitat for Humanity România, o organizaţie neguvernamentală activă în construcţia de locuinţe pentru persoane defavorizate. „Anual, avem aproximativ 2.000 de voluntari, dintre care 1.200 sunt străini, din Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Anglia, Irlanda de Nord sau Olanda și alte colțuri ale lumii. Ei îşi plătesc cazarea, masa, transportul şi fac şi o donaţie de minimum 450 de dolari de persoană către organizaţia noastră. Însă există situaţii când donaţia ajunge şi la 15.000 sau 20.000 de dolari de persoană. Iar banii aceştia îi dau ca să aibă un concediu activ, în care muncesc zece zile pe şantier”, spune Mario DeMezzo, director naţional Habitat for Humanity România, subsidiara locală a organizaţiei americane Habitat for Humanity, fondată în 1967.

Habitat for Humanity România construieşte şi renovează case în Craiova, Cumpăna (judeţul Constanţa), Beiuş (judeţul Bihor), Cluj, Comăneşti (judeţul Bacău) şi Rădăuţi. Pe lângă activităţile pe care le desfăşoară pe şantiere, voluntarii străini au parte şi de o experienţă culturală. „Este responsabilitatea noastră să-i ajutăm pe voluntarii străini (cu vârste între 16 şi 75 de ani – n.red.) să-şi dozeze efortul astfel încât în a zecea zi petrecută la noi să fie la fel de buni de muncă precum în prima zi. Ei lucrează de la opt dimineaţa până la patru după-amiaza, interval în care au mai multe pauze – de prânz, de cafea ori pentru a interacţiona cu familia. După care, de la ora patru după-amiaza şi până seara târziu le oferim voluntarilor o experienţă culturală, care cuprinde vizitarea de obiective turistice şi expunerea la tradiţiile româneşti”, menţionează DeMezzo. El adaugă că, din cele 100 de grupuri de turişti străini care aleg să muncească anual într-o filială Habitat for Humanity din  Europa, 50 vin în România, pentru că „suntem atât de ospitalieri, iar experienţa culturală pe care le-o oferim este foarte bogată”.

Spre deosebire de străini, voluntarii români nu-şi petrec concediile pe şantierele ONG-ului, ci doar căte două zile, de obicei. Peste 90% dintre voluntarii români sunt corporatişti, iar companiile în care lucrează aleg să le ofere un altfel de team-building. „Sunt companii care vor ca în team-building să tragă de frângii şi să se caţere pe munţi, ceea ce este absolut în regulă, şi sunt companii care aleg să vină în team-building pe şantierele Habitat”, afirmă DeMezzo. O companie plăteşte aproximativ 5.000 de euro pe zi pentru un grup de 20 de angajaţi.

Habitat for Humanity România a avut anul trecut un buget de circa 3,5 milioane de dolari, iar aproape 1,2 milioane de dolari din el au fost asigurate din donaţiile voluntarilor.

„Ceea ce se întâmplă pe şantier este că voluntarii vin neîncrezători. Ei nu îşi dau seama cât de uşor este să construieşti o casă. Tot ceea ce trebuie să faci este să ştii să baţi cuie”, precizează DeMezzo.

Casele pe care le realizează voluntarii organizaţiei neguvernamentale sunt pe structură de lemn şi au, în general, două dormitoare, o baie şi o sufragerie comună cu bucătăria. Construcţia durează un an, iar locuinţele, care nu depăşesc 60 de metri pătraţi, sunt garantate să reziste 75 de ani.

Familiile care îşi doresc să obţină o casă trebuie să treacă printr-un proces de selecţie. Însă înainte de a intra în etapa de evaluare, ele trebuie să facă cel puţin 50 de ore de voluntariat pe şantier. „Noi lucrăm foarte mult cu comunitatea şi implicăm comunitatea în a-şi rezolva problema. Familia lucrează atât la casa ei, cât şi la alte case din comunitate”, spune directorul general al Habitat for Humanity România.

După finalizare, ONG-ul nu oferă gratuit casele. Fiecare familie beneficiară trebuie să achite costurile de construcţie în rate lunare fixe, fără dobândă, pe o perioadă de până la 20 de ani. În general, costul total al unei case este de 20.000 de euro. „Noi lucrăm cu oameni care au venituri pe familie de 800 – 1.600 de lei lunar, adică suficient de mari încât să poată să trăiască şi să-şi plătească ratele, dar suficient de mici încât să nu-şi poată face un credit la o bancă”, explică DeMezzo.

În perioada iulie 2013 – iunie 2014, Habitat for Humanity România a construit 38 de case şi a renovat alte 97. În cei 18 ani de activitate în România, organizaţia a strâns peste 10 milioane de euro de la voluntarii străini, a construit peste 500 de case şi a renovat circa 1.500 de clădiri.

Luni, 13 octombrie, te invităm să citeşti a doua parte a interviului cu Mario Demezzo, care lansează o idee cu impact în peste 20.000 dintre organizaţiile neguvernamentale româneşti.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări