ONG
Al treilea sector
Data: 17.04.2015
ONG / Social

Reportaj: voluntariat pe şantier

Să muncești pentru alții și să nu aștepți niciun fel de recompensă pentru efortul depus poate fi cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Bucureşti, joi, 16 aprilie, ora 8:20. Cerul parcă s-a băgat la cuptor şi arată ca o bezea mov. În Piaţa Victoriei, mii de oameni se îndreaptă grăbiţi spre birourile lor, în timp ce eu aştept microbuzul cu opt locuri, care mă va duce în oraşul Boldeşti – Scăeni, din judeţul Prahova. Acolo, voi învăţa ce înseamnă să faci voluntariat pentru niște oameni pe care nici nu îi cunosc.

Lângă Boldeşti – Scăeni trăiesc peste 400 de romi – mai mult de jumătate dintre ei sunt copii. Pentru romii din comunitate, dar şi pentru români, trei organizaţii neguvernamentale, o primărie şi o companie, au bătut palma pentru construcţia unui centru social. Investiţia, care depăşeşte 200.000 de euro, a demarat în august 2014 şi va fi gata la jumătatea lunii mai 2015. 

centru scaeni

Arhitectul proiectului este Adrian Pop, de la asociația Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit (CSMC) și membru al echipei care a construit casa Prispa, o locuinţă independentă energetic. Centrul social de circa 200 de metri pătraţi este ridicat pe stâlpi de fier şi are o structură de lemn. Clădirea, acoperită cu şindrilă, este izolată termic cu baloţi de paie, iar mai mulţi pereţi interiori sunt căptuşiţi cu argilă adusă dintr-o localitate din apropiere.

La 9:51 ajungem în fața clădirii. O găsim flancată în dreapta de un cabinet medical individual vopsit cu galben şi în stânga de o şcoală cu un perete roz. Centrul social are formă literei „u” sau „c”, totul depinde de perspectivă.

Am decis să mă alătur celor peste 80 de voluntari care au contribuit, din vara anului trecut până în prezent, la ridicarea construcţiei. Eu şi încă trei voluntari am venit de la Bucureşti şi alţi cinci au sosit din Boldești – Scăeni. Suntem gata, cu toții, să muncim și mâncăm alături de angajații Habitat for Humanity România, organizație neguvernamentală care construiește proiectul social.

„Astăzi vom face lucruri complicate: săpat, vopsit, îndoit fier…”, spune, în glumă, Andrei Chirilă, şeful echipei de lucru şi directorul filialei din Comăneşti (judeţul Bacău) a Habitat for Humanity România. Ne face instructajul, ne împarte în echipe de câte doi şi ne apucăm de treabă. Voi lucra alături de Claudia, o tânără veselă, cu părul roşcat şi cu pistrui pe faţă. Prima îndatorire: trebuie să tăiem niste bare de fier beton, cu grosime de 6-8 milimetri, în bucăţi cu o lungime de 60 de centimetri. Împreună, am decis ca eu să tai şi Claudia să aşeze fierul la dimensiunea dorită. Sub dinţii ascuţiţi ai unui cleşte special, lung de vreo jumătate de metru, metalul se lasă tăiat, mai uşor sau mai greu. Braţele, spatele şi genunchii încep să ne doară. Ceilalţi colegi voluntari umplu cu chit spaţiile dintre bucăţile de mozaic din baie, vopsesc un gard, mută nişte pământ şi îndoaie bare de fier. 

Neantrenate, corpurile par că ne rămân fără putere, dar ne aducem imediat aminte că viitorul a sute de oameni stă şi în mâinile noastre. Centrul va găzdui, anual, în jur de 500 de copii şi adulţi care vor avea în Boldeşti Scăieni un spaţiu pentru teme, teatru, dans şi pentru deprins diverse meşteşuguri, precum olăritul sau împletitul coşurilor din lemn.

bs1

La un moment dat, Nea’ Vasile şi Radu, doi dintre muncitorii de pe şantier care au grijă de voluntari, ne spun că este timpul să ne oprim. Am tăiat destul fier. Ne tragem sufletul câteva minute şi aşteptăm mâncarea. Avem o oră pauză. După ce mâncăm, revenim la muncă.

În partea a doua a „zilei” de lucru, eu şi Claudia trebuie să legăm cu sârmă barele îndoite, pregătite de colegi, de alte patru fiare, mai lungi. La final, trebui să ne iasă scheletul din fier beton pentru o grindă care va fi turnată în scurt timp.

Pentru început, Radu, un bărbat puternic, de vreo 35 de ani, cu trei băieţi acasă, ne spune şi ne arată ce trebuie să facem. Legăm sârmele cu mâna, apoi le strângem cu un fel de patent. După câteva încercări eşuate, reuşim să ne descurcăm şi, peste o oră şi jumătate, asamblăm „şarpele” din fier. Primim felicitările muncitorilor şi ne pregătim  de plecare, nu înainte să facem o poză de grup

bs2

Este ora 14:44. Ne urcăm în microbuz şi pornim către Capitală. Suntem obosiţi, murdari, dar cu zâmbetul pe buze. În săptămânile următoare, în Boldeşti – Scăeni vor veni şi alte echipe de voluntari care vor pune umărul la finalizarea construcţiei.

Centrul social, finanţat de OMV Petrom, va rămâne în grija asociaţiei Centrul Romilor Amare Rromenza, o organizaţie nonprofit prezentă de doi ani în oraşul prahovean. Administratorii clădirii nu trebuie să plătească niciun ban pentru funcţionarea spaţiului. Construcţia a fost gândită să aibă costuri zero de întreţinere, iar terenul de 800 de metri pătraţi pe care a fost ridicat proiectul este al primăriei din Boldeşti – Scăieni şi a fost concesionat iniţiatorilor demersului social pe toată durată de viaţă a clădirii.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări