ONG
Al treilea sector
Data: 27.10.2014
ONG / Social

Reportaj: Pâinea cea de toate zilele

Într-o brutărie de pe Centura de Vest a Ploieştului, „tati”, „mami” şi un chef austriac modelează destinele unor tineri azvârliți în cuptorul vieţii, fără avertisment.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Malaxorul îşi aşteaptă mişcarea. De jur împrejurul lui, vreo opt-zece tineri sunt dornici să primească acceptul „tatălui”. Făina şi restul ingredientelor au fost deja pregătite. Mai trebuie adăugate sare şi apă. „Haide, poţi să-i dai drumul!”, îi spune „tatăl” unui tânăr înalt şi slab, nu mai mare de 18 ani. Maşinăria începe să învârtă amestecul de făină şi alte componente. „Patru minute pe viteză mică şi patru minute pe viteză mare”, explică adolescentul. Celelalte halate albe din apropierea malaxorului încuviinţează, apoi se mută la masa de modelat şi fac ultimele pregătiri, într-un ritual zgomotos. Când cele opt minute au expirat, doi dintre copii aduc aluatul şi îl aşează în faţa celorlalţi. Împart coca în gogoloaie de 590 de grame, cărora le dau o formă rotundă. Le ordonează pe bancul de lucru şi le acoperă cu o pânză albă. Aluatul „se odihneşte” câteva minute, pentru refacerea structurii. Urmează modelarea finală, când tinerii transformă cele 90 de bile de aluat în pâini, pe care le aşează apoi în forme individuale. Înainte de a fi băgată în cuptor, pâinea ajunge în dospitor, unde stă circa 40 de minute, la o temperatură de 35 de grade Celsius şi o umiditate de 75%.

brutarie 4

Este vineri, ora 11, şi „cei mici” aproape că şi-au terminat treaba pe săptămâna în curs. Mai au de făcut curăţenie şi de scos pâinea din cuptor. Apoi sunt liberi până luni, când o iau de la capăt. Toți sunt cursanţii atelierului de brutărie al şcolii de meserii CONCORDIA, un program de integrare socială prin muncă, dezvoltat de Organizaţia Umanitară CONCORDIA. Cursurile de brutărie durează un an, apoi tinerii pot suplimenta perioada de studiu cu încă şase luni, pentru a învăţa şi patiserie.

„Prima oară am venit aici vara trecută şi mi-a plăcut. Apoi nu mi-a mai plăcut şi am plecat. Aveam nevoie de bani. După ce am plecat, am muncit în Bucureşti, pe şantier, la negru. Însă mi-am dat seama că am făcut o greşeală când am plecat şi asta m-a ambiţionat să revin şi să lucrez mai mult”, afirmă Alin, un băiat de 20 de ani, foarte vorbăreţ. Nu are BAC-ul, însă îşi doreşte mult să dea examenul, dar nu la anul, pentru că nu se simte pregătit.

După ce o să înveţe meserie, şi-ar dori să lucreze afară. „Mi-ar plăcea să merg să muncesc în Spania, pentru că, la un moment dat, am trăit cu nişte spanioli şi am aflat că în brutărie se plăteşte bine”, explică adolescentul. Străinătatea îi atrage şi pe colegii lui, care visează la salarii de mii de euro.

Nea Nicu, pe numele său Nicu Petrache, 47 de ani, este „tata”. Aşa îi spun copiii, pentru că mulţi dintre ei nu au familie. Bărbatul lucrează în Brutăria CONCORDIA din 2011, de când s-a deschis. Îi învaţă pe tineri să facă pâine şi alte produse,  le predă materii ce ţin de brutărie şi le vorbeşte despre Dumnezeu. „Sunt și empatic cu copiii sunt și drept. Adică nu glumim, nu facem compromisuri. Ei ştiu că profesioniştii nu fac compromisuri. Acolo unde este compromis, acolo apare fisura. Suntem prieteni adevărați în clipa în care fiecare își face partea lui”, subliniază bărbatul. Elevii îl respectă şi îl apreciază, pentru că ştiu că „tata” vrea ca ei să aibă o şansă reală în societate. „Vreau să știe că orice obicei pe care îl hrănești se dezvoltă. Fie bun, fie rău. Eu le-am spus că obiceiurile rele, dacă le cultivi, se dezvoltă și atunci totalitatea obiceiurilor tale formează caracterul. Și vreau ca obiceiurile lor să fie bune pentru ca însumate să dea un caracter ales. Iar un suflet ales are atitudini alese, își face prieteni aleși și ia hotărâri bune pentru viața lui”, arată Nicu Petrache. El lucrează şi ca pastor.

brutarie 3

Dacă nea Nicu este „tata”, „tanti Geta” este mama. Georgeta Niculescu are 52 de ani şi, ca şi Nicu Petrache, este maistru brutar. Femeia îi tratează mai dur pe copii, pentru că vrea să fie serioşi şi să muncească profesionist. „Ca meserie, copiii se integrează foarte bine, încă din primele luni pe care le petrec la şcoală. Mai trebuie lucrat la statornicia şi la prezenţa lor în brutărie, precum şi la seriozitate. Chiar dacă ei nu înţeleg pe moment de ce sunt aşa de dură cu ei, încerc să le explic motivele mele. Eu aşa am fost obişnuită la serviciu, cu seriozitate”, menţionează femeia.

Cursanţii nu ascultă doar de tata şi mama, ci şi de Gerhard Burger, un chef austriac specializat în brutărie şi panificaţie, responsabil de toate produsele care ies din mâinile tinerilor. A venit în România acum aproape opt luni, după ce a lucrat în ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Egipt, Bulgaria sau Austria. Recunoaşte că este o provocare să lucreze cu copiii români, cu care comunică atât în română, engleză cât și în germană. „În Austria, comparativ cu România, tinerii învaţă brutărie în trei ani. Cred că nu poţi învăţa brutărie într-un singur an. În ceea ce priveşte copiii, cei români sunt la fel de buni ca austriecii, însă au probleme cu punctualitatea şi cu motivaţia”, mărturiseşte Burger.

Elevii brutăriei CONCORDIA s-au obişnuit deja cu Gerhard, pe care îl consideră tot un fel de tată. Îl văd de luni până vineri, când au cursuri practice. În timpul săptămânii, tinerii se trezesc pe la şase şi un sfert. La şapte fără un sfert iau micul dejun, apoi vin în brutărie, unde rămân până la ora 12:00 – 12:30, după care merg la masa de prânz. În funcţie de zi, urmează cursuri teoretice specifice meseriei de brutar-patiser, dar şi ore de română, matematică, limbi străine, comunicare, viață și sănătate, cultură și religie, economie, IT și educație fizică.

SONY DSC

Orele se ţin atât în brutărie, cât şi în Casa Abraham – o construcţie din apropiere, în care locuiesc, pe durata cursurilor, atât tinerii care îşi doresc să ajungă brutari-patiseri, cât şi cei ce vizează o carieră ca bucătari sau ospătari.

Şcoala de meserii CONCORDIA cuprinde cinci ateliere de formare profesională: brutărie, ospătărie, bucătărie, tâmplărie şi agricultură. „Fiecare atelier are două roluri. Primul este acela de a forma tinerii într-o meserie, iar cel de-al doilea este de a acoperi nevoile întregii organizaţii”, subliniază Costin Fronoiu, 35 de ani, coordonatorul şcolii de meserii CONCORDIA, care are 49 de cursanţi. Brutarii fac zilnic pâine pentru cei peste 450 de copiii şi tineri de care are grijă Organizaţia Umanitară CONCORDIA în Bucureşti şi Ploieşti. Ospătarii învaţă să servească în Casa Abraham, apoi ajung să lucreze în hoteluri şi restaurante. Tâmplarii asigură nevoile organizaţiei prin prisma mobilierului care se deteriorează şi a produselor noi, în vreme ce lucrătorii cultivă o parte dintre legumele şi cerealele necesare pentru consumul intern. „Anul trecut am reuşit să acoperim cam 72% din nevoia organizaţiei în materie de legume, adică am produs 32 de tone de legume, dintr-un total de 44”, spune Fronoiu.

Toți copiii și tinerii aflați în grija organizației neguvernamentale primesc, săptămânal, un număr de tigri, în funcție de cât de bine își respectă sarcinile. Un tigru valorează un leu. Tigrii pot fi folosiți pentru cumpărarea de haine și mâncare din magazinele special construite de către ONG pentru beneficiarii săi.

Tinerii de la cursurile de meserii fie au crescut în casele Concordiei, fie vin din sistemul de stat ori din familii normale, dar fără posibilităţi financiare pentru a le susţine creşterea şi dezvoltarea. Pe durata pregătirii lor profesionale, adolescenţii locuiesc în Casa Abraham sau într-o altă locuinţă asemănătoare, din comuna Ariceştii-Rahtivani, judeţul Prahova.

Reprezentanţii ONG-ului organizează tot felul de activităţi de team-building şi autocunoaştere, pentru a-i ajuta pe elevii şcolii de meserii să se integreze cât mai bine şi mai rapid în societate. De asemenea, la finalul cursurilor, absolvenţii trec printr-un program de „job coaching”, în care sunt învăţaţi cum să-şi facă un CV, cum să sune şi să ceară informaţii despre un loc de muncă, cum să se deplaseze până la respectivul loc de muncă şi ce atitudine trebuie să aibă când merg la un interviu de angajare.

„La finalul cursurilor, fiecare absolvent primeşte, din partea noastră, o ofertă de angajare de la una dintre companiile partenere ale organizaţiei. Dacă respectiva ofertă nu-i convine, nu este obligat să o semneze. Până acum avem 96 de absolvenţi. Ne-am gândit şi la un indicator al succesului. Dacă un tânăr a reuşit să menţină acelaşi loc de muncă, în cadrul aceleiaşi firme, pentru mai mult de şase luni, considerăm că acel tânăr s-a adaptat şi este aproape reintegrat în societate”, declară Fronoiu.

brutarie 2

După ce trec perioada de probă din cadrul companiilor, tinerii absolvenţi ai organizaţiei primesc, pentru început, un salariu lunar net de 700-800 de lei. „Pare puţin, dar în România sunt familii întregi care trăiesc cu această sumă”, adaugă Fronoiu. La trei ani de la înfiinţare, şcoala de meserii a ajuns să dea ajutori de bucătari la hoteluri de top din Capitală, cum ar fi J.W. Marriott sau Radisson Blu.

Nu toate poveştile sunt cu final fericit, după cum afirmă chiar Costin Fronoiu. „Absolvenţii şcolii care profeseazăîn meseriile pe care le învaţă pot ajunge pe stradă, la închisoare sau la consum de droguri. Nu reuşim cu toţii”.

Însă, obiectivul rămâne: integrarea socială a cât mai multor tineri.

Pe holurile casei Abraham întâlnești multe povești triste. „Dacă ați auzi istoria fiecăruia dintre noi, ați putea scrie câte o carte”, spune o tânără de 17 ani, cu ochii negri și plini. Chiar dacă jumătate din viață a trăit în familia unui asistent maternal, are puterea să râdă cu poftă. Știe că viața e grea, dar nu-i pasă. E hotărâtă să se ia la trântă cu destinul și să ajungă departe. La fel ca ea mai sunt încă 31 de tineri. Colegii ei, din Casa Abraham.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări