ONG
Al treilea sector
Data: 26.05.2015
ONG / Portret de ONGist

Psihologul care dă direcție binelui

Unele mame sunt singure, unii copii nu știu să se lege la șireturi, iar unii bătrâni au nevoie să se simtă, din nou, oameni. Un psiholog a decis să-i ajute și și-a făcut asociație.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Cristina Iuresi are 39 de ani, este psiholog și președintele asociației Fluens, pe care a înființat-o în 2012, alături de Otilia Geavlete și Veronica Checheriță. A vrut să strângă în jurul ei cât mai mulți oameni care vor să facă voluntariat, într-un mod sistematic, pentru a rezolva probleme importante din comunitate.

fluens1

Așa a apărut asociația Fluens, care are are motto-ul „împreună dăm direcție binelui” și care a reușit să atragă, până acum, peste 100 de voluntari. Organizația neguvernamentală, cu un buget de doar 6.000 de euro în 2014, oferă servicii sociale pentru copii, tineri și bătrâni din centrele de stat, precum și pentru mame singure.

AltreileaSector.ro vă invită să aflați povestea asociației Fluens și ce probleme grave au mamele singure, copiii, tinerii și bătrâni din centrele de stat.

ATS.ro: Care este ideea din spatele înființării asociației?

C.I.: Ideea de la care am pornit când am decis să înființăm asociația a fost de a lucra cu acele categorii de personal care sunt cele mai afectate, adică bătrâni din instituții publice, copii și tineri din centre de plasament și mame singure, care-și cresc cu efort copiii.

ATS.ro: Lucrați cu copii și tineri, bătrâni, respectiv mame singure. Ați început să lucrați cu o singură categorie de beneficiari sau cu toate cele trei?

C.I.: Am pornit cu toate cele trei categorii.

ATS.ro: Aș vrea să-mi spuneți, pentru început, ce faceți pentru copiii și tinerii pe care îi ajutați.

C.I.: Noi am abordat centrele de plasament de tip mamut, în care se găsește un număr foarte mare de copii asistați, cu un număr foarte mic de personal de îngrijire și unde deficiențele sistemului sunt foarte vizibile. Încercăm să abordăm sistematic patru centre de plasament și două apartamente sociale din București. Toate aceste centre și apartamente sociale sunt întreținute de către stat iar noi, prin intermediul asociației, venim să completăm oferta de servicii sociale acordate acolo. Practic, încercăm să aducem un complex de servicii sociale și de bază – consiliere vocațională, consiliere psihologică, orientare profesională, ateliere educaționale centrate pe abilități de viață independente și ateliere educaționale prin metode ludice.

ATS.ro: Concret, ce abilități de viață încercați să-i învățați pe copii?

C.I.: Gama de abilități de viață este foarte largă, pornind de la a învăța să-și lege șireturile de la pantofi și până la abilități de autoîngrijire și de gospodărire. Mai concret, îi învățăm pe copii să se spele, să se îmbrace când le este frig și să-și păstreze igiena corporală și a spațiului de viață. Din păcate, mediul instituțional descurajează autonomia și formarea de abilități care nouă ni se par firești.

ATS.ro: Îngrijitorii nu-i învață pe copii cum să-și lege șireturile?

C.I.: Nu există un adult care să tuteleze copilul pe gesturi și abilități simplu, cum ar fi legatul șireturilor. Pe lângă copiii care nu știu să-și lege șireturile, în centre sunt copii care nu știu, la vârsta de zece ani, să citească în mod corect ceasul. De asemenea, sunt copii care nu au tăiat niciodată pâine, pentru că ei nu sunt responsabilizați să facă lucruri ca într-o familie normală. Noi încercăm să le inserăm aceste abilități primare scoțându-i foarte multe din mediul lor instituțional, fâcând excursii sau organizând diverse ateliere de gătit sau de croitorie.

fluens 2

ATS.ro: Ce probleme au copiii mai mari de 16 ani?

C.I.: În zona aceasta de vârstă, problemele foarte mari sunt de tip relațional. Tinerii ies în lume şi nu ştiu să meargă cu autobuzele sau nu ştiu să relaţioneze cu persoanele din diferite instituţii, pentru beneficia de anumite drepturi. Sunt copii care sunt expuşi drogurilor şi diferitelor comportamente de risc. Lucrăm în două direcții cu ei. Facem, în primul rând, grupuri psihologice axate pe controlul emoțiilor și pe prevenirea comportamentelor de risc. În al doilea rând, încercăm să-i ajutăm pe partea vocațională și să-i dumirim un pic legat de ceea ce înseamnă un traseu profesional în viață. Percepția tinerilor este una idealistă, ei se văd sărind direct din centru către o poziție de manager. Nu au ideea parcurgerii unor etape profesionale.

Partea de consiliere vocaţională o facem pentru toţi copiii de la 12 ani în sus.  Partea de mediere pe piaţa muncii o facem pentru copiii de peste 16 ani.

ATS.ro: Care sunt motivele pentru care serviciile pe care le oferă asociația copiilor și tinerilor din centre nu sunt acoperite de către autorități?

C.I.: Fie nu există personal, fie nu există personal suficient, fie personalul existent nu este suficient de bine pregătit. În centrele cu care lucrăm noi există patru educatori la peste 40 de copii. Ar trebui să fie un educator cam la cinci copii. Cei care lucrează în centre sunt, de regulă, persoane care se află de mult timp în sistem, care nu au fost formate corespunzător și care au intrat într-un uzaj psihologic. S-au obișnuit cu anumite metode de lucru și este foarte greu să le schimbi anumite tipare. Tocmai de aceea încercăm să facem diverse cursuri și grupuri de suport cu îngrijitorii din centre, prin care să-i învățăm cum să relaționeze cu copiii și cum să adopte niște metode educaționale care să-i atragă pe copii. 

ATS.ro: Să trecem la bătrâni, cea de-a doua grupă de beneficiari de care vă ocupați. Cum ajung în bătrânii în centrele de stat?

C.I.: Sunt bătrâni care nu au venituri sau bătrâni care au fost păcăliți de rude și cărora li s-a luat casa. De asemenea, există și bătrâni ale căror rude sau copii nu se mai interesează de soarta lor.

ATS.ro: Ce probleme au bătrânii din centrele de stat?

C.I.: În afara problemelor medicale evidente, datorate vârstei înainte, la care se pot adăuga imobilizarea și diferite tipuri de demențe, problema principală este cea a singurătății, a respingerii și a lipsei de relații cu alți oameni.

ATS.ro: Ce faceți pentru bătrâni?

C.I.: Facem o terapie care se bazează pe stimularea amintirilor celor mai frumoase ale bătrânilor, prin stimuli de tip imagine, muzică sau mobilier vechi. Mergem pe partea pozitivă a psihicului, în contextul în care vârstnicii instituționalizați sunt alienați. Ei stau întreaga zi culcați pe spate văzând doar tavanul de deasupra capului. Încercăm să le construim un sentiment de identitate, precum și un sentiment de demnitate și de identitate.

fluens 3

ATS.ro: Cum încercați să le ajutați pe mamele singure?

C.I.: Încercăm să le ajutăm prin consiliere parentală, grupuri de suport, ajutor material în situaţii de criză, orientare către cursuri de calificare şi mediere pe piaţa forţei de muncă. Mamele cu care lucrăm nu un serviciu, pentru că multe dintre ele au copii și, cumva, sunt blocate la domiciliu. Pe câteva dintre ele le-am ajutat chiar să-și găsească un loc de muncă. Unele dintre ele au doar patru C.I.: clase, iar altele au 12 clase. Dar indiferent de nivelul de pregătire, toate trec prin aceeași dramă: sunt singure, trebuie să se descurce pe cont propriu și să suplinească rolul tatălui.

ATS.ro: De ce ajung singure?

C.I.: Femeile sunt singure din mai multe motive. Fie ca efect al unui abuz în familie, fie ca efect al unei relații apărute în adolescență, fie prin divorț, fie nu au fost căsătorite vreodată.

ATS.ro: În cât timp reușiți să produceți schimbări importante în rândul oamenilor pe care îi ajutați?

C.I.: Sunt schimbări profunde, calitative, care au nevoie de ani.

ATS.ro: Care este vina autorităților în problemele pe care le au beneficiarii asociației?

C.I.: Este un amestec. Sunt și niște tare ale sistemului, sunt și niște tare ale oamenilor.

CV Cristina Iuresi

2012 – prezent: președinte, asociația Fluens

2009 – prezent: formator

2006 – prezent: manager de proiect/coordonator centre de servicii sociale

2003 – prezent: psiholog/psihoterapeut

1999 – 2003: Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București

1994 – 1998: Facultatea de Sociologie, Psihologie, Pedagogie, Universitatea București

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociațiilor și fundațiilor locale, pentru a surprinde ce experiențe profesionale au și ce activități derulează organizațiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

4 thoughts on “Psihologul care dă direcție binelui

 1. nu este nimic adevarat din ce zice aceasta doamna despre mamele singure cu copii , ele se axeaza doar pe copii din centre care oricum primesc donatii din toate colturile ale lumii ,batranii deasemenea , de mamele singure nu se ocupa decat foarte rar cand isi aduc ele aminte si le da ramasitele ramase de la altii sau produse care mai au cateva zile si expira , tot ce primesc donatii baga la ele in buzunar . nu le ajuta sa isi caute un loc de munca ,le lasa sa se chinuie sa moara de foame fara sa le ajute cu nimic . daca nu sunt in stare de asa ceva de ce au mai mintit cu nerusinare ca au si pentru mame singure ???? carora nu le dau nimic nimic … si daca le suni nu vor sa raspunda au fost cazuri citice in care au fost sunate si nu au avt bunul simt sa raspunda … de ce mint cu nerusinare ……ca ajuta mamele ????

 2. Draga Roxi,
  intelegem frustrarea, adesea ne-am dorit si noi sa ajutam mult mai multe persoane decat ne permitem. Programul destinat mamelor singure este sustinut doar din resurse personale si cu suportul voluntarilor, nu are o finantare. Chiar si in aceste conditii, am avut rezultate palpabile, de care suntem mandri.
  Orice donatie primita pentru mame (alimente, imbracaminte, incaltaminte, diverse obiecte) s-a redirectionat catre acestea si am reusit sa facem de multe ori pachete pentru 20 de familii. De fiecare data cand am organizat grupuri, mamele au primit donatii in special in haine, pe care au putut sa le aleaga dupa plac. AM inscris la cursuri (Ingrijitor varstnici si operator calculator) 4 persoane care au finalizat aceste cursuri. AM consiliat si orientat catre diferite posturi 6 persoane. Am ajutat financiar 9 familii (plata lumina, chirie, incalzire, gradinita, soba, mobilier, lemne, alimente, pampers, obiecte electrocasnice). Am dus la coafor 3 mame, acestea fiind tunse, coafate si vopsite. Am facut grupuri de consiliere ori de cate ori timpul ne-a permis, chiar daca ne-am fi dorit sa ne intalnim mai des. Din pacate, avem alte doua proiecte foarte grele si ne-am mutat locatia, astfel incat intalnirile au fost mai rare in ultima perioada. Cu toate acestea, mamele reprezinta o preocupare permanenta pentru noi si am aplicat un proiect pe care speram sa-l castigam in spijinul mamelor. Chiar astazi o mamica ne-a scris ca abia asteapta sa ne intalnim.
  Te asteptam oricand la sediul nostru, pentru a cunoaste ce realizam si poti sa ne gasesti online pe http://www.asociatiafluens.ro sau pe http://www.facebook.com/asociatiafluens.

 3. aceste mame sunt doar ramasitele proiectelor voastre , de ce pentru copii din centre se pot strage fonduri si pentru mamele singure nu ??? credeti ca mamele singure au destule fonduri sa isi poata duce copii intro excursie sau intro tabara ??? de ce pentru acei copii nu se poate face poate si ei isi doresc lafel de mult cum, si cei din centre isi doresc sa vada un muzeu un munte etc. de ce pentru copii din centre aveti timp si pentru ei nu ??? mi se pare o discriminare ceea ce faceti si nu procedati corect , si cu banii care ziceti ca iati dat pe lumina gaze etc cunosc caz la dumneavoastra dar nu dau nume care a avt aceeasi problema cu lumina si nu iati ajutat cu nimic doar promisiuni …. nu vreau sa jignesc pe nimeni dar pentru toate ciorile nespalate va faceti timp si resurse sa le platiti datorii si pentru altii nu .. nu este corect ceea ce faceti si la mamele singure le dati exact toate expiratele ceva bun nu am vazut cu ochii mei si nu cred ca e corect in primu rand ganditiva ca sunt niste copii nevinovatii care nu au vina pe greselile parintiilor sau nascut in lumea asta sa se bucure si ei de viata si daca tot ati infiintat aceasta asociatie pentru copii din centre mame singure etc de ce nu faceti pentru toti acelasi lucru ???? si ii disciminati credeti ca daca mamele acelea ar avea un trai bun ar mai apela la voi eu nu cred. locuri de munca nu ati dat si bag mana in foc si nu ma ard ca merg la sursa sigura.,,, si totusi aveti o varsta si vreau sa cred ca ganditi clar si limpede . o sa urmaresc in urmatoarea perioada pagina dumneavoastra sa vad si eu poate si niste mame singure alaturi de copii lor care se bucura de o excursie ca si cei din centre ca si ei merita o bucurie

 4. Draga Roxi,

  Pentru ca este posibil sa ne confunzi cu alta organizatie, te invitam inca o data sa ne vizitezi si sa ne povestesti despre cazul tau.Trebuie sa precizam ca momentan proiectul nostru cu mame este suspendat, cel putin pana in toamna. Asa cum spuneam, proiectul cu mame a fost sustinut exclusiv din donatii individuale, inclusiv din donatii ale membrilor asociatiei, iar mamele si-au putut alege de la noi produse (hainute, etc) asa cum arata si imaginile de pe facebook. In proiectul cu mame am lucrat exclusiv ca voluntari. Proiectele pentru copii si batrani, de care vorbesti, sunt finantate prin Fondul ONG, deci au o finantare pe o anumita durata de timp, de aceea se pot organiza in cadrul lor mai multe activitati. In schimb, te putem orienta catre organizatii care ajuta cazuri de mame singure, daca te afli in aceasta situatie, pentru ca ceea ce nu putem face noi acum, este posibil sa faca alti colegi de-ai nostri din alte organizatii si putem media relatia cu ei. De asemenea, te putem orienta catre organizatii care fac cursuri de calificare, pentru ca cea mai buna solutie pentru o familie e ca parintele singur sa-si poata gasi ceva de munca si sa devina independent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări