ONG
Al treilea sector

Promisiunea autorităţilor: legea economiei sociale, gata în 2014

La început de toamnă, autorităţile vin cu promisiuni mari pentru mediul neguvernamental: legea economiei sociale se va finaliza anul viitor, iar timpul de evaluare a proiectelor POSDRU se va reduce simţitor.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Legea economiei sociale va fi gata în 2014. Anunţul a fost făcut de Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, în cadrul ediţiei din 2013 a Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale, organizată de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

„Vom face legea economiei sociale. Va fi lansată la începutul lui 2014, cu un consens al mediului academic şi al organizaţiilor neguvernamentale”,  a declarat Codrin Scutaru. El a adăugat că finalizarea legii economiei sociale reprezintă unul dintre obiectivele cele mai importante ale mandatului său.

„Mi-aş dori ca, până la sfârşitul anului viitor, să fie finalizate şi normele de aplicare”, a precizat secretarul de stat.

Proiectul legii economiei sociale a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Muncii la sfârşitul anului 2011, după mai multe presiuni exercitate de societatea civilă. Iniţial, autorităţile au dorit să adopte actul normativ fără să fi consultat toţi actorii importanţi în domeniul economiei sociale.

După adoptarea actului normativ, România va deveni al treilea stat din Uniunea Europeană cu o lege a economiei sociale. Franţa este prima ţară UE care a recunoscut, atât din punct de vedere politic, cât şi legal, conceptul de economie socială, însă  doar Spania şi Portugalia au o lege dedicată. Totodată, există şi în Franţa un draft de lege pe conţinutul căruia se poartă discuţii în prezent.

Giulia Galera, coordonator cercetare în cadrul Institutului European de Cercetare a Cooperativelor şi Întreprinderilor Sociale (EURISCE), consideră că proiectul românesc al legii economiei sociale oferă informaţii destul de confuze în raport cu legile similare existente în Europa.

„Pe de o parte, se doreşte ca actul normativ să fie o lege a economiei sociale, prin faptul că include cooperativele şi face o diferenţiere clară între bunurile şi serviciile care contribuie la bunăstarea comunităţilor locale şi bunurile şi serviciile care servesc intereselor membrilor. Pe de altă parte însă, se doreşte ca actul să fie o lege a întreprinderilor sociale”, a menţionat Galera.

O altă promisiune: evaluarea proiectelor europene va dura mai puţin

O altă promisiunea pe care au făcut-o autorităţile publice, prin vocea lui Cristian Ababei, director general AM POSDRU (instituţie care administrează fonduri europene de peste 4,2 miliarde de euro), este că timpul petrecut la evaluarea proiectelor se va scurta.

„Până la 31 decembrie trebuie să evaluăm toate proiectele depuse pentru contractarea de fonduri destinate perioadei 2007 – 2013. Ceea ce înseamnă că beneficiarii proiectelor eligibile vor putea primi bani încă de la începutul anului viitor”, a afirmat  Ababei.

Una dintre cele mai mari probleme în ceea ce priveşte gestionarea banilor europeni alocaţi României pentru dezvoltarea resurselor umane, prin intermediul Fondului Social European (FSE), a fost reprezentată de timpul foarte lung scurs între depunerea efectivă a proiectelor şi încasarea alocărilor financiare de către beneficiarii eligibili.

Ababei a mai spus că, la jumătatea lui septembrie, va fi lansat un apel de proiecte în domeniul economiei sociale, pe axa prioritară 6.1. Programul va avea circa 200 de milioane de euro. Suma totală disponibilă ar putea creşte până la finalul anului, dacă vor rămâne bani necheltuiţi de la proiectele ce vor fi încheiate în 2013.

Întrebat de AlTreileaSector.ro care este valoarea finanţărilor europene obţinute de către organizaţiile neguvernamentale din 2007 şi până în prezent, şeful AM POSDRU nu a oferit un răspuns exact. A precizat însă că ONG-urile reprezintă circa o treime din beneficiarii proiectelor finanţate din bani europeni.  

Potrivit unor date furnizate anterior de către Ministerul Fondurilor Europene, ONG-urile au primit aprobare de finanţare pentru 434 de proiecte depuse în perioada 2007 – 2013. Valoarea totală a finanţării a fost de 2,15 miliarde de lei (500 de milioane de euro). Dintre proiectele aprobate, 409 au obţinut bani prin intermediul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar restul, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).

 

 

Sursa fotohttps://www.facebook.com/Institutul.de.Economie.Sociala

 

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări