ONG
Al treilea sector
Data: 04.11.2013
ONG / Dezvoltare comunitară ,ONG

Proiecte inedite pentru o viaţă mai bună prin tehnologie

Tehnologia a schimbat radical cititul, comunicarea şi modul în care ne uităm la televizor. Săptămâna trecută, românii au putut afla, pe parcursul a trei zile, ce influenţe directe pot avea noutăţile tehnologice şi digitale la nivelul unei comunităţi, nu doar în viaţa unui individ.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Future Communities, primul târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor din România, a reunit, între 30 octombrie şi 1 noiembrie, zeci de proiecte propuse de organizaţii neguvernamentale sau companii. Românii au putut observa şi chiar testa soluţii menite să rezolve probleme ale comunităţilor din care fac parte.

Unul dintre standurile care au atras atenţia vizitatorilor a fost cel al Asociaţiei React. Organizaţia neguvernamentală a prezentat proiectul Controlin, adresat pacienţilor cu diabet de tip unu şi doi. Soluţia propusă de asociaţie pentru bolnavii de diabet include:

● monitorizarea glicemiei prin sistem de telemedicină;   

● sistem de alerte în cazul în care există o schimbare în starea de sănătate a pacientului ce ar putea necesita o intervenţie medicală;

● educaţie şi instruire pentru un stil de viaţă sănătos.

Fiecare pacient înscris în programul Controlin, demarat în urmă cu câteva luni, primeşte gratis un glucometru, consumabile şi o aplicaţie de telemedicină, care trebuie instalată pe un smartphone. Timp de un an de zile, pacientul îşi măsoară glicemia, iar rezultatele din glucometru se transmit, via telefon, către o bază de date. Dacă rezultatele trimise către baza de date indică o schimbare în starea de sănătate a pacientului, el primeşte alerte care îi semnalează modificările.

În cadrul târgului de inovaţie, peste 250 de vizitatori şi-au testat nivelul glicemiei. „O parte dintre vizitatori şi-a făcut testarea glicemiei din curiozitate, iar o parte pentru că dorea să vadă cum funcţionează efectiv sistemul Controlin”, a spus Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

Casa solară eficientă energetic, destinată bucureştenilor

Un alt proiect interesant prezentat la eveniment a fost casa solară independentă energetic, care va fi construită de o echipă de tineri români, studenţi din diferite domenii, de la arhitectură şi diverse ramuri ale ingineriei, până la comunicare şi relaţii publice. Lucrările de construcţie vor începe în ianuarie 2014 şi se vor finaliza în circa şase luni. La sfârşitul anului viitor, proiectul va fi jurizat în cadrul concursului Solar Decathlon Europe, care se va ţine la Versailles, în Franţa. Indiferent de deznodământul competiţiei, tinerii îşi doresc să preia modelul şi să-l transforme într-o serie de locuinţe destinate, în primă fază, locuitorilor Capitalei. Casele ar urma să fie amplasate în foste spaţii industriale din mai multe zone ale Bucureştiului. „Locuinţele vor costa circa 100.000 de euro, însă preţul ar putea creşte în funcţie de ideile şi de dorinţele viitorilor proprietari. Comparativ, prototipul cu care ne-am înscris în concurs va necesita o investiţie de aproximativ 100.000 de euro”, a spus Laura Şiu, responsabil de comunicare în cadrul EFdeN, echipa de studenţi care participă la Decatlonul Solar din 2014. Casele vor fi construite din lemn, pe o structură metalică. Prototipul va include şi un spaţiu verde, cu rol central în locuinţă. Zona verde va avea o dublă funcţionalitate. În primul rând, utilizatorii casei vor avea o grădină proprie de unde îşi vor putea recolta legumele şi fructele. În al doilea rând, spaţiul verde va servi drept loc de relaxare.

Echipa care va construi locuinţa eficientă energetic a realizat şi proiectul Prispa, casa care poate produce mai multă energie decât consumă. Iniţial, Prispa a pornit tot ca un experiment, însă a ajuns să fie cumpărată de o familie dintr-o comună băcăuană.

Soluţiile companiilor pentru comunităţi

Nu doar organizaţiile neguvernamentale au venit la târg cu soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor din România, ci şi companiile. De exemplu, doi dintre expozanţii din mediul privat au adus la târg soluţii pentru efectuare de plăţi în sistem electronic. Printec Group România a venit cu un info chioşc inteligent. Sistemul reprezintă o alternativă pentru plata taxelor şi impozitelor locale.  Pentru a efectua o plată, utilizatorul trebuie doar să scaneze cartea de identitate, să selecteze opţiunea pe care o doreşte şi să introducă în dispozitiv un card bancar. Totodată, compania Ymens a prezentat o soluţie cloud pentru două mari categorii de beneficiari: întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi instituţiile publice locale.

„Ne adresăm acestor două categorii pentru că ambele nu au bani şi nici suficiente resurse umane. Pentru oameni, beneficiul direct al acestei soluţii este că se va elimina pe cât posibil interacţiunea cu diverse autorităţi, în chestiuni cum ar fi plata taxelor sau a unor amenzi de circulaţie. Interacţiunea se va face doar printr-un simplu terminal, cum ar fi un PC sau un laptop”, a spus Bogdan Balaci, CEO Ymens.

Printre proiectele prezente la eveniment s-au numărat şi câteva idei de nişă, cum ar fi o platformă de magazine online. Platforma a fost dezvoltată de compania de web design Studio87. „Ideea a apărut în vara lui 2012, iar în ianuarie 2013 ne-am apucat să o implementăm”, a declarat Cătălin Mustaţă, partener în cadrul companiei. Soluţia se adresează atât firmelor care vor să-şi deschidă un magazin online sau care vor să îmbunătăţească imaginea şi funcţionalitatăţile unuia aflat în uz, precum şi celor ce obişnuiesc să cumpere electronic diverse produse.

Şi instituţiile publice au venit la Future Communities pentru a-şi prezenta ideile. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) le-a arătat vizitatorilor cum pot să folosească aplicaţia veritel.ro, prin care utilizatorii pot compara ofertele furnizorilor de servicii de telefonie fixă sau mobilă şi Internet de pe piaţă şi pot alege varianta potrivită pentru ei.  Deşi proiectul a fost lansat la sfârşitul lui 2012, primele informaţii despre aplicaţie au apărut abia la începutul lunii octombrie. „Această aplicaţie îşi propune să ofere utilizatorilor o transparenţă în ceea ce priveşte serviciile de telefonie ale tuturor operatorilor de telefonie mobilă, fixă şi Internet din piaţă”, au afirmat reprezentanţii ANCOM prezenţi la eveniment. Ei nu au dorit să furnizeze informaţii referitoare la numărul lunar de utilizatori, dar au precizat că au nişte obiective clare pentru următorii ani, datorită faptului că proiectul este finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS-CCE.

Future Communities// Open Innovation Fair a fost organizat la Biblioteca Naţională a României, de către Biblionet şi Ministerul pentru Societatea Informaţională.

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări