Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 20.04.2016
Ştiri şi Joburi

Proiect cu IMPACT: elevi voluntari împotriva agresiunii online

20 de elevi din Craiova au inițiat o campanie de informare și prevenire a cyberbullying-ului în liceul la care învață. 

Hărţuirea copiilor şi adolescenţilor prin folosirea internetului sau a telefoanelor mobile este o problemă care afectează şi elevii din şcolile româneşti. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen numit „cyberbullying”, din cauza căruia tinerii pot suferi de anxietate şi depresie, un grup de 20 de elevi din Craiova – voluntari în cadrul programului IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi – au dus o adevărată campanie de informare la ei în liceu. Acţiunea lor a fost apreciată şi de profesori din alte şcoli din oraş, care îşi doresc să ducă mai departe ideea elevilor voluntari.

Membrii Clubului de voluntariat IMPACT din cadrul Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova au avut ideea să aplice un chestionar online colegilor, pentru a depista cazuri de agresiune virtuală la ei în liceu. Sub anonimat, colegi de-ai lor au recunoscut că fuseseră agresaţi online. Astfel, voluntarii au decis să înceapă o campanie de informare cu privire la fenomenul de „cyberbullying”.

Au pregătit materiale video, pliante şi afişe cu informaţii despre ce înseamnă acest fenomen şi ce efecte are. Peste 100 de elevi (de gimnaziu, dar şi de liceu) au participat la sesiuni de informare despre cum pot evita agresiunea online, ţinute de voluntarii IMPACT în laboratorul de informatică. Blocarea comunicării cu agresorul, ştergerea mesajelor fără lecturarea lor, raportarea agresiunii către un prieten, părinte, moderatorul site-ului sau la poliţie sunt printre lucrurile despre care elevii au aflat că le pot face în cazul în care sunt agresaţi online. Ideea voluntarilor a fost apreciată de colegi şi profesori, dar şi de alte şcoli din oraş.

„A fost un proiect util atât pentru beneficiari, cât și pentru echipa noastră. Chiar s-a simțit nevoia, la nivelul liceului nostru, de a implementa o astfel de inițiativă. Credem că merită să mergem mai departe și să transformăm într-un curs anual proiectul nostru, mai ales că am fost invitați și de alte școli din Craiova să susținem activități de recunoaștere și prevenție a fenomenului de cyberbullying”, spune Marilena Ionescu, profesor coordonator al Clubului de voluntariat IMPACT.

Iniţiativa s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!”, susţinut de Fundaţia Noi Orizonturi în perioada iulie 2014 – aprilie 2016 și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări