Economie socială
Al treilea sector

Primul magazin din Bucureşti cu produse lucrate de romi

Asociaţia Romano ButiQ va deschide, în centrul Bucureştiului, primul magazin cu produse lucrate de meşteşugari romi.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Romanian Design Week, eveniment dedicat promovării designului românesc, care se desfăşoară în Bucureşti, până pe 24 mai, a scos la iveală o premieră pe piaţa afacerilor sociale din Capitală: primul magazin cu produse confecţionate de meşteşugari romi.

r4

Magazinul, un proiect al asociaţiei Romano ButiQ, nu a fost deschis oficial dar a fost inclus în cadrul Romanian Design Week pentru a le prezenta celor interesaţi o parte din colecţia de obiecte care va fi disponibilă la vânzare, după inaugurarea spaţiului.

„Magazinul nu a fost inaugurat încă, dar oricine îl poate vizita. Cel mai târziu, magazinul va fi deschis oficial pe 19 iunie”, spune Andrei Georgescu, responsabil meşteşuguri şi economie socială pentru Romano ButiQ.

Magazinul este administrat de Roma ButiQ SRL, o structură de economie socială înfiinţată în 2015 de către asociaţia Romano ButiQ, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

r7

„În magazin vom avea de la bijuterii şi haine, până la produse de decor şi produse de mobilier. La început vom expune circa 60 de modele, dar numărul acestora va creşte spre 100”, arată Georgescu. Cele mai ieftine produse vor costa 20 de lei, iar cele mai scumpe ar putea ajunge chiar şi la 1.000 de euro. „Ne adresăm atât oamenilor cu venituri medii sau peste medie, cât şi tinerilor. Preţurile produselor au fost stabilite astfel încât să fie echitabile. Din vânzarea lor vom asigura veniturile meşterilor care confecţionează obiectele şi costurile de funcţionare ale magazinului, respectiv chirie şi salarii. Dacă vom avea un mic surplus, banii se vor întoarce în proiectele sociale desfăşurate de asociaţie ”, menţionează Georgescu.

r5

Obiectele care vor fi vândute în magazin au fost concepute în ultimul an de patru designeri austrieci şi suedezi. De asemenea, amenajarea locaţiei a fost gândită de un designer din Japonia. Ţoti cei cinci oameni de creaţie au fost aduşi în România de fundaţia Erste.

Magazinul se află pe strada Edgar Quinet, la numărul 7, foarte aproape de Calea Victoriei şi de hotelul Casa Capşa. „Căutările pentru locaţie au început în ianuarie. Ne-am dorit un loc în zona comercială a Pieţei Victoriei, cu vad, şi care să aibă un preţ decent pe metrul pătrat”, explică reprezentantul Romano Butiq.

Spaţiul are o suprafaţă de 120 de metri pătraţi. „Magazinul propriu-zis va avea 70 de metri pătraţi şi un subsol de 50 de metri pătraţi, unde va fi amenajat un atelier de retuşuri pe care îl vor putea folosi clienţii care vor cumpăra haine”, precizează Georgescu.

Locaţia pe care o va inaugura asociaţia Romano ButiQ în săptămânile următoare în Bucureşti va completa magazinul online prin care organizaţia neguvernamentală comercializează deja obiecte realizate de meşteşugari romi. Magazinul online activează sub brandul „Meşteshukar ButiQ”. „Se poate spune că magazinul pe care îl vom deschide este o prelungire a magazinului online, chiar daca fiecare dintre ele va funcţiona independent”, declară Alexandra Şarpe, managerul magazinul din strada Edgar Quinet. În noua locaţie vor fi vândute colecţii diferite faţă de cele disponibile pe magazinul online.

Doi dintre cei patru angajaţi care vor lucra în noul magazin sunt de etnie romă.

r2

Investiţiile în amenajarea spaţiului se ridică la circa 20.000 de euro.

Toate produsele vândute în magazin sunt lucrate manual de către meşteşugarii romi din reţeaua de întreprinderi de economie socială dezvoltată în ultimii ani de asociaţia Romano ButiQ.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări