ONG
Al treilea sector
Data: 27.04.2016
ONG

Prima Reţea a Voluntarilor Seniori din Bucureşti

Seniorii din Bucureşti au, de acum, o reţea în care se pot înscrie dacă îşi doresc să facă voluntariat.

Prima Reţea a Voluntarilor Seniori din Capitală a fost înfiinţată în cadrul proiectului „Seniorii – Resurse în Comunitate: Voluntariat la vârsta a treia”, proiect implementat de Asociaţia Habilitas – CRFP împreună cu CBNRM Networking (Norvegia).

Reţeaua este susţinută de platforma online www.voluntariseniori.ro, prin care orice vârstnic dornic să-şi ofere serviciile poate să găsească instituţia potrivită, în baza unor informaţii oferite în prealabil de ambele părţi prin completarea formularului de înscriere pe platformă.

75 de seniori bucureşteni fac deja parte din această reţea, ca urmare a participării la programul de formare în domeniul voluntariatului şi la stagiul de practică în beneficiul unor persoane vulnerabile, organizate în cadrul proiectului.

Programul de formare a voluntarilor seniori a inclus noţiuni de comunicare cu persoane din diferite categorii defavorizate, identificarea factorilor care stau la baza motivaţiei de a fi voluntar şi stimularea acestora sau identificarea metodelor de valorizare a aptitudinilor personale. De asemenea, seniorii au învăţat să acorde primul ajutor, noţiuni foarte importante atunci când se lucrează cu persoane cu diferite probleme de sănătate, şi au urmat un curs de dezvoltare a competențelor de lucru pe calculator.

După programul de formare, voluntarii seniori au desfăşurat activităţi în 15 instituţii sociale din subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectoarele 1, 3 şi 5, precum şi în cadrul Asociaţiei CARP Omenia.

„Prin acest proiect ne-am propus să încurajăm şi să susţinem activităţile de voluntariat în rândul persoanelor de vârsta a treia, pe de o parte pentru a le oferi alternative de implicare socială după pensionare, iar pe de altă parte din dorinţa de a valoriza potenţialul imens al acestora în folosul întregii societăţi. Voluntariatul este pentru seniori o modalitate de creştere a calităţii vieţii, şi pentru comunitate o resursă de creştere socială şi economică”, a declarat Rodica Căciulă, Manager de proiect.

În plus, în cadrul proiectului a fost dezvoltată şi o strategie de susţinere a voluntariatului persoanelor vârstnice la nivel local, strategie care a fost deja prezentată şi discutată împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

„Seniorii – Resurse în comunitate: Voluntariat la vârsta a treia” este un proiect care a vizat creşterea participării civice a persoanelor vârstnice prin activităţi de voluntariat. Acesta a fost implementat în perioada 01.04.2015 – 30.04.2016 de către Asociaţia Habilitas – Centru de Resurse şi Formare Profesională, în parteneriat cu CBNRM Networking – Norvegia, şi a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Componenta Implicare, Sub-componenta Voluntariat.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări