Studii & Cercetări
Al treilea sector

Portretul adolescentului român

Conform unui studiu recent, adolescentul român tipic merge la şcoală, petrece peste opt ore pe zi în faţa calculatorului şi a televizorului, foarte probabil a consumat alcool, a fumat cel puţin o dată şi îşi începe viaţa sexuală în jurul vârstei de 15 ani.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Peste două milioane de adolescenţi trăiesc în România, conform datelor oficiale din 2011. Cei mai mulţi locuiesc la sate (53,3%) şi sunt de sex masculin (51,2%). La nivelul anului 2011, 87,36% din adolescenţii români erau cuprinşi în sistemul de învăţământ. “În ceea ce priveşte restul de 12,63%, statisticile nu sunt foarte clare”, conform studiului “Situaţia adolescenţilor din România”, realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), în colaborare cu UNICEF România.

Dintre adolescenţii participanţi la studiul menţionat, peste 93% merg la şcoală. Cei mai mulţi elevi vin din rândul fetelor (95% faţă de 92,3% în cazul băieţilor), din mediul urban (96% comparativ cu 91,6% în zona rurală).

TV, internet şi jocuri: 8 ore pe zi

Peste 50% dintre adolescenţii chestionaţi petrec zilnic mai mult de trei ore în faţa televizorului. Cele mai urmărite posturi TV sunt Pro TV şi Disney Channel. Jumătate din adolescenţi nu ascultă niciun post de radio. Cei care o fac însă, ascultă, în medie, 1,8 ore pe zi.

88% dintre adolescenţi folosesc Internetul, majoritatea acasă sau la şcoală (92%), urmați de Internetul pe mobil (31%). 5% din cei din mediul urban şi 18% din adolescenţii din rural nu folosesc Internetul. În medie, adolescenţii români stau conectaţi la Internet 3,37 de ore zilnic şi alocă jocurilor video încă 1,93 ore pe zi. Doar 16% nu utilizează reţelele sociale.

“90% dintre adolescenţi petrec peste opt ore zilnic implicaţi în următoarele activităţi: televizor, Internet şi jocuri video. (…) Acest lucru are un impact semnificativ asupra celorlalte activităţi pe care le realizează şi, bineînţeles, asupra dezvoltării lor”, arată studiul.

Adolescenţii, viciile şi sexul

Referitor la viciile adolescenţilor români, studiul arată că 42% au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă. Consumul de alcool este mai des în rândul tinerilor mai mari de 14 ani, în special în cazul băieţilor din oraşe.

23% dintre adolescenţi au fumat cel puţin o dată şi 3,8% dintre tineri au experiment stupefiante.

15% dintre adolescenţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală şi au avut deja, în medie, 2,3 parteneri, în condiţiile în care media de vârstă la care au avut primul partener este 15,5 ani.

Studiul “Situaţia adolescenţilor din România” a fost realizat în perioada ianuarie – iunie 2013, cu participarea a 607 respondenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.

Studiul integral este disponibil AICI.

Sursa foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări