Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Platforma de crowdfunding „We are here” se repoziționează

Fondatorii platformei de crowdfunding „We are here” și-au schimbat strategia de promovare a inițiativelor care au nevoie de finanțare.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

„We are here”, o platformă de crowdfunding dedicată proiectelor culturale, înființată în 2013 de doi tineri – Irina Caraivan (web designer) și Andrei Dumitrescu (programator) –, își schimbă abordarea. Inițiatorii platformei au decis să încheie un parteneriat cu Impact Hub Bucharest, un spațiu de lucru din București, destinat antreprenorilor care își doresc să lucreze într-un birou comun.

„Prin acest parteneriat încercăm să atragem pe platforma noastră şi proiecte antreprenoriale. Vom continua să sprijinim proiectele culturale. Ne dorim ca între iniţiativele antreprenoriale şi cele culturale să existe un echilibru în ceea ce priveşte expunerea pe <<We are here>>. Parteneriatul pe care l-am încheiat cu cei de la Impact Hub este unul strategic. Antreprenorii şi creatorii de proiect, care constituie publicul nostru ţintă, se regăsesc şi în publicul Impact Hub”, afirmă Andrei Dumitrescu, cofondator „We are here”. El adaugă că, pe lângă sprijinul acordat antreprenorilor și proiectelor culturale, platforma va încuraja și afacerile sociale să se promoveze pentru a obține finanțare. „Nu ne dorim să sprijim cauze umanitare, pentru că există suficiente platforme pentru așa ceva, care funcționează foarte bine. Vom încerca să ajutăm, pe lângă antreprenorii clasici și proiectele culturale, și inițiatorii de afaceri sociale, care pot să-și recompenseze susținătorii într-un mod echitabil”, precizează Dumitrescu.

„We are here” și Impact Hub Bucharest și-au propus să organizeze, periodic, diverse ateliere prin care să-i învețe pe antreprenori și pe cei interesați să pornească un proiect, cum să se folosească eficient și corect de crowdfunding pentru a strânge fonduri. Primul eveniment va avea loc pe 1 iulie.

„Pe 1 iulie organizăm un fel de training care se adresează antreprenorilor şi iniţiatorilor de proiecte. Îi vom învăţa ce trebuie să facă înainte, în timpul şi după campania de crowdfunding”, afirmă Dumitrescu.

Fondatorii platformei au dorit să colaboreze cu Impact Hub Bucharest după ce au observat că atât cei care înceacă să atragă bani, cât și eventualii susținători, înțeleg insuficient conceptul de crowdfunding.

„Iniţiatorii de proiecte nu înţeleg care este filosofia crowdfundingului, iar cei care ar trebui să susţină financiar proiectele au o problemă de încredere. Ne propunem să depunem mai mult efort pentru a educa atât iniţiatorii de proiecte, cât şi potenţialii susţinători”, mai spune Dumitrescu.

„We are here” a găzduit până acum 52 de proiecte, dintre care 26 au obținut finanțare. Inițiativele sprijinite financiar au strâns, în total, peste 46.000 de euro, de la aproape 1.500 de susținători. În prezent, platforma are doar două proiecte active. Cofondatorii instrumentului de fundraising și-au propus ca, în perioada următoare, să ajungă la 15 proiecte active lunar.

„We are here” percepe comisioane variate pentru serviciile oferite. În general, campaniile care își propun să strângă o suma fixă, sunt taxate cu 6%. În cazul în care campania nu obține fondurile stabilite la început, banii se întorc în conturile susținătorilor. În schimb, pentru campaniile cu un buget flexibil, platforma primește 9% din banii colectați. Minimum 30% din bugetul agreat la debutul campania trebuie să fie atins pentru ca proiectul să fie considerat finanțat.

Dacă vreți să aflați mai multe despre crowdfunding, vă invităm să citiți și ONG-urile româneşti vor crowdfunding, dar nu clasic.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări