ONG
Al treilea sector
Data: 16.07.2014
ONG / Drepturile omului

Pietonii cuceresc Bucureștiul

Sâmbătă, 19 iulie, Capitala va găzdui un marș dedicat drepturilor pietonilor. Oamenii ies în stradă ca să atragă atenția asupra lipsei de accesibilizare a spațiului public.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Bordurile prea înalte, mașinile parcate pe trotuare și gropile din asfalt sunt principalele probleme pe care le au oamenii care locuiesc în București, în special cei cu dizabilităţi. ActiveWatch, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) organizează pe 19 iulie, în Capitală, un marș al pietonilor. Evenimentul evidențiază neajunsurile cărora trebuie să le facă față pietonii români, mai ales cei cu handicap.

„Când vine vorba de problemele generate de infrastructură pe care le au oamenii cu dizabilități din Capitală, e foarte complicat de făcut o ierarhizare. În mod cert, o problemă pe care vrem să o aducem sămbătă în spațiul public este legată de accesibilizarea orașului”, spune Irina Zamfirescu, ActiveWatch.

Organizatorii evenimentului au trimis scrisori oficiale către Primăria Capitalei, primăriile de sector, ministrul pentru Dialog Social și ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), prin care semnalează toate problemele de accesibilitate pe care le întâmpină pietonii bucureșteni, cu handicap sau fără.

„Am primit semnale pozitive de la  ministrul pentru Dialog Social, înainte de a trimite oficial documentele. De la alte autorități nu am primit încă vreun semnal. Oricum, noi nu o să stăm în expectativă. Dincolo de marșul ăsta, o să provocăm niște întâlniri la care să participe și reprezentanții autorităților, pentru că este nevoie de niște bugetări. O să stăm pe capul autorităților până vom vedea bugete alocate. Mai mult, suntem pregătiți instituțional să-i atăcăm în instanță pe reprezentanții autorităților, în cazul în care vom vedea lucrări publice recepționate fără respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la accesibilitatea persoanelor cu dizabilități”, afirmă Zamfirescu.

Reprezentantul ActiveWatch adaugă că, alocările bugetare pe care Primăria Capitalei ar trebui să le facă în direcția accesibilizării spațiului public pentru românii cu dizabilități, ar fi un „mizilic”, raportat la bugetul total al instituției și la fondurile cheltuite pentru proiectele majore de infrastructură.

Organizatorii marșului le cer autorităților să înființeze o autoritate/agenție națională „pentru problematica dizabilității”. Organismul nou dezvoltat ar trebui să fie apolitic și să funcționeze ca o direcție a MMFPSPV. Experții angajați vor monitoriza respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, incluse în Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România în 2010, și vor elabora politici publice care să ajute oamenii cu handicap.

Marșul din 19 iulie va porni la ora 11:00, de la Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, cu respectarea traseului: Piața Universității, bulevardul Nicolae Bălcescu, strada C.A. Rosetti, bulevardul Magheru, Piața Romană, bulevardul Lascăr Catargiu și Piața Victoriei. 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări