ONG
Al treilea sector
Data: 29.08.2014
ONG / Mediu

Pământul și-a epuizat resursele pentru 2014

Oamenii au consumat, în mai puțin de opt luni, toate resursele regenerabile pe care Pâmântul le poate produce într-un an.

Constarea a fost făcută de Global Footprint Network (GFN), un think thank internațional care monitorizează nevoile oamenilor în raport cu abilitatea planetei de a reface resurse precum hrana sau lemnul. „19 august a fost Earth Overshoot Day 2014 (ziua mondială a depășirii resurselor Pământului – n.red.), marcând data la care omenirea a epuizat bugetul anual al naturii. Pentru restul anului ne vom păstra deficitul ecologic”, au declarat reprezentanții GFN, citați de phys.org.

Omenirea consumă din ce în ce mai rapid resursele pe care Pământul are capacitatea de a le regenera într-un an. În 1993, de exemplu, ziua mondială a depășirii resurselor planetei a picat pe 21 octombrie, în 2003 pe 22 septembrie, iar anul trecut pe 20 august. Comparativ, în 1961, oamenii consumau circa trei sferturi din cantitatea anuala de resurse pe care Pământul o poate regenera intr-un an. Totul a început să se schimbe la începutul anilor ’70, când avansul economic și creșterea populației au făcut ca impactul oamenilor asupra planetei să fie mai mare față de capacitatea de regenerare a Pâmântului. „În prezent, 86% din populația lumii trăiește în țări în care oamenii cer de la natură mai mult decât pot renegera ecosistemele”, conform GFN.

Organizația internațională a arătat că omenirea ar avea nevoie de un Pământ și jumătate pentru a face față ritmului din prezent al consumului mondial. Experții GFN avertizează că, dacă tendințele actuale se păstrează, oamenii vor consuma, cu mult înainte de 2050, de trei ori mai multe resurse decât poate să producă planeta într-un an.

Efectele consumului nesustenabil de acum sunt vizibile prin suprafețele despădurite, lipsa apei din anumite zone, eroziunea solului, dispariția anumitor specii de plante și animale, precum și prin fenomenul încălzirii globale.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări