Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

ONG-urile româneşti vor crowdfunding, dar nu clasic

Dintre cele mai folosite patru platforme româneşti de crowdfunding, una singură a atras 86 din cele 103 de proiecte care au, în prezent, campanii de crowdfunding. Care este secretul?

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Bursa Binelui, Creştem Idei, We are hereMultifinanţare.ro şi PotSiEu.ro sunt platformele româneşti de crowdfunding cu cele mai multe proiecte găzduite. Patru dintre ele au condiţii similare de înscriere şi promovare a proiectelor. Una se diferenţiază puţin, îndepărtându-se de principiile crowdfundingului clasic, fapt care a aşezat-o în topul preferinţelor ONG-urilor.

În prezent, pe cele cinci platforme sunt active peste 100 de proiecte. Cele mai multe aparţin unor ONG-uri, iar câteva sunt iniţiate de persoane fizice implicate în comunitatea lor. Patru din cele cinci platforme (Creştem Idei, We are here, Multifinantare.ro şi PotSiEu) funcţionează în sistemul clasic de crowdfunding – adică percep comisioane pentru serviciile oferite şi iniţiatorii proiectelor trebuie să-şi recompenseze, într-un fel sau altul, susţinătorii. Bursa Binelui, în schimb, un proiect iniţiat de BCR, foloseşte doar o parte dintre particularităţile clasice ale crowdfundingului. „Bursa Binelui nu este o platformă de crowdfunding pur. Comparativ cu o platformă de crowdfunding, pe Bursa Binelui nu percepem comisioane sau taxe de administrare. De asemenea, donatorii nu devin shareholderi (acţionari – n.red.) în proiecte. Mai mult, organizaţiile care se înscriu cu o iniţiativă pe platformă îşi păstrează banii, chiar dacă la finalul perioadei în care proiectul este activ nu s-a reuşit strângerea integrală a sumei dorite”, ne spune Alexandra Corolea, expert relaţii comunitare, departamentul Comunicare Corporativă şi Afaceri Comunitare, BCR.

Proiectul „Şanşa mea” este activ pe Bursa Binelui până în septembrie 2022

„Purtaţi pe braţe” a strâns cea mai mare sumă pe Bursa Binelui – 37.000 de lei

Pe „We are here” au fost derulate 26 de campanii. 11 au fost finanţate cu succes

Un proiect de telefonie şi videotelefonie la distanţă a atras 3,5 mil. lei pe Multifinantare.ro

86 de proiecte sunt active, în prezent, pe Bursa Binelui. Cele mai multe urmăresc rezolvarea unor probleme sociale, de sănătate şi educaţie. Printre organizaţiile care au mai multe proiecte active pe platformă, se numără Desenăm Viitorul Tău, Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe), Există viaţă după doliu şi Asociaţia Conil.

Creştem Idei, We are here, Multifinanţare.ro şi PotSiEu au, în prezent, 17 proiecte active. Printre ele, se găsesc şi câteva proiecte iniţiate de una sau mai multe persoane fizice, care, chiar dacă nu au în spate ONG-uri, contribuie în mod direct la rezolvarea anumitor probleme importante în societate. O astfel de iniţiativă este, de exemplu, Uleiosul – un proiect pilot de colectare urbană a uleiului şi a grăsimilor alimentare de uz casnic.

Pentru mai multe informaţi despre cum funcţionează crowdfundingul în România, vă invităm să citiţi şi articolul Crowdfunding în România.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări