Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Omul REînverzește locul. Cu 20.000 de euro

Printre blocurile din oraşe şi pe câmpurile de la sate, există spaţii verzi care s-au transformat în adevărate gropi de gunoi. Pentru că nu trebuie să ne obişnuim cu astfel de peisaje, Asociația Salvați Dunărea şi Delta şi Dorna au demarat proiectul “Omul REînverzește locul!”.

Roxana Bucată, redactor AlTreileaSector.ro

20 de activități de igienizare şi de amenajare a unui spațiu verde important pentru comunitate vor fi susţinute financiar în perioada 11 iunie – 31 octombrie. Cei care vor reuși să convingă prin determinare și un plan de organizare bine pus la punct, vor primi materiale necesare implementării proiectului, în valoare de 1.000 de euro.

E simplu, orice persoană interesată poate intra pe aplicația “Omul REînverzește locul”, disponibilă pe pagina de Facebook The RE Concept și prin aplicația de mobil “Green Touch”, gratuită în App Store și Google Play. Aici, oricine poate încărca o imagine care să ilustreze starea spațiului care are nevoie de reînverzire, să spună povestea locului, iar dacă propunerea strânge susținători, Asociația Salvați Dunărea şi Delta pune la dispoziție materialele necesare unei amenajări sau ecologizări în valoare de 1.000 de euro. Totodată, asociația oferă și suport în realizarea acțiunii. Majoritatea proiectelor se va desfășura, cel mai probabil, în spații publice și este necesară și implicarea autorităților locale.

54% din populația țării beneficiază de servicii de salubritate

Suma necontractată din POS Mediu depăşeşte 300 milioane de euro

Doar 22% din populația din rural beneficiază de servicii de salubritate

Peste un milion de saci de gunoi se strâng la o ediție Let’s Do It, Romania!

Deşeurile: o problemă naţională

Depozitarea deșeurilor ridică probleme în toată țara, spune Loredana Pană, coordonatoarea proiectului. Ea ne informează că, momentan, în România aproximativ 54% din populația țării beneficiază de servicii de salubritate (80% în mediul urban, 22% în mediul rural). Din deșeurile municipale, 99% ajung la groapa de gunoi.

Un factor important care contribuie la managementul deficitar a deșeurilor este, desigur, lipsa infrastructurii adecvate. În acest sens, Asociația Salvați Dunărea şi Delta derulează, încă din 2011, proiectul Rețeaua Națională a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din domeniul managementului deșeurilor, prin care își dorește întărirea capacității instituționale a asociațiilor înființate în fiecare județ vizat.

Mediul a ratat 300 de milioane de euro

România a primit, în intervalul 2007-2013, fonduri de un miliard de euro pentru construirea unor sisteme de management integrat al deșeurilor în județele României. Banii au fost alocaţi prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Totuși, la sfârșitul lui iunie 2012, numai 20 de județe aveau semnat un contract cu POS Mediu. Valoarea totală rămasă necontractată din suma alocată în 2007 depăşeşte 300 milioane de euro. În medie, stadiul fizic de implementare al proiectelor aprobate este de doar 17%, în condițiile în care toate ele ar trebui finalizate, cel târziu, în 2015.

“Pe de altă parte, un alt factor, la fel de important, este reprezentat de mentalitatea oamenilor și de nivelul scăzut de educație în ceea ce privește reciclarea. Implicarea directă a omenilor în proiecte de mediu îi face mai responsabili și se vor gândi de două ori înainte să arunce ceva pe jos. Tot în cadrul proiectului, am realizat un kit educațional online pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, iar din septembrie, alături de Ministerul Educației Naționale, îl vom transmite către toate școlile. Cu ajutorul copiiilor, sperăm să schimbăm obiceiurile proaste ale părinților și să dezvoltăm o generație mult mai activă pe probleme de mediu”, declară Loredana Pană.

În zonele rurale, situația deșeurilor este mai gravă decât la orașe, ne coordonatoarea proiectului. Aici, doar 22% din populație beneficiază de servicii de salubritate. Ceilalţi aruncă deșeurile în râpe, pe malurile apelor, le ard, sau le depozitează în gropi de gunoi improvizate la marginea satelor. “Pe lângă lipsa infrastructurii, oamenii nici nu sunt obișnuiți să plătească pentru acest serviciu și iar trebuie lucrat la partea educațională. Oamenii reacționează mult la bine dacă sunt conștienti de efectele acțiunii lor în natură”, spune coordonatoarea proiectului.

Let’s Do It, Romania! mobilizează ţara de trei ani

Omul REînverzește locul este un pas către responsabilizarea cetățenilor față de spațiul din jurul lor. Obiectivul este unul dintre cele mai importante ale ecologiștilor din România. Let’s Do It, Romania! este un alt proiect ambițios care își propune să curețe țara cu ajutorul voluntarilor. În 2010, 200.000 de voluntari au participat la curățenie în toată țara, un an mai târziu s-au înscris 300.000 de voluntari, iar anul trecut alte zeci de mii de voluntari au luat la parte la proiectul care își propune să curețe România într-o singură zi.

Peste un milion de saci de gunoi se strâng la o ediție Let’s Do It, Romania!, anunță organizatorii. Obiectivul strategic al Let`s Do It, Romania! 2013 este creșterea procentului de reciclare al deșeurilor colectate.

Deşi este o concluzie tristă, România rămâne una dintre cele mai murdare țări din Europa, în ciuda inițiativelor ecologiste, Și nu avem nevoie de o statistică să ne arate asta, o vedem în fiecare zi pe străzi, în ape ori pe câmpuri.

Sursa foto: http://www.sxc.hu/

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări