Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 03.09.2015
Ştiri şi Joburi

Oamenii cresc satul

RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară susține oamenii și organizațiile din mediul rural, care fac lucrurile să se întâmple de jos în sus, voluntar, pas cu pas.

Pe 13 octombrie 2015, RuralNet premiază oameni și organizații cu iniţiativă, la prima ediție a “Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul”, un eveniment dedicat dezvoltării comunitare, satului românesc și potențialului mediului rural.

Impact. Sustenabilitate. Implicare. Inovație. Povești care ne inspiră. Ne dorim să facem cunoscute acțiunile oamenilor care cresc astfel satul, cu viziune, mândrie și determinare. De asemenea, ne dorim ca această primă ediție a “Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul” să aducă mai aproape de public dezvoltarea comunitară și să prezinte modele ce pot fi puse în practică și replicate, pentru a dezvolta sănătos mediul rural românesc, declară Marton Balogh, reprezentanta rețelei RuralNet.

Până pe 15 septembrie, publicul poate propune:

- Structuri asociative/comunitare (asociație, fundație, grup de inițiativă locală, grup de acțiune local, grup de producători etc.); acestea au desfășurat programe de dezvoltare comunitară locală în mod participativ (la nivel de sat și/sau comuna) în ultimii 2 ani (ian. 2014 – sept. 2015), având o contribuție remarcabilă prin mobilizarea altor oameni, instituții și resurse, stimulând voluntariatul local sau implicarea socială, în special a celor din grupurile vulnerabile.

- organizații de suport pentru procesele de dezvoltare comunitară; aceste organizații își propun, prin misiune și viziune, inițierea și susținerea de procese de dezvoltare comunitară/ dezvoltare locală participativă/ dezvoltare de sus în jos în comunitate etc.; ele sunt organizații care generează și susțin inițiative locale, fără a implementa ele direct soluțiile, ci oferind suport membrilor comunitățile locale să găsească cele mai bune căi de a rezolva probleme din comunitate.

- instituții și autorități publice care susțin dezvoltarea comunitară; acestea implică membrii comunității în luarea deciziilor legate de acțiuni ce vizează dezvoltarea economică și socială a acelei comunități, promovează participarea și creează cadrul pentru ca cetățenii să se implice activ în viața comunității.

- jurnaliști care contribuie la vizibilitatea poveștilor cu și despre dezvoltare comunitară, dezvoltare rurală, dezvoltarea locală cu implicarea comunității; aceștia sunt oamenii din media care caută în mod activ și reacționează prompt la oportunități de promovare a schimbărilor pozitive produse din interiorul comunității, pentru comunitate.

Pentru mai multe detalii, criteriile integrale și regulamentul pot fi consultate pe site-ul rețelei RuralNet.

Nominalizările pot fi  făcute prin completarea formularului specific categoriei vizate și trimiterea acestuia la anemarie@fundatiapact.ro până la data de 15 septembrie, ora 18.00, alături de cel puțin un material foto și/sau video reprezentativ. Se acceptă, de asemenea, autonominalizări pentru toate cele 4 categorii listate mai sus.

Jurizarea va avea loc până pe 30 septembrie, urmând ca în perioada următoare să fie anunțată și componența juriului. Persoanele implicate în procesul de jurizare vor fi specialiști în domeniu, personalități din mediul de afaceri/media care au susținut anterior procese de dezvoltare comunitară și dezvoltare rurală.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări