ONG
Al treilea sector
Data: 17.01.2014
ONG / Advocacy

Oamenii care nu stau în banca lor, primesc premii

„Măi, e momentul să ne implicăm!”. „Hai să ieşim în stradă!”. „Să-i întrebăm pe toţi ce părere au!”. „Eu nu mă supun, dacă nu sunt de acord!”. Toţi oamenii care gândesc aşa, ar merita câte un premiu.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) organizează la Bucureşti, pe 27 martie, a cincea ediţie a Galei Premiilor Participării Publice. La eveniment, vor primi premii cetăţenii, organizaţiile neguvernamentale şi autorităţile publice care demonstrează că, prin participare publică, se pot întâmpla lucruri de impact în comunităţile lor.

Până pe 20 ianuarie, poveştile de succes despre participare publică pot fi înscrise la Gala Premiilor Participării Publice.

„Participarea publică pare un concept complicat, poate abstract. Dar este ceva care se află în mintea multora dintre noi, chiar dacă poate nu toţi îl numim <<participare publică>>. Poate fi <<măi, e momentul să ne implicăm>>, poate fi <<hai să ieşim în stradă>>, <<să-i întrebăm pe toţi ce părere au>>, <<eu nu mă supun dacă nu sunt de acord>>. Participarea publică poate fi tradusă în multe moduri, dar, în esenţă, o întâlnim atunci când toţi cei care sunt afectaţi de o decizie publică, au un cuvânt de spus”, afirmă Ioana Popa, creative manager CeRe.

foto Ioana_CeRe (1)

Sursă foto: arhiva CeRe

De la debutul galei până acum, cele mai multe iniţiative de participare publică au fost înscrise de cetăţeni şi organizaţii neguvernamentale.

„Dacă ne uităm la evoluţia galei în directă legătură cu gradul de participare publică, pare un organism viu, care se hrăneşte cu încrederea pe care o inspiră câştigătorii din fiecare an ai evenimentului. Cei care vin la gală sau care o urmăresc live sau, pur şi simplu, citesc despre ea, vin cu un sentiment amar că nu există implicare în România, că nu pot face nimic pentru a schimba ceva. Şi apoi, văd oamenii extraordinari de pe scenă, care, de fapt, sunt ca oamenii din sală, din faţa calculatorului, din faţa televizorului sau a ziarului. Numai că au avut stropul acela de iniţiativă care i-a făcut să treacă de indignare şi să zică <<gata>>. Şi o dată ce lumea află poveştile lor, se produce bulgărele de zăpadă. Lumea începe să zică <<şi eu pot>>”, spune Popa.

Un astfel de exemplu este Gina Anton, reprezentant al partidei romilor Pro Europa, filiala Brăila. La ediţia din 2009 a galei, a participat în calitate de invitat. Un an mai târziu, a primit un premiu pentru că a convins Primăria Brăila să transforme o groapă de gunoi într-un loc de joacă pentru copii.

Ediţia trecută a adus în atenţia publicului mai multe iniţiative inedite de participare publică. „Toate sunt impresionante şi fiecare are un alt <<secret>>. Fie că vorbim de pasiune, în cazul Asociaţiei Catharsis, care a convins primăria Braşov să se implice în deschiderea primului şi singurului centru destinat copiilor cu dizabilităţi de vedere din România. Sau, pur şi simplu, de iniţiativă, în cazul lui Emil Şteţco, care a împiedicat construirea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur (din Cluj – n.red.). Sau de mobilizarea extraordinară a oamenilor, dacă vorbim de campania <<Salvaţi pădurile virgine>> a World Wide Fund România”, precizează  Popa.

Iniţiativele recompensate anii trecuţi au continuat să aibă ecou după fiecare ediţie a evenimentului. „Un exemplu este Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice din Cluj, care în 2011 câştiga premiul <<Groapa de gunoi nu e acasă>>. În decembrie 2013, Tribunalul Cluj a decis ca romii mutaţi din Cluj la Pata Rât, groapa de gunoi a oraşului, să primească fiecare 2.000 de euro drept despăgubire din partea autorităţilor”, mai spune reprezentantul CeRe.

Printre cei 15 juraţi, care vor analiza proiectele înscrise în cursa pentru premiile evenimentului din 2014, se numără sociologii Mircea Kivu şi Vintilă Mihăilescu, Andrei Ţărnea – directorul Aspen Institute sau Jiri Sitler –  ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti.

AICI puteţi găsi mai multe informaţi despre cum să vă înscrieţi la Gala Premiilor pentru Participare Publică.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări