ONG
Al treilea sector
Data: 31.07.2015
ONG

Oamenii care conduc asociaţiile şi fundaţiile româneşti (II)

AlTreileaSector.ro vă arată ce fac, efectiv, membrii consiliilor de conducere ale asociaţiilor şi fundaţiilor româneşti.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Funcţionarea consiliilor de conducere ale asociaţiilor şi fundaţiilor din România este stabilită de Ordonanţa de Guvern nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare. Pe scurt, actul normativ arată că membrii consiliilor directoare ale asociaţiilor şi fundaţiilor sunt cei care pun în practică strategia de funcţionare a organizaţiilor neguvernamentale.

AlTreileaSector.ro a „radiografiat”, recent, 100 de organizaţii neguvernamentale din România, pentru a vedea cine sunt cei care fac parte din consiliile lor de conducere. Una dintre concluziile analizei a fost că anumiţi oameni, cum ar fi Mircea Toma – preşedintele ActiveWatch –  sunt incluşi în consiliile directoare ale mai multor asociaţii şi fundaţii.

„La ActiveWatch sunt unul dintre membrii fondatori, în vreme ce alte organizaţii, cum ar fi Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), m-au invitat în board (consiliul director – traducere). Cei de CeRe au considerat că experienţa mea le poate fi utilă în activitatea pe care o desfăşoară şi de aceea mi-au propus să fac parte din consiliul director al organizaţiei”, spune Mircea Toma, preşedinte şi membru fondator al ActiveWatch şi membru în consiliul director al CeRe. El adaugă că, atât la ActiveWatch, cât şi la CeRe, se implică ori de câte ori este nevoie chiar dacă, recunoaşte că, prioritate are organizaţia pe care a fondat-o. „Ţin să menţionez că niciuna dintre cele două funcţii de mebru în consiliul de conducere nu este remunerată”, precizează Toma.

Şi în consiliul director al United Way România se află oameni care fac parte şi din conducerea altor organizaţii neguvernamentale, precum Mariana Gheorghe (CEO OMV Petrom) sau Steven van Groningen (preşedinte Raiffeisen Bank) . „Nu ne deranjează că membrii consiliului nostru director se regăsesc şi în consiliile de conducere ale altor organizaţii. În momentul în care cineva ajunge membru  în consiliul director al United Way România, acea persoană semnează un cod de conduită care spune că organizaţia noastră devine prioritară pentru ea. În altă ordine de idei, este de aşteptat să găseşti aceiaşi oameni în mai multe organizaţii, pentru că nu sunt foarte multe persoane influente dispuse să se implice în societatea civilă din România”, declară Cristina Damian, director executiv al fundaţiei United Way România. Organizaţia neguvernamentală are un consiliu director alcătuit din 13 membri. „În funcţie de perioadă, consiliul director al fundaţiei are între 9 şi 17 membri, dar neapărat un număr impar, pentru ca să nu poată exista egalitate când se votează anumite lucruri. Consiliul director are mulţi membri pentru că am considerat că este bine să fie un număr suficient de oameni care să poată să-şi exprime o părere”, explică Damian.

Mandatul membrilor consiliul director al organizaţiei este de un an, dar fiecare poate fi reales de şase ori în conducerea fundaţiei. „Membrii boardului nostru stabilesc, printre alte, bugetul organizaţiei sau aprobă şi operează anumite schimbări de strategie. Totodată, ei au un rol foarte puternic de fundraising, pentru că pot deschide cu uşurinţă uşi”, mai spune Damian.

AICI puteţi vedea, pe larg, ce rol au membrii consiliilor directoare ale asociaţiilor şi fundaţiilor din România, conform Ordonanţei de Guvern nr. 26/2000.

Vă invităm să citiţi şi prima parte a articolului Oamenii care conduc asociaţiile şi fundațiile româneşti.

Sursa foto: pixabay.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări