ONG
Al treilea sector
Data: 16.07.2015
ONG / Oamenii schimbă lumea

Oamenii care conduc asociațiile și fundațiile românești (I)

AlTreileaSector.ro a analizat sectorul ONG pentru a vedea cine face parte din consiliile de conducere ale asociațiilor și fundațiilor românești.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Consiliile de conducere ale asociațiilor și fundațiilor din România includ de la manageri de top, antreprenori și vedete de televiziune, până la oameni de cultură sau simpli ONG-iști. AlTreileaSector.ro a „radiografiat” 100 de asociații și fundații pentru a avea cine sunt cei care fac parte din consiliile lor de conducere.

Doar 38 din cele 100 de organizații neguvernamentale au ales să prezinte, pe propriile site-uri, componența consiliilor directoare. Ordonanța de Guvern nr. 26/2000 stabilește că unul dintre cele mai importante „organe” din structura asociațiilor și fundațiilor este consiliul director. Totuși, ordonanța nu obligă organizațiile neguvernamentale să facă publice, pe paginile lor electronice, numele celor din consiliile directoare.

Dintre cele 38  de asociații și fundații cu o componență vizibilă a consiliilor directoare, cele mai multe – nouă – au câte cinci membri, în vreme ce șapte au câte trei membri. Totodată, Institutul Aspen România, Junior Achievement România și United Way România sunt, dintre cele 38 asociații și fundații, organizațiile neguvernamentale care au cel puțin zece membri în consiliile de conducere.

Mai mult, Institutul Aspen România, Junior Achievement România și United Way România au, dintre cele 38 de organizații neguvernamentale, cele mai influente consilii de conducere. În consiliile de conducere ale celor trei organizații neguvernamentale se regăsesc nume precum Mariana Gheorghe (CEO OMV Petrom), Roberto Musneci (senior partner Șerban & Musneci Associates), Daniel Dăianu (membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României), Mihai Tudor (CEO Energobit Group), Andrei Caramitru (director McKinsey) sau Remi Vrignaud (director general Allianz – Țiriac).

AlTreileaSector.ro a constatat, de asemenea, că anumite persoane, cum ar fi Steven van Groningen (președinte Raiffeisen Bank), Mircea Toma (președintele ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei), Mariana Gheorghe sau Cosmin Alexandru (partener Wanted Transformation), fac partide din consiliile de conducere ale mai multor asociații și fundații.

Note:

AlTreileaSector.ro a ales să analizeze 100 dintre organizațiile neguvernamentale cu care au interacționat, până în prezent, redactorii publicației. Asociațiile și fundațiile „radiografiate” au sedii și filiale în zeci de orașe din țară. AlTreileaSector nu consideră analiza de față ca reprezentativă pentru tot mediul nonprofit din România. Datele folosite la analiză au ca surse AlTreileaSector.ro, site-urile fundațiilor și asociațiilor și datele furnizate de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale studiate.

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, a doua parte a articolului. 

Sursa foto: pixabay.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări