ONG
Al treilea sector
Data: 24.02.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

O economistă cinefilă reînvie cultura în cartier

Liliana a descoperit spiritul civic la 50 de ani, când a început să schimbe în bine cartierul Drumul Taberei. Din 2011, se luptă cu autorităţile ca să reînvie cinematograful Favorit, pentru ea şi pentru celelalte 300.000 de persoane din cartier.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Liliana Serediuc are 53 de ani şi locuieşte în cartierul bucureştean Drumul Taberei. Liliana a descoperit spiritul civic datorită Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe). Organizaţia a venit, în 2009, în zona cinematografului Favorit şi a ajutat cetăţenii să conştientizeze problemele din cartier şi să lucreze împreună pentru a le rezolva. De acolo, nu a mai fost decât un pas până la formarea grupului de iniţiativă „Favorit” (GIF), care luptă acum ca autorităţile să transforme vechiul cinematograf, aflat în paragină, într-un centru cultural de cartier.

Economist de profesie, Liliana Serediuc face parte din consiliul de conducere al GIF, din 2011. A participat la numeroase evenimente de promovare a situaţiei cinematografului şi la o mulţime de discuţii cu autorităţile publice locale. În prezent, situaţia clădirii este incertă, chiar dacă, din 2012, există un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic realizat de Radu Teacă – unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români.

AlTreileaSector.ro a aflat povestea Lilianei Serediuc şi de ce luptă de trei ani, alături de ceilalţi membri GIF, pentru ca RADEF România Film (proprietarul cinematografului) şi Primăria Sectorului 6 să le readucă centrul cultural de cartier.

favorit

ATS.ro: Când şi cum aţi aflat de GIF?

L.S.: Am aflat acum câţiva ani, cu ocazia unui eveniment desfăşurat de CeRe în preajma cinematografului Favorit. În cadrul acelui eveniment s-au strâns semnături şi date de contact de la cetăţenii din cartier, care doreau revitalizarea cinematografului Favorit. Am lăsat şi eu datele de contact şi, ulterior, am fost sunată. Cred că prima întâlnire a grupului la care am participat a fost în 2011, la câteva luni după ce am aflat de existenţa sa.

ATS.ro: De ce aţi decis să vă implicaţi în GIF?

L.S.: Mie, fiind o cinefilă înrăită, îmi lipsea un cinematograf bun, de cartier, în afara celor din mall-uri, care difuzează filme comerciale.

ATS.ro: Aveţi „antecedente” de activist social?

L.S.: Nu. Acesta este primul proiect social în care m-am implicat.

ATS.ro: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi de pe vremea când funcţiona cinematograful?

L.S.: Cinematograful a funcţionat până în 2006 – 2007.  Pe timpuri, pe lângă cinematograf există şi o sală mare de spectacole, precum şi un foaier. Unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am sunt sunt legate de momentele în care „plecam” de la şcoală, împreună cu colegii şi veneam la cinematograf. Erau mici escapade. Era mai interesant să vedem un film în timpul orelor de curs, decât după-amiaza. La cinematograful Favorit am văzut „Ultimul vals”, un film despre destrămarea trupei The Band, în regia lui Martin Scorseze. Am şi multe amintiri legate de serbările şcolare care se ţineau în sala de spectacole de lângă cinematograf.

ATS.ro: Câţi oameni fac parte din GIF?

L.S.:  În prezent, suntem vreo 20.  Din cei 20, activi sunt vreo 15.

ATS.ro: Cum funcţionează GIF?

L.S.:  Avem întâlniri periodice la o şcoală generală din apropierea cinematografului. La aceste întâlniri discutăm problemele pe care le avem în prezent, care nu se referă doar la construcţia cinematografului, ci şi la dreptul de proprietate. Proprietarul cinematografului este RADEF România Film, instituţie care ţine de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. În cadrul grupului se face o agendă de lucru şi stabilim, de comun acord, ce vom discuta la următoarea întâlnire. Grupul funcţionează după un decalog, potrivit căruia consensul grupului este regula de aur; consultăm cartierul o dată pe lună, privind activităţile grupului; avem întâlniri săptămânale; nu acţionăm individual; avem voce unică faţă de terţi; fiecare participă la întâlniri în funcţie de disponibilitate; luăm decizii prin consens sau vot;  ne ascultăm unul pe celălalt şi vorbim pe rând şi nu avem apartenenţă politică şi nu am susţinut şi nu vom susţine niciun partid sau alianţă politică.

ATS.ro: Grupul de lucru are şi un blog. Cine scrie articolele? Există şi un site, cinemafavorit.ro, în care este descris proiectul noului cinematograf. Aparţine tot de GIF?

L.S.: Pe blog, practic, sunt prezentate activităţile pe care le facem pentru proiect. Ele sunt publicate de persoane din cadrul grupului. Site-ul, în schimb, a fost creat de Primăria Sectorului 6 în vara lui 2012, imediat după realizarea proiectului tehnic al noului cinematograf.

ATS.ro: Care a fost, pentru dumneavoastră, cel mai greu moment, ca membru al acestui grup de lucru? Dar cel mai frumos?

L.S.: Cel mai greu moment a fost când am constatat că a dispărut suma prevăzută pentru proiect în bugetul local pe 2013. Ne-am simţit trădaţi şi umiliţi, pentru că noi anunţaserăm cetăţenii, atât prin intermediul blogului, cât şi a bazei de date pe care o avem, despre ceea ce reuşisem să facem până atunci. Cel mai frumos moment a fost când am câştigat premiul al doilea la ediţia din 2013 a Galei Societăţii Civile, secţiunea „comportament civic şi participare publică”.

ATS.ro: Când estimaţi că va începe construcţia proiectului?

L.S.: Pe baza a ceea ce simt eu, presupun că prin toamnă. Curtea de Conturi a făcut o recomandare Primăriei Sectorului 6 ca până pe 30 iunie să se rezolve problema privind proprietatea asupra imobilului.

ATS.ro: Ce v-a arătat activitatea din GIF, despre români?

L.S.: Mi-a arătat dorinţa de a face ceva pentru cetăţenii cartierului, ai oraşului, ai ţării. Faptul că oamenii nu se lasă descurajaţi, chiar dacă este vorba de persoane trecute de 75 de ani. Şi asta mi-a plăcut foarte mult. Problemele pe care le-am întâmpinat i-au mobilizat şi mai mult pe membrii grupului.

ATS.ro: Veţi continua să faceţi parte din grup chiar dacă lucrările la construcţia cinematografului se vor amâna pentru mai mulţi ani?

L.S.: Da. Şi sunt două motive pentru care voi rămâne în continuare în acest grup. Primul este a determina autorităţile să pună în practică promisiunile de refacere a cinematografului. Iar al doilea este că, după finalizarea proiectului, îmi doresc să fac parte dintr-un grup de lucru, alături de reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 6 şi de colegii din GIF, pentru a putea decide ce fel de acţiuni vor avea loc în cadrul complexului.

AlTreileaSector.ro a aflat povestea Lilianei şi a Grupului de iniţiativă „Favorit”, dintr-un formular anonim primit pe adresa redacţiei. Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui, prin completarea unui formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Alte poveşti de succes primite de la cititori, găsiţi aici:

Omul schimbă lumea. Povestea unui fotograf

Un egoist aduce binele în oraşe

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări