Legislaţie
Al treilea sector
Data: 11.03.2015
Legislaţie / Noutăţi legislative

„Nu” fumatului în spațiile publice închise. Pro și contra

Aurelia Cristea, fostul ministru delegat pentru Dialog Social, vrea interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Părerile ONG-iștilor și reprezentanților industriilor ospitalității și tutunului sunt împărțite.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

107 deputați și senatori au semnat, până în prezent, pentru susținerea demersului legislativ care prevede interzicerea completă a fumatului în spațiile publice închise, inițiat de Aurelia Cristea, fostul ministru delegat pentru Dialog Social, actualmente deputat PSD Cluj. „Încercând să fac o documentare serioasă pe efectele nocive ale fumatului și pe ceea ce a însemnat la nivelul altor state din Uniunea Europeană implementarea unei astfel de legi care interzice fumatul în spațiile publice închise, am inițiat această propunere, care vine să completeze Legea nr. 349/2002”, declară Aurelia Cristea.

Deputatul PSD a lansat propunerea în dezbatere publică la sfârșitul lui februarie și până pe 28 martie vrea să o depună în Parlament. „Mi-aș dori ca noile prevederi să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2016.  Până atunci putem să dăm posibilitatea tuturor actorilor implicați în această propunere să dezbată”, menționează Cristea.

Joi, 12 martie, va avea loc, la Cluj, prima consultare publică pe marginea inițiativei. La eveniment vor participa medici specialiști, oameni din organizații neguvernamentale și proprietari de restaurante și cafenele. „După consultările de joi mi-aș dori să organizez o dezbatere mai mare și la nivel de București pentru că aici se vor reuni și opiniile producătorilor de țigarete. Momentan nu am avut nicio reacție pe această propunere din partea producătorilor de țigarete. Dacă nu primesc nicio opinie din partea lor, o să fac o solicitare către reprezentanții producătorilor și importatorilor de țigarete pentru a vedea care este opinia lor oficială”, adaugă Cristea.

Demersul fostului ministru delegat pentru Dialog Social este privit cu ochi buni de către reprezentanții Greenpeace România, organizație care luptă pentru protejarea și conservarea mediului. „Interzicerea fumatului în spațiile publice închise ne-ar putea oferi <<imboldul>> de care este nevoie pentru ca fiecare să contribuie, în felul său, la îmbunătățirea calițătii aerului pe care îl  respirăm, calitate de care se plâng atât fumătorii, cât și nefumătorii. Într-o lume ideală poate ne-ar păsa mai mult de sănătatea și de bunăstarea celui de lângă noi, fie că ne este coleg de birou sau vecin de masa în bar, așa că o lege care să reglementeze fumatul în spațiile publice închise este binevenită”, afirmă Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România.

Interzicerea completă a fumatului în spațiile publice închise ar putea afecta însă afacerile proprietarilor de restaurante, baruri sau cafenele. „La nivel personal, această inițiativă mi se pare bună. Ca nefumător, când merg într-un spațiu public, aș prefera să nu se fumeze. Noi activăm deja pe această nișă a localurilor pentru nefumători. Ca proprietar de local, o persoană care vine acum la noi tocmai pentru că nu se fumează, ar avea, dacă această propunere devine realitate, și alte opțiuni în care să meargă. Atunci, din punct de vedere business, nu ar mai fi un avantaj pentru noi”, spune  Ciprian Pescaru, unul dintre proprietarii ceainăriei Green Tea.

Pe de altă parte, Tinu Sebeșanu, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, consideră că restaurantele, barurile sau cluburile ar trebui să poată decide pe cont propriu dacă se adresează fumătorilor sau nefumătorilor. „Cunosc foarte bine inițiativa doamnei deputat Aurelia Cristea. Poziția noastră este că trebuie să lăsăm oamenilor libertatea de a alege. Noi susținem ceea ce se întâmplă în Austria sau Germania, unde unitățile de alimentație publică se pot declara fie de nefumători, fie de fumători. […] Cred că trebuie să avem în vedere că, în România, mai mult de 50% din populație fumează și că măsurile de interzicere a fumatului din alte state din Vest s-au luat în urma unor campanii împotriva fumatului care au durat zeci de ani. Nu putem să venim așa, peste noapte, și să zicem <<gata, de mâine nu se mai fumează!>>”, precizează Sebeșanu.

Și Marian Ursan, președintele consiliului director al asociației Carusel, este de părere că fiecare local ar trebui să aleagă dacă se adresează fumătorilor sau nefumătorilor. „Proprietarii (localurilor – n.red.) ar trebui să aibă posibilitatea să aleagă dacă este loc de fumători sau de nefumători. În general, eu nu rezonez la chestiile obligatorii, pentru că nu le văd eficiența. Sunt de acord că nefumătorii nu ar trebui să fie deranjați de fumători dar, în același timp, nici fumătorii nu ar trebui să fie marginalizați”, subliniază Ursan.

Propunerea Aureliei Cristea de modificare a legii 349/2002 este atacată de oficialii producătorului de țigarete Japan Tobacco International (JTI) România. „Inițiativa e cu atât mai ciudată cu cât însăși inițiatoarea recunoaște că mai sunt două proiecte similare în Parlament, unul de prin 2010, altul care abia s-a dezbătut în Senat săptămânile trecute, fiind retrimis la comisia de specialitate pentru a rezolva problema discriminării între fumători și nefumători. De ce nu a depus amendamente la proiectele existente, în calitate de deputat, numai domnia sa poate să explice. E ca și cum s-ar fi epuizat subiectele de legiferare, fumatul în locurile publice rămânând singura mare problemă a românilor. Această inflație de inițiative cu variațiuni pe aceeași temă reprezintă, în mod cert, o modalitate foarte eficientă pentru un politician de a câștiga popularitate”, spune Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria.

Proiectul de lege recent, la care se referă Gilda Lazăr, a fost inițiat anul trecut de mai mulți senatori PSD și propune ca fumatul să fie interzis complet în spațiile autorităților și ale instituțiilor locale și centrale. Legea 349/2002, aflată în vigoare în prezent, evidențiază că fumatul este permis numai în camere special amenajate, cu respectarea unor condiții obligatorii.

„Prin proiectul menționat (propus de Aurelia Cristea – n.red.), se dorește interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise și, pe cale de consecință, desființarea spațiilor speciale pentru fumători, ceea ce reprezintă o discriminare a fumătorilor față de nefumători și nu o soluție de acomodare. Opinia noastră este că modificarea radicală a legii nu va rezolva nimic, cea mai bună soluție fiind implementarea și respectarea legislației existente, cu sancționarea celor care nu se conformează”, mai spune Gilda Lazăr.

AlTreileaSector.ro vă încurajează să vă exprimați opinia pe subiectul interzicerii complete a fumatului în spațiile publice închise, la adresa de e-mail: liviu.florea@altreileasector.ro.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări