Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Noutăţile lumii financiare: obligaţiunile cu impact social

Câteva sate izolate din statul indian Rajasthan sunt gata să îmbrăţiseze ceea ce ar putea fi una dintre cele mai noi şi radicale idei aflate în expansiune internaţională, se arată într-un articol publicat de prestigiosul cotidian britanic Financial Times.

AlTreileaSector.ro

Un grup din care fac parte finanţişti din toată lumea şi mai multe asociaţii caritabile din India se pregăteşte să testeze o inovaţie mondială: obligaţiunile cu impact social. Asemenea instrumente financiare sunt „la modă” în anumite cercuri  politice din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, unde reuşesc să strângă mulţi admiratori din rândul investitorilor privaţi – de la filantropi, până la bănci sau companii. Toţi sunt atraşi de faptul că pot finanţa proiecte menite să prevină anumite probleme sociale, cum ar fi împiedicarea foştilor deţinuţi de a reveni la obiceiurile nesănătoase. Investitorii îşi primesc banii înapoi, la care se adaugă şi un randament, însă doar dacă măsura a funcţionat. O abordare de tipul „doar rezultatele se recompensează”.

Deşi ideea este una nouă, pare să funcţioneze deja: un proiect pilot desfăşurat în oraşul britanic Peterborough a dus, din 2010 şi până în prezent, la o scădere cu 6% a recidivelor criminale ale foştilor deţinuţi. Ceea ce nu s-a întâmplat în restul ţării, unde a existat o tendinţă de creştere a recidivelor.

Programul care urmează să fie implementat în Rajasthan îşi propune să aducă o abordare similară într-o economie emergentă, cum este cea a Indiei, prin emiterea unor obligaţiuni care să finanţeze servicii destinate educării femeilor tinere. Astfel, proiectul va încuraja investiţiile private şi s-ar putea crea un nou model de ajutorare şi dezvoltare a societăţii, diferit de cel tradiţional, gestionat de guverne şi de marile organizaţii caritabile.

Nevoia educării tinerelor femei din India este evidentă: aproape patru milioane de fete nu merg la şcoală. Ceea ce se traduce într-un nivel ridicat de analfabetism şi, în timp, într-o perspectivă economică sumbră. În regiunea Rajasthan, acolo unde urmează să fie lansat proiectul pilot, lucrurile sunt destul de grave. În anumite sate, de exemplu, trei sferturi dintre tinere se mărită încă din copilărie.

“Totul este condus în stil de castă, este foarte feudal. Tradiţiile, femeile în voaluri lungi, rochii şi cu brăţări de aur, adică tot ceea ce le place turiştilor la Rajasthan, poate fi dăunător pentru femei”, spune Safeena Hussain, fondatoarea Educate Girls, o organizaţie caritabilă din Mumbai, care se va ocupa de implementarea proiectului în teritoriu.

Susţinătorii noilor instrumente financiare, printre care se află şi Instiglio, o întreprindere socială americană, speră să strângă în jur de 500.000 de dolari pentru proiect. O parte din sumă va fi folosită pentru realizarea unui studiu care va măsura eficienţa iniţiativei.

Fondurile vor fi puse la dispoziţie de către un investitor privat, care îşi va recupera banii, în caz de succes. Cel mai probabil, investiţia va fi returnată de către o agenţie umanitară care provine dintr-o ţară puternică economic.

Deocamdată nu se cunosc numele investitorilor, însă destule instituţii financiare, cum ar fi J.P. Morgan sau UBS, au finanţat proiecte similare.

Cotidianul britanic apreciază că proiectul ridică anumite semne de întrebare în ceea ce priveşte sanşele de reuşită. Până acum, toate proiectele experimentale implementate în ţările vestice care au presupus emiterea de obligaţiuni cu impact social au tins să se axeze pe un grup restrâns de indivizi problemă.

Programul indian este însă diferit, deoarece îşi propune să ajute 40.000 de elevi din circa 150 de şcoli, în contextul în care multe dintre instituţiile de învăţământ sunt administrate defectuos şi resimt lipsa finanţărilor.

De asemenea, nu se ştie dacă guvernul indian va dori să spijine financiar şi alte proiecte similare, în condiţiile în care ar trebui să asigure investitorilor un profit. Ceea ce s-ar putea dovedi o măsură nepopulară într-o ţară săracă, aşa cum este India.

Totuşi, beneficiile unor astfel de instrumente financiare ar putea fi semnificative. Obligaţiunile cu impact social atrag noi surse de finanţare, în special din sectorul privat. Sunt transparente, în sensul că nimeni nu primeşte bani dacă nu livrează rezultate. Iar axarea pe rezultate încurajează inovaţia.

„Beneficiul real este că ele (obligaţiunile – n.red.) pot pune în contact diverşi oameni cu abilităţi variate. În acelaşi timp, ar putea să trezească interesele unei noi generaţii de filantropi în ţări cum ar fi India, care ar putea fi atraşi de abordarea inovativă a problemelor”, concluzionează Ben Jupp, director la Social Finance, o organizaţie din Regatul Unit, cu rol de pionier în ceea ce priveşte obligaţiunile cu impact social.

Sursa foto: http://www.sxc.hu/

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări