Legislaţie
Al treilea sector
Data: 27.08.2014
Legislaţie / Noutăţi legislative

Noua lege a voluntariatului produce primele efecte

Organizaţiile neguvernamentale vor vedea, în perioada septembrie – octombrie, primele efecte ale noii legi a voluntariatului.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Actul normativ care reglementează activitatea de voluntariat în România va produce, în circa o lună, primele instrumente de lucru pentru organizaţiile neguvernamentale. „Încă de la intrarea în vigoare, am primit foarte multe întrebări legate de modul în care va funcţiona noua lege a voluntariatului. În această perioadă, încă se lucrează la definitivarea instrumentelor pilot prin care va fi aplicată această lege. Pe la jumătatea lunii septembrie sau începutul lui octombrie, vom prezenta organizaţiilor neguvernamentale primele modele pentru: contractul de voluntariat, fişa voluntarului, fişa de protecţie a voluntarului şi certificatul de voluntariat”, declară Anca Năstase, director executiv la federaţia VOLUM, organizaţie neguvernamentală care sprijină dezvoltarea voluntariatului și care s-a implicat puternic în elaborarea actului normativ.

Contractul de voluntariat va fi încheiat între un voluntar şi o organizaţie neguvernamentală şi va stabili obligaţiile şi drepturile fiecărei părţi

Fişa de voluntariat va avea o structură similară cu fişa postului şi va cuprinde atribuţiile şi responsabilităţile voluntarului, care vor fi prezentate detaliat

Certificatul de voluntariat (de abilităţi) va fi un document emis la solicitarea voluntarului, de către organizaţia gazdă, care va detalia experienţele dobândite în urma activităţilor de voluntariat

Fişa de protecţie va reglementa protecţia şi securitatea în muncă în cadrul activităţii de voluntariat

Pe lângă lansarea primelor instrumente pilot de lucru cu noua lege a voluntariatului, federaţia va organiza în octombrie, la Bucureşti, o întâlnire internaţională. La eveniment vor fi invitaţi reprezentanţi din cinci state membre ale Uniunii Europene, care vor veni cu exemple despre cum funcţionează în ţările lor certificarea abilităţilor dobândite prin voluntariat.

Totodată, iniţiatorii legii lucrează la crearea unei platforme online de voluntariat – certificarevoluntariat.ro, care va fi gata în primăvara lui 2015. Acolo, toate ONG-urile din ţară vor putea să emită propriile certificate de voluntariat. „În acest fel, vom putea obţine date statistice despre voluntarii din România”, menţionează Năstase.

Platforma va fi similară Youthpass, un instrument electronic gândit de Comisia Europeană ca să certifice activităţile de educaţie nonformală derulate în cadrul programului ERASMUS+.

După ce „produsele” noii legi a voluntariatului vor fi prezentate ONG-urilor româneşti, va urma o etapă de testare pe teren a instrumentelor de lucru. „Sperăm ca după opt luni de pilotare să avem un model final de certificat de voluntariat. Estimez însă că va fi nevoie de 2-3 ani ca procesul de certificare a voluntarilor să se întâmple bine şi corect”, mai spune Năstase.

Noua lege a voluntariatului a înlocuit un act normativ publicat în Monitorul Oficial în aprilie 2001, care a fost modificat şi completat în 2006. Marea noutate pe care o aduce legea din 2014 este că perioada de voluntariat va fi recunoscută de potenţialii angajatori ca experienţă profesională.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări