Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 04.11.2015
Ştiri şi Joburi

Noile minorități din București, o dezbatere necesară

E atractiv Bucureștiul pentru nou veniți? Ce caracteristici au comunitățile formate în ultimii 25 de ani în capitală? Ne răspunde o cercetare antropologică realizată în proiectul Noile minorități din municipiul București”.

Luni, 2 noiembrie, a fost prezentata publicului o cercetare antropologică ce contribuie la o mai bună cunoaștere a noilor minorități din București.

Bucureștiul este un oraș care găzduiește tot mai mulți cetățeni provenind din alte țări, deși nu există date oficiale privind numărul lor exact. Opt grupuri de noi migranți au fost cercetate în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”, într-o cercetare realizată înintervalul mai – octombrie 2015: chinezi, britanici, turci, francezi, indieni, moldoveni, libanezi și italieni.

Cercetarea a fost coordonată de antropologii Vintilă Mihăilescu, Bogdan Iancu și Monica Stroe, cu sprijinul antropologului Christian Sørhaug, reprezentatul partenerului din Norvegia, Institutul Telemark. Rezultatele au scos la iveală ce i-a adus pe membrii comunităților cercetate în București și mai ales ce i-a făcut să se stabilească aici. Oportunitățile de afaceri, alte rude sau studiile mai accesibile sunt câteva dintre pretextele de migrație. Majoritatea celor intervievați s-au lovit de obstacole precum dificultatea limbii române sau birocrația excesivă, dar avantajele locuirii în București au fost, în cele mai multe cazuri, mai numeroase. Proiectul “Noile minorități din municipiul București” le-a dat o voce și un chip oamenilor care s-au stabilit aici în ultimii 25 de ani, în contextul în care “valurile” de imigrație au rămas neobservate comparativ cu emigrația românească.

“Nu există încă o reprezentare socială a ‘noilor minorități’ din București. Fără experiența imigrației, românii, în general, au o părere mai degrabă bună despre ‘străini’(doar 7% au declarat în vara anului 2015 că au o părere proastă și foarte proastă despre aceștia). Pe de altă parte, bucureștenii nu par să realizeze încă foarte clar prezența noilor minorități urbane în propriul oraș. ‘Occidentalii’ nu sunt percepuți ca formând comunități, ci ca indivizi, mai degrabă ca membri ai corporațiilor decât ca membri ai societății. ‘Noile minorități’ sunt doar non-europenii – dar acestea trec încă neobservate în București. Mai prezenți în mentalul colectiv sunt chinezii, pe de o parte, datorită concentrărilor punctuale destul de mari și vizibile, și turcii, datorită atât numărului lor destul de mare, cât și unei memorii istorice obișnuite cu prezența lor. Restul intră, eventual, la ‘și alții’: despre indieni sau libanezi, de pildă, nu se știe practic nimic. În sfîrșit, moldovenii, care constituie o comunitate socială de altă natură, nu sunt considerați ca ‘străini’ sau ‘grup etnic’, chiar dacă, o vreme, pot fi percepuți ca o comunitate socială (relativ) distinctă. La rândul lor, aceștia pot avea și ei – mai ales la început – anumite probleme de integrare legate de de-plasare într-un mare oraș”, spune antropologul Vintilă Mihăilescu.

Cercetarea antropologică cuprinde opt fișe de comunitate aferente celor opt noi minorități care pot fi descărcate de pe site-ul proiectului (www.newminorities.com), precum și trei studii tematice: “Timpul liber al migranților străini din București: sport, divertisment și socializarea cu localnicii”, “Peisajul lingvistic al minorităților” și “Dinamicile locale ale alimentației noilor minorități din București”.

“Proiectul nostru se concentrează pe Bucureștiul prezent și modul în care s-a format acesta după 1989, prin libera exprimare a valorilor culturale ale noilor minorități și respectarea valorilor autohtone. El este un prim pas pentru a înțelege acest organism multicultural și a promova aportul comunităților și frumusețea diversității culturale într-o Europă în continuă schimbare. Pe lângă cercetarea de față, în cadrul proiectului ne vom îndrepta atenția spre analizarea atitudinii bucureștenilor față de noile minorități, facilitarea interacțiuni dintre comunitatea locală și cele minoritare prin ateliere creative și un forum al diversității culturale, precum și documentarea istoriilor personale ale unor membri din cele opt comunități prin realizarea unui film și a unei serii de reportaje”, spune Bianca-Maria Bălșan, președinta Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, promoterul proiectului.

Proiectul “Noile minorități din municipiul București” este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13, Promovarea Diversității în Artă și Cultură în cadrul Patrimoniului European.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări